Ο κρίσιμος ρόλος της Κρήτης στις αεροναυτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο

10:50 π.μ. - Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018
10:07 π.μ. - Τρί, 03/50/2018
Image: Ο κρίσιμος ρόλος της Κρήτης στις αεροναυτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο

Ο κρίσιμος ρόλος της Κρήτης και της ναυτικής βάσης της Σούδας για την κάλυψη των επιχειρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να επιβεβαιωθεί για μία ακόμα φορά

Ο κρίσιμος ρόλος της Κρήτης και της ναυτικής βάσης της Σούδας για την κάλυψη των επιχειρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να επιβεβαιωθεί για μία ακόμα φορά, καθώς θα βρεθεί στο επίκεντρο της αμερικανικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή.

 
Οι εξελίξεις με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ "φέρνουν" τα πλοία του 6ου Στόλου στη γειτονιά μας, καθώς οι Αμερικανοί θέλουν να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και να προασπίσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

 
Η αμερικανική βάση της Σούδας και ο ναύσταθμος θα εξυπηρετούν τα αμερικανικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ενώ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα πλοία του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού θα έχουν ως σημείο αναφορά το αμφίβιο σκάφος USS Iwo Jima, το οποίο φέρει αεροσκάφη, ελικόπτερα, αμφίβια πλοία, δύναμη Πεζοναυτών και οχήματα υποστήριξης.

 
Το USS Iwo Jima LHD-7 είναι ένα αμφίβιο σκάφος πολλαπλού ρόλου και ταυτόχρονα ένα από τα 8 πλοία της κλάσης του (WASP Class). Ξεκίνησε να ναυπηγείται στα ναυπηγεία Ingalls στο Litton του Mississippi το 1997 και τέθηκε σε υπηρεσία στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό το 2000.

 
Έχει 257μ. μηκος, 34μ. πλάτος και διαθέτει δυο μηχανές ατμού των 70.000shp οι οποίες είναι ικανές να του δώσουν ταχύτητες πλεύσης έως τους 22 κόμβους. Διαθέτει 1.082 άτομα πλήρωμα και δύναται να μεταφέρει έως 2.000 πεζοναύτες οι οποίοι κάνοντας χρήση εναερίων και επίγειων μέσων αποτελούν μια πολύ ισχυρή ομάδα μάχης. 

 

 
Πηγή: ekriti.gr