N.Δασκαλάκης: Ανησυχητικά συμπεράσματα ημερίδας για τη δακοκτονία

11:14 π.μ. - Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016
11:11 π.μ. - Δευ, 14/14/2016
Image: N.Δασκαλάκης: Ανησυχητικά συμπεράσματα ημερίδας για τη δακοκτονία

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτά, η δακοκτονία είναι πλημμελής και κατά συνέπεια αναποτελεσματική, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

«ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ»
 
Ανησυχία προκαλούν τα συμπεράσματα της περυσινής ημερίδας για την Δακοκτονία που οργανώθηκε από τους αυτοδιοικητικούς, επιστημονικούς και ελαιοκομικούς Φορείς της Κρήτης, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς και που ήδη γνωρίζεται και εκτενώς σας έχουν αναλυθεί καθώς και κατατεθεί προτάσεις, από την Περιφέρεια Κρήτης, αντιμετώπισης του τόσο σοβαρού προβλήματος.
 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτά, η δακοκτονία είναι πλημμελής και κατά συνέπεια αναποτελεσματική, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
 
Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου στην πράξη, κινδυνεύει σημαντικά από ισχυρά προβλήματα γραφειοκρατίας και υποχρηματοδότησης, με την κατάσταση αυτή να οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου με αύξηση της οξύτητας και οξείδωσης, αλλά και σημαντική αλλοίωση άλλων ποιοτικών παραμέτρων που έχουν άμεση σχέση με την τιμή του προϊόντος.
 
 Οι δακοπροσβολές αποτελούν τον παράγοντα που μπορεί να υποβαθμίσει  αποφασιστικά την ποιότητα του ελαιολάδου, επηρεάζοντας κυρίως την οξύτητα αλλά και την οξείδωση και τα άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.
 
Οι δολωματικοί από εδάφους ψεκασμοί, εφαρμοζόμενοι συλλογικά, έχουν αποδειχτεί ως η πλέον αποτελεσματική αλλά και προσφορότερη περιβαλλοντικά και διατροφικά μέθοδος για την διασφάλιση της παραγωγής ποιοτικά και ποσοτικά.  Άλλες εναλλακτικές μέθοδοι όπως δακοπαγίδες, παρασιτοειδή κ.α. μπορούν να συμβάλουν σε μείωση των δολωματικών ψεκασμών, δεν μπορούν όμως να διασφαλίσουν την παραγωγή εφαρμοζόμενες αυτόνομα σε μεγάλες εκτάσεις.
 
Επειδή η πλημμελής και αναποτελεσματική δακοκτονία έχει σαν συνέπεια σοβαρές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις και
 
Επειδή η αποτελεσματικότητα της μεθόδου στην πράξη τα τελευταία χρόνια, κινδυνεύει σημαντικά από ισχυρά προβλήματα γραφειοκρατίας και υποχρηματοδότησης.
 
Επειδή η υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου με αύξηση της οξύτητας και οξείδωσης και σημαντική αλλοίωση άλλων ποιοτικών παραμέτρων έχουν άμεση σχέση με την τιμή του προϊόντος
 
Θα πρέπει να:
1. Να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της ημερίδας για την Δακοκτονία που οργανώθηκε από τους Αυτοδιοικητικούς, Επιστημονικούς και Ελαιοκομικούς Φορείς της Κρήτης καθώς και της Περιφέρειας Κρήτης.
 
2. Τι μέτρα σκοπεύετε επιτέλους να πάρετε ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της δακοπροσβολής.
 
3. Να ενταχθεί στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ η δακοπροσβολή, μιας και το κόστος των δακοκτονιών το επωμίζονται οι παραγωγοί.
 
 
     Δασκαλάκης Νικόλαος,
 
Πρόεδρος ΕΑΣ Ιεράπετρας
Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος 
σε θέματα Πρωτογενή τομέα 
    στην ΠΕ Λασιθίου