Μ. Κοζυράκη: Οι προτάσεις του ΤΟΕΒ για έκτακτα μέτρα θα γίνονται αποδεκτές

1:03 μ.μ. - Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018
01:11 μ.μ. - Παρ, 09/03/2018
Image: Μ. Κοζυράκη: Οι προτάσεις του ΤΟΕΒ για έκτακτα μέτρα θα γίνονται αποδεκτές

Η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στον Ηχώ 99,8

Για τις επτά δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 1.062.297,44 € της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με χρηματοδότηση από το Ε.Π. Κρήτης 2014-2020 για την εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης μίλησε στον Ηχώ 99,8 η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα Μαρία Κοζυράκη , με αφορμή και τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Περιφερειάρχη  Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία της Προϊσταμένης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης, Μαρίας Κασσωτάκη και υπηρεσιακών στελεχών των Δ/νσεων Υδάτων, Τεχνικού Ελέγχου και Οικονομικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί το επιστέγασμα ενεργειών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε συνεργασία με την Περιφέρεια  με στόχο την παρακολούθηση και προστασία των υδατικών πόρων του νησιού στο πλαίσιο του Σχεδίου Διαχείρισης των υδατικών πόρων της Κρήτης (ΦΕΚ Β/4666/2017), το οποίο έχει εκπονηθεί με βάση την Οδηγία 2000/60/ΕΚ. Οι επτά πράξεις, που με τη χρηματοδότηση τους από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας μπαίνουν άμεσα σε συνολική υλοποίηση, με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του 2018, είναι οι εξής:
 
 
 
1. Κατάρτιση Σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση ξηρασίας-λειψυδρίας στην περιφέρεια Κρήτης- προϋπολογισμού ένταξης 73.000 €.
 
 
 
2. Συγκριτική τεχνικοοικονομική αξιολόγηση για την αξιοποίηση των υφάλμυρων πηγών Αλμυρός Ηρακλείου, Αλμυρός Αγ. Νικολάου και Μαλαύρας- προϋπολογισμού ένταξης 73.000 €.
 
 
 
3. Υδρογεωλογική – Διαχειριστική μελέτη για την αναρρύθμιση των καρστικών πηγών Αγυιάς- προϋπολογισμού ένταξης 128.500 €.
 
 
 
4. Λεπτομερής Οριοθέτηση Ζωνών Προστασίας Σημείων Υδροληψίας για Απολήψεις Νερού Ύδρευσης- προϋπολογισμού ένταξης 500.000 €.
 
 
 
5. Εκπόνηση μελετών για τις λίμνες και τα Ιδιαιτέρως Τροποποιημένα Υδατικά Συστήματα της περιφέρειας Κρήτης- προϋπολογισμού ένταξης 73.000 €.
 
 
 
6. Ενημέρωση κοινού σχετικά με το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης περιφέρειας Κρήτης σύμφωνα με την Οδηγία 2006/7/ΕΚ.- προϋπολογισμού ένταξης 64.797,44 €.
 
 
 
7. Ανάπτυξη Συστήματος Παρακολούθησης και παροχή υπηρεσιών  υποστήριξης στην εφαρμογή των μέτρων του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Κρήτης- προϋπολογισμού ένταξης 150.000 €.
 
 
Η κα Κοζυράκη ανέλυσε τους στόχους των δράσεων  με πιο βασικούς την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και  την αποφυγή έκτακτης λήψης αποσπασματικών και αναποτελεσματικών μέτρων. Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Μαρία Τσαγκαράκη ειδικότερα για  τη δράση 2 και την αξιοποίηση των υφάλμυρων πηγών περιοχών του νησιού μεταξύ αυτών και των πηγών της  Μαλαύρας στο Καβούσι Ιεράπετρας, ανέφερε οτι είναι μια τεχνικοοικονομική μελέτη η οποία θα συγκρίνει όλες τις προτάσεις, από διάφορους φορείς, Δήμο, ΤΟΕΒ κλπ για την αξιοποίηση αυτών των νερών και θα προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση. Η οποία θα είναι στη συνέχεια άμεσα εφαρμόσιμη και υλοποιήσιμη γιατί αυτή θα μπορεί να ενταχθεί αμέσως και να χρηματοδοτηθεί. Γενικότερα όμως τα όσα προκύψουν από τις 7 δράσεις θα γίνουν νομικό πλαίσιο, θα θεσμοθετηθούν, τόνισε. Πρόσθεσε σε άλλο σημείο οτι ο φορέας που διαχειρίζεται τα νερά, θα πρέπει να λάβει έκτακτα μέτρα ώστε να ανταπεξέλθει στις καταστάσεις που δημιουργούνται κάθε χρονιά.  Εάν πρόκειται για νερό άρδευσης, φορέας είναι ο ΤΟΕΒ. Έτσι εάν ο ΤΟΕΒ κάνει προτάσεις για  έκτακτα μέτρα αυτής της μορφής που κάθε χρονιά να ανταπεξέρχεται στην αρδευτική περίοδο, αυτές θα γίνονται αποδεκτές. Σε οτι αφορά τις μονάδες αφαλάτωσης όπως π.χ. αυτή στο Δήμο Μαλεβιζίου η κα Κοζυράκη σχολίασε οτι είναι μια καλή λύση για μικρά νησιώτικα περιβάλλοντα αλλά σε κάθε περίπτωση η Κρήτη δεν είναι ένα μικρό νησί οπότε αυτές οι περιπτώσεις θα πρέπει να διερευνούνται σε κάθε θέση και εάν αυτή είναι η καλύτερη δυνατή λύση και για την αξιοποίηση και για την προστασία των πηγών.
 
 
 
Ακούστε αναλυτικά εδώ την κα Κοζυράκη: