Με υψηλές προσδοκίες υποδέχεται η Αθήνα τον πρόεδρο της Γαλλίας

7:08 π.μ. - Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017
07:07 π.μ. - Κυρ, 09/08/2017
Image: Με υψηλές προσδοκίες υποδέχεται η Αθήνα τον πρόεδρο της Γαλλίας

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Εμανουέλ Μακρόν μετά της συζύγου του

Το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην επίσκεψη, ελπίζοντας να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά επικοινωνιακά οφέλη από την παρουσία του στην Αθήνα και να αλλάξει την ατζέντα με θετικές ειδήσεις. 
 
Οι συζητήσεις των δύο πλευρών αναμένεται να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ωστόσο έμφαση θα δοθεί στην οικονομία και τις επενδύσεις, καθώς τον κ. Μακρόν θα συνοδεύσουν στην Αθήνα περίπου 40 επιχειρηματίες. 
 
Προκειμένου να υπάρχει μια εικόνα του μεγέθους των γαλλικών επιχειρήσεων που θα εκπροσωπηθούν στην αποστολή, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των Sanofi, Edf, Soufflet, Alsthom, Avril, BPCE, Biocodex, Vinci, UP, Trigano, Airbus, BPI, Suez, Thales, L’Oreal και άλλες. 
 
Επίσης γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν περιλαμβάνονται μεταξύ των προσκεκλημένων στο οικονομικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα. Εκπροσωπούν την αφρόκρεμα του ελληνικού επιχειρείν καθώς πρόκειται για το σύνολο των ενεργειακών ομίλων, δηλαδή Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Κοπελούζος, τις κατασκευαστικές ΓΕΚ, ΑΚΤΩΡ, Αρχιρόδον, την Aegean Airlines, τις τέσσερις συστημικές τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, τον Παπαστράτο, την Creta Farms, τα Μπισκότα Παπαδοπούλου, κ.ά. 
 
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται κι από τις δύο πλευρές στις αποκρατικοποιήσεις κομβικών οργανισμών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κτλ.), αλλά και τις έρευνες υδρογονανθράκων. Γαλλική στήριξη αναζητεί η Ελλάδα και εν όψει της δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας - την οποία θα ανακοινώσει επισήμως ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. 
 
Υψηλές προσδοκίες υπάρχουν στην ελληνική πλευρά και ως προς το ζήτημα του χρέους και τη στήριξη του αιτήματος για διευθέτησή του. 
 
Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης δεν κρύβει εκπλήξεις. Αφού καταθέσει στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφθεί διαδοχικά το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου. Το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Πνύκα, ενώ το βράδυ θα παρατεθεί επίσημο δείπνο προς τιμήν του από τον ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο. 
 
Τον γάλλο πρόεδρο θα τον συνοδεύσουν οι υπουργοί Οικονομίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά και η σύζυγός του, Μπριζίτ, η οποία θα ακολουθήσει ξεχωριστό πρόγραμμα. 
 
Το πρόγραμμα 
 
Ο Μακρόν αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα το μεσημέρι της Πέμπτης και στις 13.30 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. 
 
Ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. 
 
Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη συνάντηση των δυο ανδρών Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. 
 
Στις 19.00 το απόγευμα ο κ. Μακρόν θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Λόφο της Πνύκας όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 
 
Στις 21.00 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Γάλλο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο. 
 
Για τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 
 
 
Πηγή: tovima.gr