Κρίσιμες οι επόμενες 15 ημέρες για τον Ν. Λασιθίου μετά τα κρούσματα στο Παλαίκαστρο

10:15 π.μ. - Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021
10:01 π.μ. - Πέμ, 07/15/2021
Image: Κρίσιμες οι επόμενες 15 ημέρες για τον Ν. Λασιθίου μετά τα κρούσματα στο Παλαίκαστρο

Ο Διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης στον Ηχώ 99,8

Την αναγκαιότητα να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα στην περιοχή του Παλαικάστρου όπου βρέθηκαν 38 θετικά κρούσματα κορωνοϊού επισημαίνει σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ κ. Νίκος Τζανάκης. Τόνισε ότι σε 10 με 15 περίπου ημέρες θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση για το εάν θα υπάρχει περαιτέρω διασπορά και αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Θα πρέπει όμως να ερευνηθούν τα πιθανά σενάρια από τα οποία προήλθε αυτή η διασπορά. Εάν πχ προήλθε από τις μετακινήσεις των πολιτών λόγω των γιορτών, εάν είναι από μετακινήσεις διαφόρων επαγγελματιών ή ακόμα εάν συνδέονται με τα κρούσματα που είχαμε προ ημερών στον Μακρύ Γιαλό με τους εργάτες γης καθώς δεν αποκλείεται κάποιοι από αυτούς να είχαν εργαστεί το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή του Παλαικάστρου. Εάν δεν τηρήθηκαν τα μέτρα πχ μέσα στις γιορτές και υπήρχαν συγκεντρώσεις σε σπίτια όπου υπήρχε ένα θετικό κρούσμα , δεν αποκλείεται να δούμε σε 10 μέρες περίπου, ακόμα και 200 άτομα να νοσούν.

Κάλεσε τους πολίτες του Παλαικάστρου , των όμορων χωριών αλλά και της Σητείας γενικότερα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν αυστηρά τα μέτρα, να αποφύγουν τις μετακινήσεις, να προσέχουν και εάν και εφόσον παρουσιάσουν το οποιοδήποτε σύμπτωμα να μην αδιαφορήσουν.

Για τη γενικότερη εικόνα της χώρας εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Αθήνα και ειδικότερα τον ανησυχεί το επόμενο 15νθήμερο εκφράζοντας την άποψη ότι δεν αποκλείεται να δούμε στην Αθήνα εικόνες της Θεσσαλονίκης.

Τέλος είπε ότι ήδη εμβολιάστηκε ο ίδιος, δεν ένιωσε τίποτε, έμεινε υπό παρακολούθηση για 15 λεπτά όπως προβλέπεται, πήγαν όλα καλά και επέστρεψε αμέσως στην εργασία του. Οι εμβολιασμοί στο ΠΑΓΝΗ συνεχίζονται στους υγειονομικούς. Πρόσθεσε ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Η διαθεσιμότητά του εμβολίου για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού είναι βέβαια ένα ζήτημα. Πάντως στόχος είναι να εμβολιαστεί το 20% με 30% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι ώστε να ανοίξει σε ένα επόμενο στάδιο και η αγορά, σημείωσε ο κ. Τζανάκης.