Μέχρι 100 εκατ. ευρώ το μπάτζετ του 7χίλιαρου, το χρονοδιάγραμμα εντάξεων και πληρωμών

1:49 μ.μ. - Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020
01:09 μ.μ. - Τετ, 09/49/2020
Image: Μέχρι 100 εκατ. ευρώ το μπάτζετ του 7χίλιαρου, το χρονοδιάγραμμα εντάξεων και πληρωμών

Προχωρούν με γρήγορο ρυθμό οι διαδικασίες για το έκτακτο μέτρο στήριξης αγροτών και επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού, μέσω του οποίου θα δοθούν έως 100 εκατ. ευρώ περίπου

Προχωρούν με γρήγορο ρυθμό οι διαδικασίες για το έκτακτο μέτρο στήριξης αγροτών και επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού, μέσω του οποίου θα δοθούν έως 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Το ρεπορτάζ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λέει ότι την περασμένη Δευτέρα έγινε μια πρώτη σύσκεψη εργασίας με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου για το έκτακτο μέτρο στήριξης.

Η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των στοιχείων για τα προϊόντα και τους κλάδους που έχουν πληγεί εξτάζοντας και τα αιτήματα της παραγωγικής βάσης, ώστε να γίνει η ένταξη εκείνων που πραγματικά έχουν υποστεί πλήγμα, ενώ ο υπηρεσιακός μηχανισμός προετοιμάζεται για τα διαδικαστικά, σε συνεργασία και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υλοποίηση του μέτρου προχωρά και ο σχεδιασμός - ανάπτυξη της πλατφόρμας που θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των παραγωγών στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να διατεθεί για το μέτρο ποσό έως 94 εκατ. ευρώ.

Όπως μας εξήγησε η κα Κατερίνα Αθανασοπούλου από το αρμόδιο τμήμα του ΥπΑΑΤ, θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους οι εντάξεις στο 7χίλιαρο (έως 7.000 ευρώ ανά παραγωγό και έως 50.000 ευρώ ανά επιχείρηση), ούτως ώστε οι πληρωμές να τρέξουν ακολούθως και να ολοκληρωθούν έως τις 21 Ιουνίου 2021, όπως προβλέπει το κανονιστικό πλαίσιο.

Προς αυτή την κατεύθυνση δημοσιεύτηκε στην διαύγεια η απόφαση ένταξης πράξης με τίτλο: Σχεδιασμός και ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στο πλαίσιο υποστήριξης του νέου Μέτρου «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς και στις ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2014-2020» στο Μέτρο 20 του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020».

Όπως μας είπε ο κ. Σερεπίσος, επίσης από το αρμόδιο τμήμα, το έργο θα ολοκληρωθεί σύντομα. Θα αφορά δε κάποιες προσαρμογές στο πληροφοριακό που θα χειριστεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να γίνουν μετά οι αιτήσεις.

Σημειωτέον ότι το μέτρο θα πρέπει να ενταχθεί στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020), με τις σχετικές τροποποιήσεις, ώστε να εκδοθούν μετέπειτα το θεσμικό πλαίσιο και εν τέλει η πρόσκληση.

Δείτε την απόφαση πατώντας εδώ

agrotypos.gr