Μ. Κοζυράκη: Κρίσιμη η περίοδος ως το 2020 για τα υδατικά έργα στην Κρήτη

12:58 μ.μ. - Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2019
12:10 μ.μ. - Τρί, 01/58/2019
Image: Μ. Κοζυράκη: Κρίσιμη η περίοδος ως το 2020 για τα υδατικά έργα στην Κρήτη

Πρέπει ενιαία, ως Κρήτη, να δούμε τη διαχείριση του νερού με βλέψη και στο μέλλον, δηλώνει στον Ηχώ 99,8 η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

To θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Κρήτη ήταν αντικείμενο συζήτησης που έγινε πριν λίγες ημέρες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου με τη συμμετοχή υπηρεσιών και  φορέων όπως ΟΑΚ , ΔΕΥΑ, Περιφέρεια, Διαχειριστική αρχή, Διεύθυνση υδάτων της Αποκεντρωμένης κ.α. Στη συνάντηση ο Αναπληρωτή Υπουργό κ. Φάμελλο  αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της εφαρμογής δράσεων διαχείρισης υδάτινων πόρων και την εφαρμογή εργαλείων όπως το Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, με ειδικότερη αναφορά στην υλοποίηση του σχεδίου του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης (ΣΔΛΑΠ Κρήτης). Εκτενής αναφορά έγινε και από πλευράς φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση, σε ειδικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ρόλο και τη συμμετοχή κάθε φορέα στην εφαρμογή του ΣΔΛΑΠ και θέματα εφαρμογής πολιτικών πρόληψης, διαχείρισης, τιμολόγησης. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που πρέπει να δοθεί από τους φορείς και οργανισμούς που εφαρμόζουν και υλοποιούν το σχέδιο για τα ύδατα, σε έναν “κοινό οδικό χάρτη συνεργασίας”. Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός, ανέδειξε το σημαντικό θέμα της έναρξης των διαδικασιών για τη δεύτερη αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης σε επίπεδο χώρας, σύμφωνα με την επιταγή της ενωσιακής νομοθεσίας, μέσω της επικαιροποίησης και αναδιαμόρφωσης των σχεδίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με την υποστήριξη και συνεργασία της ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΝ.
 
Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης διοίκησης κα Μαρία Κοζυράκη σε δηλώσεις της στον Ηχώ 99,8 με αφορμή τη συνάντηση, ανέφερε ότι οι φορείς, διαχειριστές ύδατος, εκπονούν μελέτες και καταθέτουν προτάσεις στη διαχειριστική αρχή για χρηματοδότηση "κατά το δοκούν". Δεν υπάρχει μεταξύ τους μια συνεννόηση και συνεργασία όσον αφορά  τον φυσικό αυτό πόρο, το νερό ,  για τον οποίο  απαιτείται  μια ενιαία διαχείριση.  Ήταν λοιπόν αναγκαία μια τέτοια συνάντηση για να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο διαχείρισης με σκοπό,  την καλύτερη αποταμίευση του νερού που πέφτει στο νησί μας, να μειώσουμε τις διαρροές και τις απώλειες των δικτύων έτσι ώστε  συνθήκες ξηρασίας όπως ζήσαμε πέρυσι να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Από το 2020 η Ε.Ε. δεν θα χρηματοδοτεί έργα υδατικών πόρων τα οποία δεν θα είναι συμβατά με το σχέδιο διαχείρισης. Θα πρέπει επομένως να μπουν προτεραιότητες με βάση τις ανάγκες και ανάλογα θα χρηματοδοτούνται. Θέλουμε να σταματήσουμε το "όποιος προλάβει" Πρέπει ενιαία ως Κρήτη να δούμε τη διαχείριση του νερού με βλέψη και στο μέλλον. Το επόμενο διάστημα λοιπόν οι φορείς θα υποβάλλουν στην Αποκεντρωμένη τις προτάσεις τους και την ταυτότητα μελετών έργων και δράσεων που κάνουν για τους υδατικούς πόρους, έτσι ώστε να προκρίνουμε τα έργα που είναι σε προτεραιότητα βάση του σχεδίου διαχείρισης και να  βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση και υλοποίηση υδατικών έργων, τόνισε ανάμεσα σε άλλα.
 
Ακούστε εδώ την κα Κοζυράκη: