Κορωνοϊός – Πόσες μέρες μετά την επαφή με κρούσμα πρέπει να κάνουμε τεστ;

7:57 π.μ. - Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021
07:12 π.μ. - Παρ, 31/57/2021
Image: Κορωνοϊός – Πόσες μέρες μετά την επαφή με κρούσμα πρέπει να κάνουμε τεστ;

Με περισσότερα από 35.000 κρούσματα σε μια μόλις ημέρα και πάνω από 86.000 κρούσματα σε τρεις μόλις μέρες, είναι λογικό όλοι να έχουμε στο περιβάλλον μας ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί και με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή πρόσφατα

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους πολίτες μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, όπου κάθε μέρα το ένα ρεκόρ σπάει το άλλο.

Με περισσότερα από 35.000 κρούσματα σε μια μόλις ημέρα και πάνω από 86.000 κρούσματα σε τρεις μόλις μέρες, είναι λογικό όλοι να έχουμε στο περιβάλλον μας ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί και με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή πρόσφατα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι να ανησυχούν και να κάνουν συνέχεια τεστ για να δουν εάν μολύνθηκαν από τον ιό.

Πότε πρέπει να κάνουμε τεστ μετά την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

«Ο χρόνος επώασης με την παραλλαγή Όμικρον, ο χρόνος που μεσολαβεί από την ώρα που θα εκτεθούμε μέχρι την ώρα που θα εμφανίσουμε τα πρώτα συμπτώματα είναι σημαντικά βραχύτερος» είπε η κ. Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι πλήρως εμβολιασμένοι που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού θα πρέπει να φορούν μάσκα προστασίας, να προσέχουν τις επαφές τους -ιδιαιτέρως με τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες-, ενώ πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο την 5η μέρα μετά την επαφή τους με το κρούσμα.

Όσον αφορά στους μη πλήρως εμβολιασμένους που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσματα η οδηγία λέει καραντίνα για πέντε ημέρες και στη συνέχεια εργαστηριακό έλεγχο την 5η μέρα μετά την έκθεση.

Μόνο εφόσον το τεστ βγει αρνητικό, τότε το άτομο μπορεί να βγει από το σπίτι, με μεγάλη προσοχή και μάσκα υψηλής προστασίας, για τουλάχιστον ακόμα πέντε μέρες.

in.gr