Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λασιθίου: Συντασσόμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Ιεράπετρας και των αρχών της πόλης για την επαναλειτουργία του ΤΕΙ

10:05 π.μ. - Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017
10:02 π.μ. - Παρ, 24/05/2017
Image: Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λασιθίου: Συντασσόμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Ιεράπετρας και των αρχών της πόλης για την επαναλειτουργία του ΤΕΙ

Αναμένουμε από τους αιρετούς αυτοδιοικητικούς των άλλων πόλεων του νομού, τη δημόσια συμπαράστασή τους

Τις τελευταίες μέρες, η Ιεράπετρα νιώθει να βιώνει μια ακόμη αδικία εις βάρος της. Αισθάνεται για μία ακόμη φορά ότι την υποχρεώνουν να σηκώσει, δυσανάλογα σε σχέση με άλλες πόλεις, τουλάχιστον αντίστοιχες πληθυσμιακά και παραγωγικά, το βάρος της γενικότερης δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας. Οι πολίτες της, καλούνται και πάλι, να παραμείνουν ψύχραιμοι και ‘ρεαλιστές’ και να μην έχουν “παράλογες απαιτήσεις”, ζητώντας την επαναλειτουργία του τμήματος Τ.Ε.Ι. στην πόλη τους.
 
Οι Γεραπετρίτες, έχοντας πια αγανακτήσει βλέποντας την πόλη τους να απογυμνώνεται συνεχώς από υπηρεσίες και να μην τολμάει να ορθώσει ανάστημα, λειτουργούν, αναπόφευκτα και δικαίως, συγκριτικά. Σκέφτονται ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στην Ελλάδα τμήματα με μονοψήφιο αριθμό φοιτητών, να επαναλειτουργεί τμήμα ίδιας ειδικότητας στην Αθήνα, ή και Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων (;) στις Σέρρες, όπου υπάρχουν ακόμα επτά άλλα τμήματα. 
 
Δεδομένου όμως ότι το τμήμα  Εμπορίας και Διαφήμισης ιδρύθηκε στην πόλη το 2003, επί των ημερών Κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ., θεωρούμε ότι επιβάλλεται να υπενθυμίσουμε τις εποχές που η Περιφερειακή ισόρροπη Ανάπτυξη στο πλαίσιο της αποκέντρωσης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποτελούσε ζητούμενο, τόσο για την κεντρική κυβέρνηση, όσο και για τον ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας. 
 
Η πόλη της Ιεράπετρας, έχοντας έτοιμες υποδομές και με σχετικά μικρό κόστος, καταρρίπτει το επιχείρημα των διαφωνούντων της Συνόδου των Προέδρων, βάζοντας μας στη διαδικασία να αναρωτιόμαστε, ποια τελικά είναι τα κριτήρια επιλογής των τμημάτων που θα επαναλειτουργήσουν και των πόλεων που θα τα φιλοξενήσουν. Μήπως δεν είναι αυστηρώς ακαδημαϊκά και εντελώς οικονομικά; Μήπως, ακόμα και σήμερα, μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί στη χώρα, επικρατούν λογικές “ημετέρων”, “κολλητών”, πολιτικά φίλων και εχθρών;
 
Οι συντάκτες αυτού του κειμένου, είναι αλήθεια ότι προβληματιστήκαμε πολύ πριν γράψουμε αυτές τις γραμμές και (ομολογούμε σκοπίμως) προτιμήσαμε να αφήσουμε να εξελιχθεί  η τοπική κοκορομαχία του νέου δικομματισμού, πριν εκφράσουμε τη δική μας άποψη. Οι εξ αριστερών “Φίλ(η)” μας, κατηγορούν τους εκ δεξιών “συνεργάτες” μας, ότι είναι υπεύθυνοι για το κλείσιμο του τμήματος το 2013, ενώ οι δεύτεροι κατηγορούν τους πρώτους, ότι δεν έχουν την πολιτική βούληση να επαναλειτουργήσει το τμήμα. Θεωρούν προφανώς, ότι αυτά απασχολούν την κοινωνία της Ιεράπετρας στην παρούσα φάση. 
 
Δεν θα τους ακολουθήσουμε.
 
Ως Ν.Ε. Λασιθίου, έχοντας επίγνωση της πολυδιάστατης αναπτυξιακής προοπτικής (οικονομικής, πολιτισμικής, σε επίπεδο γνώσης και ιδεών) που θα δώσει η επαναλειτουργία του Τμήματος του Τ.Ε.Ι. στην Ιεράπετρα, αυτή την ώρα της μάχης, συντασσόμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Ιεράπετρας και των αρχών της πόλης, με όλες της τις δυνάμεις. Μετά, έχουμε όλον τον καιρό να αναζητήσουμε τις ευθύνες, να επισημάνουμε τις καθυστερήσεις, τις παραλήψεις και τις σκοπιμότητες.
 
Η Ιεράπετρα, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα φιλόξενη για τους σπουδαστές που φοίτησαν εδώ. Και αυτοί, της προσέφεραν απλόχερα ζωντάνια, σε τομείς που δυστυχώς, λόγω του γενικότερου κλίματος σήμερα, έχει επικρατήσει μιζέρια. Είμαστε λοιπόν όλοι μας υποχρεωμένοι, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουμε έμπρακτα ότι η Ιεράπετρα θέλει και (επιτέλους) μπορεί, να απαιτεί αυτά που δικαιωματικά της ανήκουν.
 
ΥΓ: Αναμένουμε από τους αιρετούς αυτοδιοικητικούς των άλλων πόλεων του νομού, τη δημόσια συμπαράστασή τους, καθώς πέραν του δίκαιου του αγώνα, με το συγκεκριμένο αίτημα της Ιεράπετρας, δε θίγεται κανένα συμφέρον των πόλεων τους.
 
 
 
                                                             Με εκτίμηση,
                                                    Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Λασιθίου