Κοζυράκη: Με τους δασικούς χάρτες ξεκαθαρίζουν δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις

11:22 π.μ. - Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020
11:09 π.μ. - Τετ, 09/22/2020
Image: Κοζυράκη: Με τους δασικούς χάρτες ξεκαθαρίζουν δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις

Καταληκτική ημερομηνία η Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 για την υποβολή στοιχείων στις Διευθύνσεις Δασών Κρήτης

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Αθήνα βρέθηκε αρχές του Σεπτέμβρη η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη προκειμένου να συναντηθεί με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα προστασίας περιβάλλοντος Νικόλαο Ταγαρά και, το γενικό γραμματέα φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση.

Η κα Κοζυράκη μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της αναμόρφωσης και ανάρτησης των δασικών χαρτών μια διαδικασία μέσα από την οποία επί της ουσίας θα ξεκαθαρίσει ο χαρακτήρας εκτάσεων για το δημόσιο και τους ιδιώτες. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή στοιχείων στις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να ορίζεται η Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020.

Η κα Συντονίστρια μίλησε και για τη νήσο Χρυσή και την προσπάθεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το Προεδρικό Διάταγμα λέγοντας ότι στην ΚΥΑ συμπεριελήφθησαν αρκετές από τις προτάσεις των τοπικών φορέων. Εκτιμάται οτι η υπογραφή για την έκδοση του Π.Δ. θα γίνει σύντομα.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα των κατεδαφίσεων. Αλλά και στις αλλαγές προσώπων στη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου μετά τη συνταξιοδότηση του μέχρι πρότινος Διευθυντή κ. Εμμ Συλιγάρδου εκφράζοντας την αναγκαιότητα να γίνουν προσλήψεις γενικότερα στις υπηρεσίες της Κρήτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τις επαφές της Συντονίστριας κας Μαρίας Κοζυράκη

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Αθήνα βρέθηκε την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη προκειμένου να συναντηθεί με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα προστασίας περιβάλλοντος Νικόλαο Ταγαρά και, το γενικό γραμματέα φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση.

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με την ηγεσία του Υπουργείου και με ειδικούς συνεργάτες, καθώς και σε τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα με τους συντονιστές και τους γενικούς διευθυντές δασών όλων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, κυρίαρχο αντικείμενο εργασίας αποτέλεσε η επίσπευση της ολοκλήρωσης των ενεργειών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, για την αναμόρφωση και ανάρτηση των δασικών χαρτών. Τα επιμέρους ζητήματα που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν είναι:

Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση της προθεσμίας που αφορά στη συλλογή των ατομικών διοικητικών πράξεων, που προβλέπονται στο ν.4685/2020, για την αναμόρφωση και εκ νέου κατάρτιση των δασικών χαρτών. Ως εκ τούτου, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αυτών των στοιχείων στις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης είναι η Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020.

Η Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου έχει συλλέξει όλα τα στοιχεία των πράξεων της διοίκησης, που προβλέπονται στο ν.4685/2020, από τα αρμόδια Υπουργεία και τους φορείς, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ και, θα αποστείλει άμεσα τα ψηφιοποιημένα αρχεία στις Δασικές Υπηρεσίες για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών.

Μέχρι σήμερα έχουν ικανοποιηθεί τα πρώτα αιτήματα οικονομικής ενίσχυσης και των τεσσάρων (4) Διευθύνσεων Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για δαπάνες εργασιών κατάρτισης, συμπλήρωσης και διόρθωσης των δασικών χαρτών αρμοδιότητας τους ώστε να προχωρήσουν έγκυρα και άμεσα στις ενέργειες αναμόρφωσης και θεώρησης. Στη συνέχεια, θα παρασχεθεί και επιπλέον ενίσχυση στις Δασικές Υπηρεσίες για την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, τόσο σε χρηματοδοτικό όσο και στελεχιακό επίπεδο.

Θα καταβληθεί κάθε δυνατή, και από κοινού, προσπάθεια για την άμεση ανάρτηση των δασικών χαρτών στο τέλος αυτού του έτους και για την ομαλή διεξαγωγή του σταδίου της εξέτασης των αντιρρήσεων και της κύρωσης του χάρτη.

Στις συναντήσεις διαμείφθηκαν και άλλα θέματα σχετικά με κοινές δασικές και περιβαλλοντικές αρμοδιότητες, με επιμέρους ζητήματα του Κτηματολογίου καθώς και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Προτάθηκε η παράταση της τρέχουσας προθεσμίας για την έγερση των αγωγών υπέρ του Ελληνικού δημοσίου μέχρι το 2022, με την έκδοση σχετικής νομοθετικής τροποποίησης. Επίσης ανακοινώθηκε ότι, η αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την πρόληψη και αποκατάσταση από δασικές πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου 2020. Οι Διευθύνσεις Δασών Κρήτης έχουν υποβάλλει στο Π.Α.Α. ένταξη έργων της τάξεως των τεσσάρων (4) εκατομμυρίων ευρώ ενώ συνολικά για την Κρήτη έχουν υποβληθεί για αξιολόγηση έντεκα (11) προτάσεις προϋπολογισμού 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.