Ν. Δασκαλάκης: Υψηλό το ποσοστό γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού στην Ιεράπετρα

12:48 μ.μ. - Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017
12:04 μ.μ. - Τετ, 05/48/2017
Image: Ν. Δασκαλάκης: Υψηλό το ποσοστό γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού στην Ιεράπετρα

Στάσιμος ο ρυθμός ανάπτυξης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών την τελευταία 10ετία

 
Πολλά και σημαντικά στοιχεία για την πορεία των θερμοκηπιακών καλλιεργειών τα τελευταία χρόνια στην Ιεράπετρα ανέφερε μιλώντας στον ΗΧΩ  fm 99,8 ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας και περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Δασκαλάκης 
Σύμφωνα με όσα είπε ο αριθμός  των θερμοκηπιακών καλλιεργειών την τελευταία  10ετία παραμένει στάσιμος. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που καθιστούν δύσκολη ή και ασύμφορη πολλές φορές την ενασχόληση με τις καλλιέργειες. Σε αυτό συμβάλλουν  η τεράστια διακύμανση των τιμών και η συμπίεση  που δέχονται,  προς τα κάτω. Επιπλέον μεγαλώνει ο ανταγωνισμός σε σχέση με χώρες τις Ευρώπης και τρίτες χώρες όπου οι επενδύσεις σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες αυξάνονται . Αλλά και ο εσωτερικός ανταγωνισμός αφού και σε άλλες περιοχές της χώρας έχει αρχίσει η  ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.  Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι η  ανταγωνιστικότητα χωρίς όρους αλλά και  το άνοιγμα των πυλών με προνομιακή μεταχείριση τρίτων χωρών που διοχετεύουν αρκετές ποσότητες προϊόντων στην αγορά . Την ίδια ώρα στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, το επίπεδο οργάνωσης στον αγροτικό τομέα είναι ακόμη χαμηλό  και υπάρχουν πολλά διαρθρωτικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. 
Στην Ιεράπετρα οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες – κατασκευές  καλύπτουν 10.500 στρέμματα. Στη διάρκεια της καλλιεργητικςή περιόδου  αριθμός μεγαλώνει λόγω της διπλής ή της συμπληρωματικής καλλιέργειας στην οποία προχωρούν αρκετοί καλλιεργητές. 
Οι καλλιεργητές είναι 2470 περίπου  δηλαδή αντιστοιχεί ένας μέσος κλήρος  4,3  στεμ. που σημαίνει μικρός κλήρος που πολλές φορές δεν είναι συγκεντρωμένος σε ένα χώρο. Η μέση απόδοση ανα στρέμμα με βάση τις τιμές της τελευταίας πενταετίας μεσοσταθμικά έχει 8.562 απόδοση. Αν προσθέσουμε κόστος παραγωγής, αποσβέσεις , εργατικά φτάνουμε γύρω στα 6.000 άρα καθαρά  το ποσό που στον παραγωγό είναι ελάχιστο . Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν την επέκταση της καλλιέργειας. 
Τα στοιχεία σε σχέση με την ηλικία είναι σημαντικά . Στον Δήμο Ιεράπετρας ο βαθμός γήρανσης είναι 49,9 και στα χωριά των ορεινών όγκων ο μέσος όρος ηλικίας  είναι από 60 ετών και άνω. Μέσο όρο ηλικίας 77,  έχει το Μεταξοχώρι. Έχουμε προβλήματα γήρανσης και του αγροτικού πληθυσμού.  Είναι ενδεικτικό ότι από τους προαναφερόμενους 2.470 περίπου,  καλλιεργητές μόνο οι 850 είναι κάτω των 40 ετών.
Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι πολλά θερμοκήπια έχουν ενοικιαστεί και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό σε αλλοδαπούς. 
Ακολουθεί συνέντευξη Ν. Δασκαλάκη   ο οποίος κατά την έναρξη της συζήτησης με τη δημοσιογράφο κα Μαρία Τσαγκαράκη αναφέρθηκε στη διημερίδα για τα φυτοφάρμακα που έγινε πρόσφατα στην Ιεράπετρα και τα αποτελέσματά της.