Να λυθεί πρώτα το πρόβλημα εργατών γης και μετά να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τα ΠΕΚΑ

1:42 μ.μ. - Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019
01:01 μ.μ. - Τρί, 29/42/2019
Image: Να λυθεί πρώτα το πρόβλημα εργατών γης και μετά να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τα ΠΕΚΑ

Ζητάνε οι δενδροκαλλιεργητές της Μακεδονίας

Σε αναστάτωση βρίσκονται οι αγρότες της Μακεδονίας μετά τη δημοσίευση της απόφασης για την ίδρυση των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), σε ολόκληρη την χώρα, που θα έχουν στόχο την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας και την επιβολή προστίμων. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας και μέλος της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών, «οι δενδροκαλλιεργητές έχουν μεγάλη ανάγκη για εργάτες γης την περίοδο της συγκομιδής».
 
«Στις άλλες περιοχές της χώρας οι παράνομα εισελθόντες μετανάστες, με νομοθετική ρύθμιση, μπορούν να πληρώνονται με εργόσημο. Όμως στην περιοχή της Μακεδονίας οι περισσότεροι εργάτες γης είναι Αλβανοί, που έρχονται με τουριστική βίζα και δεν μπορούν να έχουν εργόσημο.
 
Έχουμε εδώ και πολλά χρόνια αυτό το πρόβλημα και δεν έχουμε βρει κάποιο άλλο τρόπο να κάνουμε τη συγκομιδή της παραγωγής στην περιοχή. Πέρσι είχαμε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο, ο οποίος μας υποσχέθηκε να λύσει το πρόβλημα αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική νομοθετική ρύθμιση.
 
Τώρα μαθαίνουμε (σε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου) ότι μέχρι τον Ιούλιο των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), σε ολόκληρη την χώρα. Τα ΠΕΚΑ, θα λειτουργούν όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Αυτό που θα γίνεται είναι να μας βάζουν να πληρώνουμε υψηλά πρόστιμα. Εμείς ζητάμε πρώτα να λυθεί το πρόβλημα των εργατών γης και μετά να προχωρήσουν σε ελέγχους για ανασφάλιστη εργασία στα χωράφια».
 
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr


agrotypos.gr