Κυβέρνηση σε ζάλη: Στο κόκκινο οι γκρίνιες, ξανά σενάρια ανασχηματισμού

7:31 π.μ. - Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016
07:10 π.μ. - Δευ, 31/31/2016
Image: Κυβέρνηση σε ζάλη: Στο κόκκινο οι γκρίνιες, ξανά σενάρια ανασχηματισμού

Ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και στις αρχές αυτής της εβδομάδας

Χωρίς καθαρό ορίζοντα, με νεα εσωκομματικά προβλήματα και σε κατάσταση συνεχών αναδιπλώσεων βρίσκεται η κυβέρνηση πέντε μέρες μετα την απόφαση του ΣτΕ με την οποία «έπεσε» ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
 
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν εχει καταφέρει ακόμα να εκπονήσει μια συνεκτική γραμμή αντεπίθεσης και ανάταξης της αρνητικής εξέλιξης, που δημιούργησε η αρνητική δικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα αντί να λύνει προβλήματα να προκαλεί με τις επιλογές του νέα!
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι στο κυβερνών κόμμα δεν πιστεύουν πλέον ότι η επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) μπορεί να δώσει λύση και μάλλον είναι θέμα χρόνου η απόσυρσή της, είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο. 
 
Η επιλογή του κ. Πολύδωρα προκάλεσε νέες αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, καθώς το Μαξίμου εξέπεμψε για μια ακόμη φορά λάθος μηνύματα προς το εσωτερικό της παράταξης, αλλά και προχειρότητα στις πολιτικές του κινήσεις. 
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν οτι επίκειται και πιο έντονη αντίδραση απο βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εάν η ηγεσία δεν ξεκαθαρίσει τα πράγματα έγκαιρα. Οι γκρίνιες μάλιστα προέρχονται απο πολλες πλευρές και δεν αμφισβητούν απλώς μια επιλογη, αλλα την αδυναμία διαχείρισης της κρίσης, που εχει μπροστά της η κυβέρνηση. 
 
Λέγεται επίσης ότι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και στα ηγετικά κλιμάκια δεν υπάρχει μόνο μια προσέγγιση για την κατάσταση, αλλά ανταλλάσσονται επικρίσεις και κατηγορίες, καθώς όλοι θέλουν να αποσείσουν απο πάνω τους τις ευθύνες για τα συνεχή ναυάγια και τους λανθασμένους χειρισμούς. 
 
Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν είναι τυχαίο οτι επανήλθαν στην κυβερνητική ηγεσία οι συζητήσεις για τον ανασχηματισμό, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τη διαρροή του Μαξιμου την περασμένη Πέμπτη το πρωί ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι τώρα στις προτεραιότητες, ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν στην επιστράτευση αυτού του πολιτικού χαρτιού, ακόμη και για τις αρχές αυτής της εβδομάδας! 
 
Σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Πεμπτης στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να απέρριψε αυτές τις σκέψεις, προβάλλοντας την ανάγκη να διευθετηθεί πρώτα το αδιέξοδο με το τηλεοπτικό τοπίο και μετά να προχωρήσει στον ανασχηματισμό. Ωστόσο θεωρείται πιθανό ότι εάν δεν βρεθεί τα επόμενα 24ωρα λύση με το ΕΣΡ και η κυβέρνηση συνεχίζει να σέρνεται, τότε τα σενάρια του ανασχηματισμού μπορεί να επανέλθουν με ένταση. 
 
Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούν ότι την κυβέρνηση την περιμένει ένα εφιαλτικό δεκαήμερο, καθώς είναι εγκλωβισμένη σε μια ατζέντα, που ανεξάρτητα απο το πώς κινείται η αντιπολίτευση, την ίδια δεν την βοηθά. Τουναντίον, διαμορφώνει την αίσθηση ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί μείζονες κρίσεις. Το Μαξίμου αρχίζει πλέον να μετρά τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης ως προς την αίσθηση της πολιτικής αστάθειας, που ενισχύεται με διόλου θετικά αποτελέσματα για τη γενικότερη πορεία που προσπαθεί να χαράξει. 

protothema.gr