Μπαίνει χρήμα στις τσέπες παραγωγών - Έρχονται αποζημιώσεις για βροχοπτώσεις

8:45 π.μ. - Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019
08:01 π.μ. - Παρ, 18/45/2019
Image: Μπαίνει χρήμα στις τσέπες παραγωγών - Έρχονται αποζημιώσεις για βροχοπτώσεις

Ήδη η διαδικασία για να πληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των ζημιών των αμπελιών προς τους δικαιούχους αμπελουργούς βρίσκεται σε καλό στάδιο

Ένα μεγάλο ποσοστό αποζημίωσης για τις ζημιές των βροχοπτώσεων του περασμένου καλοκαιριού στ’ αμπέλια του νομού Ηρακλείου θα μπει στα βιβλιάρια των δικαιούχων παραγωγών μέσα στις επόμενες μέρες. Την πληροφορία αυτή αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για προσωπική δέσμευση που είχε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, σε συνάντηση που είχε μαζί του πρόσφατα στην Αθήνα.
 
Οι ζημιές του 2018 από τις καιρικές συνθήκες ήταν πάρα πολλές. Έτσι, όπως φαίνεται, με την επικείμενη πληρωμή των αμπελουργών γίνεται το ξεκίνημα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις Αραχωβίτη προς τον Ηρακλειώτη συνεταιριστή. 
«Εμείς έχουμε ζητήσει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη να μας καταβάλει ο ΕΛΓΑ προκαταβολές έως του ποσοστού του 80% για τις καλοκαιρινές βροχοπτώσεις στ’ αμπέλια. Και το αίτημά μας αυτό ο ίδιος το έχει δει “ζεστά”, όπως όλα δείχνουν», είπε στην εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και πρόσθεσε ότι «με διαβεβαιώσεις του ίδιου του υπουργού θα γίνει η πληρωμή για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο για το 2018 τέλος Ιανουαρίου, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Μάλιστα, εμένα μου είπε ο ίδιος ο υπουργός ότι τέλος του Ιανουαρίου, αρχές του Φλεβάρη το πολύ, θα μπει ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι από τις βροχοπτώσεις του 2018. Αλλά το αίτημά μας είναι να δοθεί προκαταβολή 80% στους δικαιούχους παραγωγούς και να πληρωθούν όσο γίνεται περισσότεροι αμπελουργοί του νομού Ηρακλείου»...
 
Και συνεχίζοντας μας είπε ότι «ήδη πριν από 15 μέρες ο ΕΛΓΑ προέβη σε πληρωμή ενός μικρού ποσοστού σε κάποια δημοτικά διαμερίσματα για τη φυτική παραγωγή. Οι ζημιές αφορούσαν τον παγετό του 2018. Ήδη στα περισσότερα διαμερίσματα του νομού Ηρακλείου έχουν βγει οι εκτιμήσεις, έχουν αναρτηθεί, έχουν γίνει οι ενστάσεις και έχουν δρομολογηθεί οι πληρωμές»...
 
«Βρισκόμαστε σε καλό στάδιο»
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, ήδη η διαδικασία για να πληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των ζημιών των αμπελιών προς τους δικαιούχους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου βρίσκεται σε καλό στάδιο. 
«Ο ΕΛΓΑ Κρήτης έχει προχωρήσει με πάρα πολύ γρήγορα βήματα. Οι ζημιές κατά το 90% έχουν αποτιμηθεί και έχει γίνει η κοινοποίηση των πορισμάτων στο λογιστήριο του ΕΛΓΑ. Παραμένει ένα 10%, που και αυτό θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας», επισήμανε ο κ. Χιλετζάκης.
 
Όπως εξήγησε ο ίδιος για την ενημέρωση του κόσμου, «η διαδικασία γίνεται ως εξής: Τα πορίσματα τα δίνει ο γεωπόνος του ΕΛΓΑ στους διοικητικούς. Οι διοικητικοί τα καταχωρίζουν ηλεκτρονικά. Στέλνονται στο λογιστήριο στην Αθήνα και γίνεται η διοικητική πράξη. Δηλαδή βλέπουν εάν ο παραγωγός είναι ασφαλιστικά ενήμερος υπέρ του Οργανισμού. Βλέπουν εάν έχει πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές. Γίνεται και ο τηλεσκοπικός έλεγχος των αγροτεμαχίων. Και μόλις αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί επίσημα, τότε πάμε για την πληρωμή».
 
«Ήταν μεγάλη η καταστροφή» - Τεράστιες οι ζημιές στα αμπέλια
 
Συνολικότερα για τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία στον νομό Ηρακλείου και γενικότερα στην Κρήτη, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης τονίζει ότι «οι περυσινές ζημιές είναι πάρα πολλές. Δεν έχουν αποτιμηθεί χρηματικά. Και δεν μπορούμε και σήμερα να ξέρουμε τι χρήματα θα έρθουν για τις ζημιές εκείνες. Αλλά σε ό,τι αφορά τους αμπελουργούς, το ποσοστό ζημιάς το γνωρίζουμε.
 
Έχουμε παραγωγό που έχει πάρει 90% ζημιάς με 2,5 τόνους το στρέμμα. Έχουμε παραγωγό που έχει πάρει 2,5 τόνους το στρέμμα με 40% ζημιά. Μια μέση ζημιά σε όλο τον νομό Ηρακλείου είναι το 60% και μιλάμε κυρίως για τα επιτραπέζια σταφύλια και για κάποια οινάμπελα», κατέληξε ο συνεταιριστής.
 
 
neakriti.gr