Κορωνοϊός: «Δυνατότητα αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων ώς το τέλος του έτους»

1:21 μ.μ. - Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020
01:03 μ.μ. - Τρί, 03/21/2020
Image: Κορωνοϊός: «Δυνατότητα αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων ώς το τέλος του έτους»

Το ερώτημα για το αν ο κορονοϊός αναμένεται να «χτυπήσει» τους Ολυμπιακούς Αγώνες εξακολουθεί να υφίσταται και μάλιστα είναι πολλοί εκείνοι που αμφισβητούν τη διεξαγωγή τους

Το συμβόλαιο του Τόκιο με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επιτρέπει την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων έως το τέλος του έτους, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, εν μέσω ανησυχίας ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να διαταράξει τη σπουδαία αθλητική εκδήλωση.

«Το συμβόλαιο απαιτεί να διεξαχθούν οι Αγώνες εντός του 2020. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως δυνατότητα αναβολής» δήλωσε η Σέικο Χασιμότο απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή στο ιαπωνικό κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και η πόλη υποδοχής Τόκιο εξακολουθούν να δεσμεύονται ότι θα φιλοξενήσουν τους Αγώνες, που θα αρχίσουν στις 24 Ιουλίου, πρόσθεσε. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, τονίζει το Reuters, το δικαίωμα ακύρωσης των Αγώνων ανήκει μόνο στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο Τόμας Μπάχ, επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), επανέλαβε την Τρίτη ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες για «επιτυχημένους» αγώνες στο Τόκιο. Πιθανή ματαίωση των Αγώνων, σχολιάζει το πρακτορείο, θα ήταν δαπανηρή.

O πιο πρόσφατος προϋπολογισμός των Αγώνων ανέρχεται σε 1,35 τρισεκατομμύρια γιεν (12,51 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας παρέχει 120 δισεκατομμύρια γιέν για την κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου και 30 δισεκατομμύρια γιεν για τους Παραολυμπιακούς του 2020, δήλωσε η Χασιμότο.

Σημειώνεται ότι το μέλος της ΔΟΕ και παλαίμαχος Καναδός κολυμβητής Ντικ Πάουντ δήλωσε πρόσφατα πως αν αποδειχθεί πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο το να λάβουν χώρα φέτος το καλοκαίρι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού, οι διοργανωτές είναι πιθανότερο να τους ακυρώσουν αντί να τους αναβάλουν ή να μετακινήσουν τις ημερομηνίες.

dikaiologitika.gr