Ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Εμμ. Θραψανιώτης στον Ηχώ 99,8 για αναστολές υγειονομικών

11:16 π.μ. - Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2021
11:09 π.μ. - Παρ, 03/16/2021
Image: Ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Εμμ. Θραψανιώτης στον Ηχώ 99,8 για αναστολές υγειονομικών

Τι σηματοδοτεί η επιλογή Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας

Σε σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τις αναστολές εργασίας σε υγειονομικούς, τον νόμο για την επικουρική σύνταξη κ.α. αναφέρεται σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Εμμ. Θραψανιώτης.

Ειδικότερα για τις αναστολές σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς είπε οτι , αυτή η προσπάθεια κρύβει την επιδίωξη που έχει η ΝΔ και η οποία δεν είναι άλλη από την απαξίωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως μέσο πίεσης για να προωθήσει τα σχέδιά της. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει όχι μόνο στους υγειονομικούς όπου πρέπει να είναι καθολικός αλλά και σε όλο το φάσμα του πληθυσμού έτσι ώστε να μπορέσουμε να προστατευτούμε οι ίδιοι που εμβολιαζόμαστε και να προστατεύσουμε και τους γύρω μας. Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε την προσπάθεια που έπρεπε για να πείσει τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Πέρα από τους αρνητές οι οποίοι πολιτικά γνωρίζουμε περίπου που βρίσκονται, υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν ενδοιασμούς , που έχουν τον φόβο. Η επιλογή είναι του καθενός. Πρέπει όμως ο πολίτης να ενημερωθεί, να πειστεί. Αυτό η ΝΔ δεν το έκανε. Έρχεται τώρα τιμωρητικά με την αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Επισημαίνουμε πάντως ότι είναι απαράδεκτο ένας άνθρωπος που ασχολείται με ευάλωτες ομάδες σε δομές υγείας, νοσοκομεία να είναι ανεμβολίαστος. Όμως πρέπει να πειστεί, τόνισε ο κ. Θραψανιώτης. Προσθέτοντας ότι η ΝΔ αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ επέλεξε να μην το κάνει και πως με τις αναστολές πάμε σε κατάρρευση του ΕΣΥ και σε ιδιωτικοποιήσεις. Όλα αυτά λοιπόν δεν είναι μόνο θέμα της κυβέρνησης είναι και θέμα των πολιτών να αντιληφθούν ποιος υπερασπίζεται τα κοινωνικά δικαιώματα και αγαθά.

Για την επιλογή Πλεύρη

Εν συνεχεία ο κ. Θραψανιώτης είπε σχετικά με την επιλογή του κ. Θ. Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας. Είναι μια απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Γνωρίζουμε όμως όλοι τις ακροδεξιές θέσεις του κ. Πλεύρη. Υπάρχουν όμως και άλλα πρόσωπα στην κυβέρνηση που προέρχονται από την άκρα δεξιά και αυτό δείχνει τι πολιτική θέλουν να ακολουθήσουν. Θα μπορούσε να είχε επιλεγεί για τη θέση του Υπουργού ο κ. Ν.Κακλαμάνης, αντιπρόεδρος της βουλής, γιατρός ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός υγείας και χαίρει της εκτίμησης όλου του πολιτικού φάσματος.

Επικουρική σύνταξη

Αναφορικά με την επικουρική σύνταξη ο κ. Βουλευτής είπε ότι αφορά τους νέους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας και θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν από το μισθό τους το 6,5% για επικουρική ασφάλιση που θα την πάρουν πίσω μετά το πέρας του εργασιακού τους βίου όταν συνταξιοδοτηθούν. Εδώ γεννιούνται πολλά ερωτήματα. Οι νέοι εργαζόμενοι πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και από εκεί γίνεται η πληρωμή των συντάξεων των ηλικιωμένων. Αυτό σταματά να ισχύει από 1/1/2022. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν μπορούν οι νέοι να πληρώνουν για τις συντάξεις των ηλικιωμένων. Αυτό εμείς λέμε ότι καταργεί την αλληλεγγύη των γενεών. Το δεύτερο είναι ότι τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν σε έναν κουμπαρά , σύμφωνα με το υπουργείο, που θα διαχειρίζεται μια Αρχή η οποία θα μπορεί να τα τοποθετεί σε επενδυτικά προϊόντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διασφαλίζουν πως οι εργαζόμενοι θα πάρουν τα χρήματα που καταβάλλουν. Όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το διαχειριστικό κόστος αλλά και να δούμε παραδείγματα άλλων χωρών που εφάρμοσαν το σύστημα αυτό και δεν είχαν τελικά το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάμε ότι νόμος δεν δημιουργεί την ασφάλεια που διακηρύσσει τουλάχιστον η κυβέρνηση ότι οι μελλοντικές γενιές θα πάρουν πράγματι παραπάνω επικουρική σύνταξη.