Μέσω Μενδώνης τα συνοδά έργα του Φράγματος Μπραμιανών

10:59 π.μ. - Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022
10:04 π.μ. - Τετ, 13/59/2022
Image: Μέσω Μενδώνης τα συνοδά έργα του Φράγματος Μπραμιανών

Άμεσως κίνδυνος να χαθούν τα 70.000.000 ευρώ

Στον απόηχο της συνάντησης, που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη παρουσία, μεταξύ άλλων, του Δημάρχου, κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανώλης Παπαδάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το θέμα των συνοδών έργων του Φράγματος Μπραμιανών που τέθηκε προς συζήτηση.

Όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να υλοποιηθούν τα συνοδά έργα του φράγματος Μπραμιανών, απαιτείται η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η οποία αρνείται, τουλάχιστον προς το παρόν, να εγκρίνει τους όρους. Το θέμα ανέκυψε όταν κρίθηκε αναγκαίο το φράγμα του Μύρτου από τσιμεντένιο, όπως προβλέπεται στη μελέτη, να γίνει χωμάτινο καθώς η περιοχή όπου θα κατασκευαστεί το φράγμα, είναι σεισμογενής. Αν και πάνω από 20 εμπλεκόμενες υπηρεσίες έκαναν δεκτή την αλλαγή αυτή, η υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων υποστηρίζει ότι, εάν γίνει αυτή η αλλαγή, κινδυνεύει η παλιά γέφυρα του Μύρτου. Ζητά λοιπόν επιπλέον μελέτες για την ασφάλεια της γέφυρας.

hxonews

Αυτό, σημαίνει καθυστέρηση. Με κίνδυνο μάλιστα τα χρήματα, 70 εκατομμύρια ευρώ, που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, να χαθούν. Τα συνοδά έργα έχουν μεγάλη σημασία για τη διασφάλιση νερού άρδευσης στην περιοχή.

Επιπλέον στα συνοδά έργα προβλέπεται η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Αντιλαμβάνεται κανείς τις συνέπειες εάν τα σημαντικά αυτά έργα δεν υλοποιηθούν. Αυτό που ζητήσαμε από τον κ. Υπουργό είναι να θέσει το θέμα στο Υπουργείο Πολιτισμού, να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, να εγκριθούν οι όροι και τα έργα να δρομολογηθούν προς υλοποίηση, τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην οικονομική επιβάρυνση του ΤΟΕΒ λόγω του αυξημένου ενεργεικού κόστους και της ρήτρας αναπροσαρμογής με την νέα αύξηση του νερού να είναι μονόδρομος. Δεν αποκλείεται επομένως να γίνει νέα αύξηση και το κόστος ανα κυβικό  να φτάσει στα 0,40 λεπτά ώστε ο Οργανισμός να μπορέσει να είναι βιώσιμος, είπε ο πρόεδρος.

Κλείνοντας είπε, ότι το έργο της προσαγωγού διώρυγας συνεχίζεται, ενώ σε ότι αφορά στο Φράγμα Μπραμιανών αυτή την περίοδο στη λεκάνη υπάρχουν πάνω από 15 εκατομμύρια κ.μ. νερού.