Ο κορωνοϊός «θερίζει» τις ΗΠΑ: 1.514 νεκροί σε ένα 24ωρο

7:30 π.μ. - Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020
07:04 π.μ. - Δευ, 13/30/2020
Image: Ο κορωνοϊός «θερίζει» τις ΗΠΑ: 1.514 νεκροί σε ένα 24ωρο

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 1.514 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού το προηγούμενο 24ωρο, με τον αριθμό των θυμάτων να καταγράφει μείωση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καταδεικνύουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων αυτής της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, καταγράφηκαν 1.920 θάνατοι το Μεγάλο Σάββατο των καθολικών και 2.108 τη Μεγάλη Παρασκευή.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, με 22.020 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 και πάνω από 555.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η πολιτεία όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή είναι αυτή της Νέας Υόρκης, που αποτελεί επίκεντρο της πανδημίας με 9.000 νεκρούς, 7.000 στην πόλη της Νέας Υόρκης, την οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

«Δεν βλέπουμε μεγάλη μείωση (των κρουσμάτων και των θυμάτων), πρόκειται απλώς για μια σταθεροποίηση», επισήμανε χθες, Κυριακή του Πάσχα για τους καθολικούς, ο κυβερνήτης της πολιτείας αυτής Άντριου Κουόμο.

Την ίδια στιγμή, ο υπεύθυνος για τον σχεδιασμό των μέτρων κατά του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ, Άντονι Φαούτσι δήλωσε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων και η επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, μπορεί να ξεκινήσει υπό προϋποθέσεις και σταδιακά, στις αρχές Μαΐου. Χαρακτήρισε, δε, τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες κρίσιμες.

Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι αν είχαν αποφασίσει το lockdown νωρίτερα, ίσως η κατάσταση να ήταν πιο εύκολη, σημειώνοντας όμως ότι στις αποφάσεις που λαμβάνονται, υπολογίζονται τα δεδομένα εκείνης της στιγμής.

Πάντως δεν ήταν απόλυτος στο πότε θα επανέλθει η κατάσταση σε μία κανονικότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι επειδή είναι Ιούνιος, ή Ιούλιος, κλείνουμε τους διακόπτες και επαναφέρουμε τα πράγματα όπως ήταν. Πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της ασθένειας, το μέγεθος της απειλής, τη φύση της απειλής. Είναι μία κατάσταση που δεν γνωρίζουμε, απέναντι σε έναν εχθρό που δεν γνωρίζουμε».

«Ως εκ τούτου, θα εξετάσουμε την κατάσταση για κάθε περιοχή διαφορετικά και σε διαφορετικό χρόνο», πρόσθεσε.

in.gr