Κύπρος: Έσβησε η φονική πυρκαγιά - Τεράστιες καταστροφές

11:08 π.μ. - Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021
11:07 π.μ. - Δευ, 05/08/2021
Image: Κύπρος: Έσβησε η φονική πυρκαγιά - Τεράστιες καταστροφές

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φονική πυρκαγιά στη νοτιοανατολική Κύπρο που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην ορεινή Λεμεσό και στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις νέους ανθρώπους

Οι φλόγες άφησαν πίσω τους δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια και χιλιάδες στρέμματα καμένης γης. Ένας 67χρονος που έκαιγε χόρτα φέρεται να προκάλεσε τη «μεγαλύτερη καταστροφή στην μεταπολιτευτική ιστορία της Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την πυρκαγιά ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Τα θύματα της πυρκαγιάς ήταν Αιγύπτιοι εργάτες και βρέθηκαν λίγα μέτρα μακριά από το φορτηγάκι με το οποίο είχαν προσπαθήσει να διαφύγουν, σε χαράδρα της περιοχής Οδού, στην ορεινή Λάρνακα.

Η πυρκαγιά άφησε πίσω της 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμμένης γης και δεκάδες σπίτια κατεστραμμένα ολοσχερώς.

Ο εφιάλτης ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην κοινότητα Αρακαπάς της επαρχίας Λεμεσού όπου σε 20 λεπτά οι φλόγες έζωσαν την περιοχή με αποτέλεσμα το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης να καθίσταται υπεράνθρωπο. Οι κάτοικοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το βιος τους, προσπαθώντας με όποιο μέσο διέθεταν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Η Ελλάδα απέστειλε δύο καναντέρ - εκ των οποίων το ένα χάλασε - ενώ άμεση ήταν η ανταπόκριση και από το Ισραήλ και την Ιταλία.

Σε ερώτηση για τον απολογισμό της καταστροφής, νωρίτερα ο κ. Πελεκάνος είπε: «Σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα, γίνονται ήδη κάποιες πρώτες σκέψεις για το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση αμέσως μετά που θα κερδίσουμε τη μάχη με τις φλόγες, αλλά αυτή τη στιγμή όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, χωρίς να παραγνωρίζουμε τη βοήθεια που πρέπει να προσφερθεί σε όσους, δυστυχώς, έχουν απωλέσει τη στέγη τους. Έχουν γίνει όλες οι ρυθμίσεις, δεν έχει μείνει κάποιο νοικοκυριό χωρίς στέγη χθες βράδυ, και φυσικά και για τη σίτιση τους».

Κληθείς να αναφερθεί στο έργο των πυροσβεστών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι συγκινητική η προσπάθεια, όχι μόνο των πυροσβεστών, αλλά όλου του κόσμου που είναι εδώ είτε αυτοί είναι στελέχη του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς, όλοι. Και αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι κόσμος που του ζητούσαν να πάει να ξεκουραστεί, επέμενε να συνεχίσει να είναι εδώ και να δίνει τη μάχη».

Πηγή: ΕΡΤ