Ξεκίνησαν στην Ι.Μ.Ι.Σ. οι εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής σχέσεων ανάμεσα στις Ορθοδόξες Ανατολικές Εκκλησίες, τις Αρχαίες Εκκλησίες και τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρείες

5:59 π.μ. - Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017
05:09 π.μ. - Πέμ, 21/59/2017
Image: Ξεκίνησαν στην Ι.Μ.Ι.Σ. οι εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής σχέσεων ανάμεσα στις Ορθοδόξες Ανατολικές Εκκλησίες, τις Αρχαίες Εκκλησίες και τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρείες

Η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας φιλοξενεί κατά το διήμερο 19-20 Σεπτεμβρίου 2017 τους εκπροσώπους της Μόνιμης Επιτροπής σχέσεων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών και των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιρειών

Οι εργασίες της εν λόγῳ Επιτροπής διεξάγονται στο ξενοδοχείο «Sunshine», στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας, όπου οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών και των Βιβλικών Εταιρειών από διάφορες χώρες συζητούν θέματα της προώθησης των σχέσεων και της μεταξύ τους συνεργασίας.
Το πρωί της Τρίτης 19 Οκτωβρίου, πριν από την εναρκτήρια συνεδρία, τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, εντός του ξενοδοχείου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, κατά την οποία παρέστησαν ο Σεβ. Πρόεδρος της Επιτροπής και Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος και τα Μέλη της Επιτροπής.
Στη συνέχεια μετέβησαν στο χώρο των εργασιών, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος καλωσόρισε εγκάρδια τους συμμετέχοντες στην Μόνιμη Επιτροπή και αναφέρθηκε επιγραμματικά στην ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ως της αρχαιότερης στο Νομό Λασιθίου και μεταξύ των πρώτων που ιδρύθηκαν στην Κρήτη, στην κανονική εξάρτηση και την ιδιαίτερη σχέση της Εκκλησίας Κρήτης με τη Μητέρα Εκκλησία της Κων/πόλεως, επισημαίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στην «Οικουμενική κίνηση», ως πρώτης στην τάξη μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και πρωτεύθυνης Εκκλησίας.
 
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «τόσο η Ελληνική Βιβλική Εταιρεία, πλήρες μέλος της παγκόσμιας Αδελφότητας των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών, όσο και οι διάφορες Βιβλικές Εταιρείες σε περίπου 200 χώρες, εργάζονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης, προκειμένου να προσφέρουν στις Εκκλησίες επιστημονικά και θεολογικά αξιόπιστες μεταφράσεις του βιβλικού κειμένου. Υπηρετούν τις Εκκλησίες με τη μετάφραση, την έκδοση, την προμήθεια και την ευρύτερη διάδοση της Αγίας Γραφής. Το σημαντικό είναι ότι συνεργάζονται αρμονικά με την Εκκλησία και δεν σφετερίζονται την αποστολή της, καθώς τη θεωρούν ως τον κατεξοχήν φορέα της θείας αποστολής στον κόσμο. Αυτή η συνεργασία και η εν πολλοίς συμπόρευση των εκπροσώπων των Εκκλησιών και των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών στο έργο διάδοσης του λόγου του Θεού μόνο αγαθά αποτελέσματα έχει τόσο για τις ίδιες τις Εκκλησίες και τις σχέσεις μεταξύ των προερχόμενων από διάφορες εκκλησιαστικές παραδόσεις χριστιανών, όσο και για ολόκληρη την ανθρωπότητα». Τέλος ευχήθηκε καλή διαμονή, κάθε επιτυχία και ευόδωση των εργασιών της Επιτροπής. 
Στην Επιτροπή, που προεδρεύει ο εκάστοτε εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συμμετέχουν Αρχιερείς ως εκπρόσωποι Ορθοδόξων Εκκλησιών, μεταξύ των οποίων ο Δρ Καθηγητής Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, ως εκπρόσωπος της Πρωτοθρόνου Μητρός Εκκλησίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και Πρόεδρος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Θεοφ. Επίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου, Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Μητροπολίτες και Επίσκοποι των λεγομένων Προχαλκηδονίων Εκκλησιών, δηλ. των Κοπτών, των Αρμενίων, των Συροϊακαβιτών, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιλτ. Κωνσταντίνου, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας κ. Μιχ. Χατζηγιάννης και άλλοι εκπρόσωποι Εθνικών Βιβλικών Εταιρείων.
 
Πηγή:imis.gr