«Ξυπόλυτοι Ήρωες»: Παρουσίαση βιβλίου στον Ιστό

8:31 π.μ. - Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017
08:03 π.μ. - Τρί, 28/31/2017
Image: «Ξυπόλυτοι Ήρωες»: Παρουσίαση βιβλίου στον Ιστό

Ο «Ιστός» σας καλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Αλεξάνδρας Μητσιάλη « Ξυπόλυτοι Ήρωες» . Για το βιβλίο θα μιλήσει η φιλόλογος Μαρία Κτιστάκη

Στην εκδήλωση θα προβληθούν και αποσπάσματα από την ταινία «Ξυπόλυτο Τάγμα» την Παρασκευή 31/3/2017 και ώρα 19.30 στην αίθουσα του παραλιακού σχολικού συγκροτήματος (ΕΠΑΛ) Ιεράπετρας.
Λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλίου:
 
Ο Τάκης, η Σταυρούλα, η Αλέγρα, ο Πέπο, ο Άρης, η Ελένη, ο Έκτορας, η Αγγελική, η Λούνα ζουν στη Θεσσαλονίκη, στα σκοτεινά χρόνια της γερμανικής Κατοχής. Μέσα σε μια πόλη που η μπότα των Γερμανών προσπαθεί να ταπεινώσει απ’ άκρη σ’ άκρη, αγωνίζονται να επιβιώσουν και ταυτόχρονα να αντισταθούν στον ναζισμό. Ζουν εμπειρίες που τους καθορίζουν και πολλές φορές δίνουν μάχη να ξεφύγουν από τον θάνατο, που τους κυκλώνει κάθε στιγμή. Και μέσα στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα ξετυλίγονται απεγνωσμένοι έρωτες, αδερφικές φιλίες, πράξεις αυταπάρνησης, επιστροφές από χρωστούμενα του παρελθόντος. Και κάποτε είναι τα ζάρια της τύχης που αποφασίζουν για τον θάνατο και τη ζωή. Οι Ξυπόλυτοι ήρωες είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα για την Κατοχή και την Αντίσταση, για το ξυπόλυτο τάγμα και το ξεκλήρισμα των Εβραίων της πόλης. Οι Ξυπόλυτοι ήρωες είναι πάνω από όλα η ιστορία των απλών, καθημερινών ανθρώπων της που απέκτησαν το ανάστημα όσων γράφουν την ιστορία με τις ίδιες τους τις πράξεις.
 
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
 
Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται στην ίδια πόλη ως φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση. Παράλληλα γράφει λογοτεχνία και βιβλία της ήταν υποψήφια για τα βραβεία του περιοδικού Διαβάζω-Αναγνώστη, όπως και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Πέντε από τα έργα της ήταν ως τώρα υποψήφια για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, ανάμεσα στα οποία και Το Αστερόσπιτο (2009), Με λένε Νιλουφέρ (2012), Το Υπόσχομαι (2014) από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το 2015 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Μυθιστορήματος για το βιβλίο της Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει (εκδόσεις Παπαδόπουλος).
«Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο μού ήρθε στον νου ένα μότο της Διάπλασης των Παίδων, “τέρπειν άμα και διδάσκειν”. Νομίζω λέει όσα ήθελα να πω».
Άλκη Ζέη
 
«Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη καταφέρνει από τη μια να ζωντανέψει γειτονιές της Θεσσαλονίκης που έχουν πλέον εξαφανιστεί ή αλλοιωθεί και από την άλλη να περιγράψει με ζωντάνια αξιοθαύμαστη την καθημερινότητα μιας ομάδας παιδιών που ζήσανε τις δύσκολες χρονιές της γερμανικής κατοχής. Κυρίως όμως χρησιμοποιεί το ιστορικό παρελθόν με μια ευαισθητοποιημένη και σωστά δομημένη πολιτικά ανθρώπινη στάση. Το χτες ίσως να θυμίζει το σήμερα… Μπορεί όμως και το σήμερα να θέλει να εμποδίσει την επιστροφή του χτες». Μάνος Κοντολέων
Η γνωστή συγγραφέας επανέρχεται με ένα ιστορικό μυθιστόρημα που είναι το καλύτερό της ως τώρα, το οποίο αναφέρεται στην περίοδο της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη. Αγωνία, θλίψη, γέλιο, θυμός και συνεχής δράση σε ένα μυθιστόρημα που σίγουρα θα συζητηθεί τόσο για το θέμα του όσο και για την εξαιρετική ποιότητα γραφής του».
Φίλιππος Μανδηλαράς.