Μονή Τοπλού: Στρατηγικό επενδυτή αναζητούν οι Βρετανοί

1:39 μ.μ. - Τρίτη, 16 Απριλίου 2019
01:04 μ.μ. - Τρί, 16/39/2019
Image: Μονή Τοπλού: Στρατηγικό επενδυτή αναζητούν οι Βρετανοί

Στην παρούσα φάση, οι Βρετανοί επενδυτές έχουν περάσει πλέον σε πιο προχωρημένες συζητήσεις για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη Μονή Τοπλού

Σε προχωρημένες συζητήσεις για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή δηλώνουν ότι έχουν περάσει πλέον οι Βρετανοί επενδυτές της Μονής Τοπλού, που αναζητούν... ισχυρό επενδυτικό παίκτη για να βάλουν μπρος τη “στοιχειωμένη” πολυσύνθετη τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο.
 
Όπως έχουμε γράψει από πέρυσι, η εταιρεία Minoan Group Plc έχει ξεκινήσει να αναζητά “συνεταίρους” για να βάλει μπρος το τουριστικό πρότζεκτ στη Σητεία, που, αν μη τι άλλο, έχει γράψει ιστορία ως η επένδυση που παραμένει στα χαρτιά εδώ και πάνω από μια 25ετία!
 
Ο δρόμος για την εν λόγω επένδυση, που έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων, αναλύσεων και αντιπαραθέσεων, άνοιξε διάπλατα πριν από μια 2ετία, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις νέες περιβαλλοντικές προσφυγές που είχαν κατατεθεί από περιβαλλοντικούς συλλόγους και πολίτες της περιοχής και άναψε το “πράσινο φως” στους Βρετανούς επενδυτές για να προχωρήσουν.
 
Μετά το “πράσινο φως” από το ΣτΕ, οι Βρετανοί του Ομίλου Minoan Group δεν είχαν δείξει κάποια κινητικότητα ή “ζέση” να προχωρήσουν το τουριστικό πρότζεκτ, που “σέρνεται” εδώ και σχεδόν μια 25ετία. Η σιγή ιχθύος αυτή έδωσε νέα “τροφή” στις σκέψεις και στις εκτιμήσεις που υπάρχουν από παλιά, είναι η αλήθεια, και θέτουν εν αμφιβόλω το κατά πόσον η εν λόγω βρετανική εταιρεία έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει από μόνη της μια τέτοια μεγάλη επένδυση.
 
Τελικά, πέρυσι τέτοια εποχή αποκαλύφθηκε ότι οι Βρετανοί επενδυτές επιχειρούσαν να βάλουν μπρος την επένδυση μέσω εμπλοκής άλλου “παίκτη”. Συγκεκριμένα, μέσω της συνεργασίας με στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος στην ουσία θα πάρει γη από τη βρετανική εταιρεία και θα χρηματοδοτήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτός το φιλόδοξο πρότζεκτ “Ίτανος Γαία”, που αφορά στην τουριστική ανάπτυξη μιας έκτασης άνω των 25.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο.
 
 
Η ενημέρωση του προέδρου
 
Στην παρούσα φάση, οι Βρετανοί επενδυτές έχουν περάσει πλέον σε πιο προχωρημένες συζητήσεις για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη Μονή Τοπλού!
 
Αυτό προκύπτει με βάση την επίσημη ενημέρωση που παραθέτει αναφορικά με το πρότζεκ του “Ίτανος Γαία” στην έκθεση των προκαταρκτικών οικονομικών αποτελεσμάτων ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Κρις Ένγκλετον.
 
Στην έκθεση αυτή λοιπόν, η οποία έχει δημοσιευτεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Minoan Group, ο κ. Έγκλετον επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, με σκοπό τη σύσταση ενός κοινοπρακτικού σχήματος, υπό τη “σκέπη” του οποίου θα αναπτυχθεί η μία από τις συνολικά πέντε ζώνες ξενοδοχείων και εξοχικών βιλών.
 
«Η διοίκηση του Ομίλου συνεχίζει να προχωρά το εγχείρημα ενός κοινοπρακτικού σχήματος και τις συζητήσεις επενδυτικών συνεργασιών για το πρότζεκτ στην Κρήτη. Έχουμε ήδη φτάσει σε συμφωνίες μη αποκαλυπτέες προς τα έξω και έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις σε Κρήτη, Αθήνα και Λονδίνο.
 
Αυτή τη στιγμή, ο Όμιλος μπορεί να γνωστοποιήσει ότι έχει στα χέρια του μια γραπτή προσφορά, η οποία, εφόσον ευοδωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε ένα κοινοπρακτικό επενδυτικό σχήμα, με στόχο την ανάπτυξη μιας ζώνης ξενοδοχείου και εξοχικών βιλών. Βάσει της πρότασης που έχει γίνει, η Minoan Group Plc θα εισφέρει μέρος της έκτασης στο νέο αυτό σχήμα, με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή να αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει και να αναπτύξει το ακίνητο, όπως επίσης και να επιλέξει τον διεθνή ξενοδοχειακό όμιλο που θα διαχειριστεί τα ακίνητα που θα κατασκευαστούν», αναφέρει (σε δική μας μετάφραση βεβαίως από το αγγλικό κείμενο) ο πρόεδρος της Minoan Group.
 
 
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ
 
«Οι σκήτες της Μονής Τοπλού»
 
Στην ίδια ενημέρωση, ο κ. Ένγκλετον γνωστοποιεί ότι έχουν δρομολογηθεί ορισμένες κινήσεις για τη μεγιστοποίηση της αξίας της επένδυσης στο Κάβο Σίδερο της Σητείας. Μία από αυτές ήταν η ανάθεση εκπόνησης πρόσθετων, λεπτομερών αρχιτεκτονικών και συναφών μελετών για τη βέλτιστη μορφή της ανάπτυξης.
 
«Μετά από μακράς διάρκειας συζητήσεις που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2018, καταφέραμε να επιλέξουμε και να αναθέσουμε σε μια διεγνωσμένης αξίας και διεθνούς αναγνώρισης ομάδα αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών κ.λπ. να μας εκπονήσει σχέδια και μελέτες που θα καταστήσουν ακόμα πιο ελκυστικό το επενδυτικό πρότζεκτ.
 
Τα σχέδια, με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Σκήτες της Μονής Τοπλού” (“Cloisters of Moni Toplou”) έχουν ήδη διοχετευτεί εμπιστευτικά σε ορισμένους διεθνείς πελάτες της ομάδας σχεδίασης που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο να συνεργαστούν επενδυτικά με την εταιρεία μας. Οι αντιδράσεις εκ μέρους τους ήταν πολύ θετικές και οι σχετικές συζητήσεις συνεχίζονται», σημειώνει ο πρόεδρος της Minoan Group.
 
 
 
neakriti.gr