Με βασιλικό διάταγμα η Ισπανία απαγορεύει τις τιμές παραγωγού κάτω του κόστους

3:03 μ.μ. - Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020
03:03 μ.μ. - Τρί, 03/03/2020
Image: Με βασιλικό διάταγμα η Ισπανία απαγορεύει τις τιμές παραγωγού κάτω του κόστους

Οι λιανοπωλητές και οι χονδρέμποροι που πωλούν γεωργικά προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους έως 1 εκατ. ευρώ

Οι λιανοπωλητές και οι χονδρέμποροι που πωλούν γεωργικά προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους έως 1 εκατ. ευρώ σύμφωνα με νέο Βασιλικό Διάταγμα που εγκρίθηκε από την ισπανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Τα νέα μέτρα καθιστούν επίσης υποχρεωτικό να λαμβάνεται υπόψη το κόστος παραγωγής στις συμβολαιακές σχέσεις, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η τιμή που συμφωνείται μεταξύ του παραγωγού και του αγοραστή καλύπτει το κόστος παραγωγής.

Η κίνηση, η οποία έχει άμεση ισχύ, είναι μία από μια σειρά μεταρρυθμίσεων του ισχύοντος νόμου για την τροφική αλυσίδα που αποσκοπεί να ασκήσει πιέσεις στους εμπόρους λιανικής πώλησης για να κάνουν τις τιμές πιο δίκαιες και πιο διαφανείς. Είχαν προηγηθεί εβδομάδες διαδηλώσεων, καθώς οι αγρότες - κυρίως της Ανδαλουσίας - βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις χαμηλές τιμές και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής σε ελαιόλαδο, ελιές και πορτοκάλια.

Πρόκειται για μέτρα που αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα των αθέμιτων πρακτικών στο εμπόριο, κάτι που δεν έχει καταφέρει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια, όσο δηλαδή διαρκεί η συζήτηση για τους νέους κανονισμούς κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Ο κ. Luis Planas, Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, δήλωσε ότι τα μέτρα αποσκοπούν στην ενίσχυση της υπάρχουσας νομοθεσίας για τα τρόφιμα, ιδίως στο θέμα της πώλησης προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές. "Η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους να έχουν ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση και να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ισορροπία στην τροφική αλυσίδα", ανέφερε. Ο κ. Πλανάς τόνισε ότι οι νέοι νόμοι δεν θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές καταναλωτή "εφόσον κάθε μέλος της αλυσίδας εφοδιασμού αναλαμβάνει την ευθύνη του".

Με το σχέδιο Πλάνας, όπως το δηµοσιεύουν τα ισπανικά µέσα El Pais και elPeriodico:

Εισάγεται το κόστος παραγωγής στην τιµή ως «ελάχιστο στοιχείο» (ρήτρα) στις συµβάσεις αγρότη και µεταποιητή. Για να εξασφαλιστεί η «αντικειµενικότητα» του µέτρου, το πρότυπο σύµβασης περιλαµβάνει έναν «ενδεικτικό κατάλογο στοιχείων» που πρέπει να λαµβάνονται υπόψη όπως σπόροι, λιπάσµατα, φυτοπροστατευτικά, ενέργεια και µηχανήµατα.

Απαιτείται από κάθε επιχειρηµατία που εµπλέκεται στην αλυσίδα γεωργικών προϊόντων διατροφής να καταβάλλει «τιµή ίση ή µεγαλύτερη από το κόστος παραγωγής» του προηγούµενου κρίκου, ώστε να µην µπορεί να διατεθεί στο εµπόριο το προϊόν σε εξευτελιστικές τιµές

Απαγορεύεται στον τελικό λιανοπωλητή να «µεταβιβάζει σε όποιον από τους προηγούµενους κρίκους τον επιχειρηµατικό κίνδυνο» που απορρέει από την εµπορική τους πολιτική για τις τιµές που προσφέρει στο κοινό.

Περιορίζονται οι προωθητικές δραστηριότητες (συνήθεις σε σούπερ µάρκετ και µεγάλη διανοµή), υποχρεώνοντας τον λιανοπωλητή να προσδιορίζει «σαφώς» την τιµή στις διαφηµιστικές πληροφορίες, στις αφίσες και στις αποδείξεις, ώστε ο καταναλωτής να έχει «ακριβή γνώση του πεδίου διαφηµιστικής εκστρατείας».

Προβλέπεται δηµοσιοποίηση των «σοβαρών και πολύ σοβαρών» παραβιάσεων του νόµου στην αλυσίδα αγροδιατροφής «για αποτρεπτικούς αλλά και για ποινικούς σκοπούς».

Επιπλέον χρήματα στο εθνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για τα γεωργικά μηχανήματα ανακοίνωσε χθες ο Πλανάς

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, επισκέφθηκε στις 27 Φεβρουαρίου την έκθεση FIMA 2020 στη Σαραγόσα, όπου επεσήμανε τη σημασία του αγροτικού τομέα και, μεταξύ άλλων, παρουσίασε το σχέδιο "Renove" για τα γεωργικά μηχανήματα.

Σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, ο υπουργός είπε ότι θα αυξήσει στους επόμενους Γενικούς Κρατικούς Προϋπολογισμούς ξεκινώντας από το 2020 το κονδύλι για τη χρηματοδότηση του Σχεδίου Εκσυγχρονισμού των Γεωργικών Μηχανημάτων (Plan Renove) πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ.

Με το Σχέδιο Renove του 2016, που διέθεσε 5 εκατομμύρια ευρώ, χορηγήθηκαν συνολικά 558 επιχορηγήσεις για συνολική επένδυση στην αγορά μηχανημάτων που ξεπέρασε τα 18 εκατομμύρια ευρώ (η επιδότηση ανερχόταν στο 27,5% των συνολικών δαπανών).

Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε ότι θα δημιουργηθεί μια νέα σειρά εγγυήσεων από την κρατική εταιρεία αγροτικής ασφάλισης (SAECA), για τη διευκόλυνση πιστώσεων για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων.

Ομοίως, το Υπουργείο θα τροποποιήσει το βασιλικό διάταγμα για τον χαρακτηρισμό και την καταγραφή των γεωργικών μηχανημάτων (ROME) για να εισαγάγει βελτιώσεις σε ορισμένα τμήματα του και να το προσαρμόσει στους νέους στόχους που αφορούν μηχανήματα, να επικαιροποιήσει την απογραφή των γεωργικών μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στην Ισπανία και να συμπεριλάβει τα τρακτέρ που έχουν ταξινομηθεί ως A, B ή C ανάλογα με την ενεργειακή τους αποδοτικότητα.

Ο κ. Planas τόνισε την ανάγκη να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα θανατηφόρα ατυχήματα στην Ισπανία λόγω της έλλειψης μέτρων ασφάλειας στην εργασία, επικαιροποιώντας όλες τις πτυχές που αφορούν τον έλεγχο των τρακτέρ.

agro24.gr