Ο Γιάννης Πλακιωτάκης ξεκαθαρίζει τη θέση του για το θέμα που προέκυψε με τις σχολές

12:51 π.μ. - Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019
12:11 π.μ. - Τρί, 19/51/2019
Image: Ο Γιάννης Πλακιωτάκης ξεκαθαρίζει τη θέση του για το θέμα που προέκυψε με τις σχολές

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι η απόφαση της Υπουργού Παιδείας μιλά για «αναστολή» και όχι για «κατάργηση»

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι η απόφαση της Υπουργού Παιδείας μιλά για «αναστολή» και όχι για «κατάργηση». Και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως ξεκάθαρο. Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξετάζουν πλέον σοβαρά το ζήτημα των νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων. Τα Τμήματα του Νομού Λασιθίου, απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω, πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και εκείνα που τα καθιστούν βιώσιμα και είναι αυτονόητο ότι θα στηρίξω την πρόταση των τοπικών φορέων. Όπως εξ άλλου ανακοίνωσε το υπουργείο, θα επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας τους συνολικά από τη νέα ενισχυμένη Ανεξάρτητη Αρχή, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Και αυτό γιατί δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Το ίδιο θα ισχύει και για οποιαδήποτε νέα τμήματα πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον». Αυτό δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του ως προς το ζήτημα που έχει ανακύψει και απασχολεί σύσσωμο το Νομό Λασιθίου, που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, εξακολουθώντας να διεκδικεί τη θέση που δικαιούται στο νέο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Κρήτη.
 
«Ως Νομός Λασιθίου θα πρέπει να συνταχθεί ολοκληρωμένη, γερά θεμελιωμένη μελέτη σκοπιμότητας με την οποία να στοιχειοθετηθεί συγκεκριμένη πρόταση για τη βιωσιμότητα των δύο νέων Τμημάτων του Πανεπιστημίου, που θέλουμε να λειτουργήσουν στο Λασίθι. Εμείς διαθέτουμε όλα τα προαπαιτούμενα της βιωσιμότητας  – τα ακαδημαϊκά και κτιριακά και την απορρόφηση από την αγορά εργασίας και καθηγητές – τα πάντα εξασφαλίζομε», πρόσθεσε.
 
«Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε στην αναστολή όλων των νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων ανά την ελληνική επικράτεια, τα περισσότερα εκ των οποίων θεσμοθετήθηκαν την τελευταία στιγμή, με τροπολογίες εξυπηρετώντας προφανείς, προεκλογικές σκοπιμότητες. Συμπεριλήφθηκαν και αυτά του Νομού Λασιθίου γιατί δεν μπορούσε να μπει στη λογική «κρατώ αυτά του Νομού Λασιθίου και αναστέλλω όλα τα άλλα», γιατί θα ήταν χειρότερο…», είπε ακόμα.
 
«Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί η μελέτη που εκπονείται και να παραδοθεί στο Υπουργείο Παιδείας. Γνωρίζω ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά και υπάρχει ήδη το προκαταρκτικό σχέδιο της μελέτης αυτής, είμαστε δηλαδή σχεδόν έτοιμοι. Εμάς ως Λασίθι μας ενδιαφέρει πρωτίστως, τα Τμήματα αυτά να ξεκινήσουν σωστά, με πληρότητα για να αντέξουν στο χρόνο. Η συνάφεια και συμπληρωματικότητα των πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Λασίθι, η συσχέτιση με το προωθούμενο Κέντρο Αποκατάστασης Νεαπόλεως, τις υπάρχουσες αθλητικές υποδομές και εκείνες που θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς και τις κτιριακές υποδομές που μπορούν να γίνουν στην επιπλέον έκταση που προσέφερε ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ενισχύουν σημαντικά τα επιχειρήματα από πλευράς μας. Αυτά είναι επιχειρήματα που πρέπει να «δέσουν» με αριθμούς και στατιστικά στοιχεία και ο φάκελος να υποβληθεί στον υπουργείο. Εγώ στηρίζω τη βιωσιμότητα των Τμημάτων και πιστεύω ότι αυτό το κρίσιμο στοιχείο μπορεί η επιτροπή που ασχολείται, να το τεκμηριώσει και να το αποδείξει», κατέληξε ο υπουργός.
 
anatolh.com