Μ. Λουτσέτης: Νερό ύδρευσης - άρδευσης στο Δήμο Ιεράπετρας

7:38 π.μ. - Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017
07:09 π.μ. - Κυρ, 10/38/2017
Image: Μ. Λουτσέτης: Νερό ύδρευσης - άρδευσης στο Δήμο Ιεράπετρας

Ο Δήμος Ιεράπετρας καλύπτει τις υδρευτικές του ανάγκες κάνοντας χρήση αρκετών υδρογεωτρήσεων

Που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του, κυρίως από τη περιοχή των Μύθων,  και από το αρδευτικό φράγμα των Μπραμιανών και το υποθαλάσσιο –υφάλμυρο νερό των πηγών της Μαλαύρας Καβουσίου.
 
Εξαιτίας όμως της ενασχόλησης σε μεγάλο βαθμό των μονίμων κατοίκων με τη γεωργία, υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες για αρδευτικό νερό. 
 
Το είδος της γεωργίας που παρατηρείται στην περιοχή είναι κυρίως η καλλιέργεια ελαιόδεντρων και η ανάπτυξη σύνθετων συστημάτων καλλιέργειας με θερμοκήπια. 
 
Μάλιστα οι ανάγκες για αρδευτικό νερό συνεχώς αυξάνουν, ενώ αντίθετα εξαντλούνται οι διαθέσιμοι υδατικοί πόροι, υπόγειοι και επιφανειακοί, που μπορούν να ανακουφίσουν τις ανάγκες αυτές.
 
Κρίνεται επομένως επιτακτική η δημιουργία νέων αποθεμάτων νερού, που θα αποθηκεύουν μέχρι “και την τελευταία σταγόνα νερού” που προέρχεται από τις πλημμυρικές απορροές των πολυάριθμων χειμάρρων της δικαιοδοσίας του Δήμου. 
 
Πριν 8 χρόνια ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κουλούρης υπέβαλε στη Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου , την ζητηθείσα από αυτήν ( επί πληρωμή ) μελέτη για  διερεύνηση των δυνατοτήτων ταμίευσης νερού των χειμάρρων ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έλλειψης αρδευτικού νερού του Δήμου Ιεράπετρας.
 
 Η κατασκευή ενός ή περισσοτέρων φραγμάτων θα ήταν δυνατό να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και ταυτόχρονα να προσφέρει αντιπλημμυρική προστασία, αξιοποιώντας πλημμυρικές απορροές που μέχρι τώρα καταλήγουν αναξιοποίητες στη θάλασσα. 
 
Το αντικείμενο έρευνας ήταν η εξεύρεση και αξιολόγηση ορισμένων θέσεων (16) που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αυτό το σκοπό, η δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ τους και ο περιορισμός του αρχικά μεγάλου αριθμού τους σε αυτές μόνο που πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις. 
 
Για το σκοπό αυτό τέθηκαν πέντε κριτήρια, που βοήθησαν στη συγκριτική αξιολόγηση των θέσεων ως προς την καταλληλότητά τους για την κατασκευή ενός φράγματος. 
 
Η μελέτη κατατέθηκε …. οι προτεινόμενες θέσεις δεν ανακοινώθηκαν ποτέ, και οι αρμόδιοι την έβαλαν και αυτή στο συρτάρι .
 
Είπαμε ότι ασχολούνται για έργα εύκολα και έργα βιτρίνας, όπως φυτεύσεις , κλαδέματα, αναπλάσεις κ.λπ.
 
Τα παραπάνω έργα απαιτούν κόπο , συνεργασία , χρόνο, αφοσίωση, πράγματα που δεν τα βρίσκεις  εύκολα στην Αυτοδιοίκηση . 
 
Με  εκτίμηση 
 
Μανώλης Λουτσέτης του Γεωργίου 
Γρα Λυγιά Ιεράπετρας
7-10-2017