Κορωνοϊός: Στις 92.000 τα κρούσματα – Κινήσεις πανικού από πολίτες ανά τον κόσμο

9:55 π.μ. - Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020
09:03 π.μ. - Τετ, 04/55/2020
Image: Κορωνοϊός: Στις 92.000 τα κρούσματα – Κινήσεις πανικού από πολίτες ανά τον κόσμο

Παγκόσμια ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον σε 3.200

Παγκόσμια ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον σε 3.200 και τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 92.000 «απλώνοντας» την επιδημία σε περισσότερες από 70 χώρες ανά τον κόσμο, με πιο πρόσφατς την Αργεντινή, τη Χιλή και την Πολωνία, οι οποίες ανακοίνωσαν τα πρώτα τους κρούσματα. Κι ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα εξακολουθεί να μειώνεται, το Ιράν είναι πλέον η χώρα που δοκιμάζεται περισσότερο με 2.300 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και 77 θανάτους.

Κι ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για παγκόσμια έλλειψη και αύξηση των τιμών σε προστατευτικό εξοπλισμό για την καταπολέμηση της ταχείας εξάπλωσης του κοροναϊού, ζητώντας τόσο από τις εταιρείες, όσο και από τις κυβερνήσεις αύξηση της παραγωγής κατά 40%, στις ΗΠΑ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 9 από έξι την Δευτέρα, με τα κρούσματα να ανέρχονται σε 126.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι το περασμένο 24ωρο κατέγραψε 119 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, όλα πλην τεσσάρων στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, και 38 νέους θανάτους.

Ο απολογισμός της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα ανέρχεται πλέον σε 2.981 νεκρούς και το σύνολο των κρουσμάτων σε 80.270, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν τη Δευτέρα (125). Ωστόσο, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας, αναφέρθηκαν επίσης 143 ύποπτα κρούσματα.

Στη χώρα αυτή, 2.652 άνθρωποι ανέρρωσαν και βγήκαν από τα νοσοκομεία, ενώ ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά 390 σε 6.416, σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές.

Από τα 80.270 κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της 3ης Μαρτίου, 27.433 ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία και 49.856 αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν 520 άνθρωποι που υπάρχουν φόβοι πως έχουν μολυνθεί αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτό ακόμη, ενώ υπό παρακολούθηση τελούν 6.250 άνθρωποι που είχαν στενή επαφή με ασθενείς.

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας (CDB), η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες που προωθούν την εφαρμογή κεντρικών πολιτικών του Πεκίνου, προσέφερε περισσότερη οικονομική υποστήριξη στις επιχειρήσεις που έχουν να υλοποιήσουν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, ώστε αυτές να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που έχουν από το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Από τις 28 Φεβρουαρίου, η αναφερόμενη τράπεζα έχει διαθέσει δάνεια οικονομικού ύψους 144,1 δισεκατομμυρίων γουάν (περίπου 20,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την αποκατάσταση της λειτουργίας των γραμμών παραγωγής και 26 δισεκατομμυρίων γουάν για τον έλεγχο της επιδημίας, σύμφωνα με την CDB.

Επιτάσσει τις προστατευτικές μάσκες η Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση θα επιτάξει τις μάσκες προστασίας κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, ένα μέτρο που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Το διάταγμα «σχετικό με τις απαραίτητες επιτάξεις στο πλαίσιο της μάχης ενάντια στην covid-19» δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έχει στόχο να διασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ασθενείς που μολύνονται από τον SARS-CoV-2.

Για τον λόγο αυτό επιτάσσονται ως τις 31 Μαΐου όλα τα αποθέματα προστατευτικών μασκών.

Το μέτρο είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Μακρόν στο Twitter προκειμένου να απαντήσει στην ανησυχία του υγειονομικού προσωπικού της Γαλλίας το οποίο φοβάται ότι δεν θα μπορεί να προμηθεύεται τις προστατευτικές μάσκες που είναι απαραίτητες για το επάγγελμά του.

Η Γαλλία είναι μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με την Ιταλία και τη Γερμανία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία της covid-19.

Με τέσσερις θανάτους και περισσότερα από 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η χώρα προετοιμάζεται για μεγαλύτερη εξάπλωση της ασθένειας.

Χαρτί υγείας… με το δελτίο στην Αυστραλία

Η μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ στην Αυστραλία αποφάσισε την Τετάρτη να πουλά με το δελτίο το χαρτί υγείας αφού δεκάδες πολίτες έσπευσαν να κάνουν προμήθειες εξαιτίας του φόβου για την επιδημία του νέου κορωνοϊού.

Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο οι καταναλωτές αγοράζουν μαζικά χαρτί υγείας αναμένοντας προβλήματα στις προμήθειες.

hxonews Πηγή: CNNi
Πηγή: CNNi

Για τον λόγο αυτό η αλυσίδα Woolwarths ανακοίνωσε ότι θέτει ως όριο τα τέσσερα πακέτα ανά άτομο, ένα μέτρο που θα εφαρμόσει «ώστε να εγγυηθούμε ότι μεγαλύτερος αριθμός πελατών θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα».

«Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλίσουμε τα επίπεδα των αποθεμάτων μας για όσο διάστημα οι εταιρείες αυξάνουν την τοπική παραγωγή και τις παραδόσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η πιο αυξημένη ζήτηση», ανέφερε η αλυσίδα σε ανακοίνωσή της.

Στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί 42 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2, κυρίως μεταξύ των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Princess Diamond, το οποίο παρέμεινε επί ημέρες σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία.

Τις τελευταίες ημέρες οι Αυστραλοί καταναλωτές σπεύδουν να αγοράσουν προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ, κάτι που έχει οδηγήσει σε ελλείψεις. Στους ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης χρήστες αναρτούν φωτογραφίες που δείχνουν ράφια άδεια από χαρτί υγείας, κονσέρβες και άλλα προϊόντα όπως ρύζι και αβγά, ενώ έχουν γίνει viral τα hashtag #toiletpapercrisis (κρίση χαρτιού υγείας) #toiletpepaergate (χαρτί υγείας- γκέιτ).

hxonews Πηγή: CNNi
Πηγή: CNNi

Ελλείψεις παρουσιάζονται και σε άλλα προϊόντα, όπως χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά τζελ και σαπούνια.

«Μπορώ να κατανοήσω για ποιο λόγο οι πολίτες είναι ανήσυχοι και πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ και κάνουν αυτού του είδους τα πράγματα. Όμως κατά τη γνώμη μου δεν είναι απαραίτητο (...) Το να αγοράζουν όλο το χαρτί υγείας δεν είναι σωστό ή λογικό αυτή τη στιγμή», σχολίασε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον. Τόνισε μάλιστα ότι τα μεγάλα καταστήματα των έχουν διαβεβαιώσει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση προϊόντων.

Νότια Κορέα: Στην αναμονή για ένα κρεβάτι

Η Νότια Κορέα ανέφερε ακόμη 516 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σήμερα την ώρα που χιλιάδες ασθενείς αναμένουν ένα κρεβάτι στα νοσοκομεία της πόλης Ντέγκου, την πόλη που βρίσκεται στον επίκεντρο της επιδημίας covid-19.

Με τα νέα κρούσματα ο συνολικός αριθμός των ασθενών από τον νέο κορωνοϊό στη Νότια Κορέα ανέρχεται σε 5.328, με τουλάχιστον 32 νεκρούς, ανακοίνωσε το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί μέσα και γύρω στην πόλη Ντέγκου, την τέταρτη μεγαλύτερη της Νότιας Κορέας, όπου ο ιός SARS-CoV-2 έχει εξαπλωθεί γρήγορα μεταξύ των πιστών μιας αίρεσης.

Οι αξιωματούχοι υγείας αναμένουν ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στα περισσότερα από 200.000 μέλη μιας χριστιανικής αίρεσης καθώς και σε χιλιάδες άλλα ύποπτα κρούσματα σε μικρότερες εστίες.

Στο μεταξύ τα νοσοκομεία στις πλέον πληγείσες περιοχές δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση των ασθενών.

Στη Ντέγκου 2.300 άνθρωποι αναμένουν να εισαχθούν σε νοσοκομείο και προσωρινές ιατρικές εγκαταστάσεις, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας της Νότιας Κορέας Κιμ Γκανγκ-λιπ.

Ένα στρατιωτικό νοσοκομείο 100 κλινών, στο οποίο παραπέμπονται τα πιο σοβαρά περιστατικά, αναμένεται να έχει διαθέσιμες ακόμη 200 κλίνες μέχρι αύριο Πέμπτη, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ακύρωσε σήμερα τις προγραμματισμένες για τα μέσα του Μαρτίου επισκέψεις του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Τουρκία και θα μείνει στη χώρα για να συντονίσει την αντίδραση στην επιδημία της ασθένειας COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, ανακοίνωσε ο Κυανός Οίκος.

cnn.gr