Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε επιφυλακή για νέα κρούσματα – Τα «λάθος» βήματα της 40χρονης

8:00 π.μ. - Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020
08:02 π.μ. - Παρ, 28/00/2020
Image: Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε επιφυλακή για νέα κρούσματα – Τα «λάθος» βήματα της 40χρονης

Η ανησυχία των πολιτών είναι έκδηλη, καθώς ακόμα και λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή του πρώτου κρούσματος τα ράφια των σούπερ μάρκετ άρχισαν να αδειάζουν

Για τα καλά έχει μπει στην καθημερινότητα των Ελλήνων πλέον ο κορωνοϊός, με τις Αρχές να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωσή του.

Καταγγελίες ωστόσο για μια χώρα ανοχύρωτη στην εμφάνιση του κορωνοϊού, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ όπως αποκάλυψε το in.gr, υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις στα νοσοκομεία τόσο σε προσωπικό αλλά όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Η ανησυχία των πολιτών είναι έκδηλη, καθώς ακόμα και λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή του πρώτου κρούσματος τα ράφια των σούπερ μάρκετ άρχισαν να αδειάζουν.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι στιγμής είναι τρία. το πρώτο είναι μία 38χρονη, η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Μιλάνο, νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Νόσησε επίσης και ο δεκάχρονος γιος της.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο κοροναϊός έφτασε και στην Αθήνα. Μια γυναίκα 40 ετών, υπάλληλος στα κεντρικά της Τράπεζας Πειραιώς, που είχε ταξιδέψει και εκείνη πρόσφατα στην Ιταλία είναι το τρίτο κρούσμα στην χώρα μας.

Πέρα από τα παραπάνω, δεκάδες ύποπτα κρούσματα εξετάζονται τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ύποπτα κρούσματα είναι: μία 22χρονη στην Καρδίτσα, μία φοιτήτρια στις Σέρρες, ένας νεαρός άνδρας στην Χαλκιδική και ένας αλλοδαπός στην Καλλιθέα. Δύο ύποπτα περιστατικά σε Λαμία και Λάρισα ήταν αρνητικά.

Οι «λάθος» κινήσεις της 40χρονης

Η 40χρονη τραπεζική υπάλληλος που τελικά αποδείχθηκε το τρίτο κρούσμα στην Ελλάδα έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο.

Η γυναίκα, η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία, πήγε πρώτα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου αναφοράς «Σωτηρία» όπου και περίμενε στην ουρά για δύο ώρες. Εκεί, καθώς δεν φορούσε μάσκα και είχε ελευθερία κινήσεων, είναι δυνατόν να κόλλησε και άλλους ασθενείς και το προσωπικό του νοσοκομείου.

Αφού κουράστηκε να περιμένει τόσες ώρες, η 40χρονη γυναίκα αποφάσισε να πάει σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνόδευσαν ο σύζυγός της, μία φίλη της και ένα ακόμη άτομο. Και οι τρεις αυτοί άνθρωποι ελέγχθησαν και βρέθηκαν αρνητικοί στον κοροναϊό.

Τελικά, αφού διαπιστώθηκε ότι πάσχει από κοροναϊό, η τραπεζική υπάλληλος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο «Αττικόν».

H επιπολαιότητα της 40χρονης δεν τελειώνει εκεί, όμως… Η γυναίκα συνέχισε κανονικά τη ζωή της, αφού επέστρεψε από την Ιταλία κάποια στιγμή την προηγούμενη εβδομάδα: πήγε στη δουλειά της και σε διάφορα άλλα μέρη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα από το Μαρούσι είχε αυτήν την εβδομάδα τα γενέθλιά της και πήγε στη δουλειά της, στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς, με γλυκά. Οι συνάδελφοι έσπευσαν να της ευχηθούν και πολλοί από αυτούς την φίλησαν…

Εκτός αυτού, η 40χρονη έστειλε την κόρη της, η οποία είχε ταξιδέψει μαζί της στο Μιλάνο, σε σχολική εκδρομή με 100 συμμαθητές της στο Λονδίνο. Ως αποτέλεσμα, τρία σχολεία της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή.

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ για την 40χρονη και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία

Τις απίστευτες κινήσεις της 40χρονης από την Αθήνα που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό, καθώς και την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τα πρώτα περιστατικά του Covid-19 στην Ελλάδα σχολίασε στο in.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, η στάση της 40χρονης ήταν επιπόλαια, αφού δεν ενημέρωσε τηλεφωνικά τον ΕΟΔΥ ούτε ανέφερε στη διαλογή του «Σωτηρία» ότι είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

Πέρα από αυτό, όμως, ο Μιχάλης Γιαννάκος κατήγγειλε τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, με τη χώρα μας να έχει ήδη τρία κρούσματα κοροναϊού.

«Δεν υπάρχει προσωπικό για να γίνεται σωστά η διαλογή, δεν υπάρχουν μάσκες και γάντια» καταγγέλλει και τονίζει ότι όποιος πηγαίνει στο νοσοκομείο – προσωπικό, ασθενείς και συνοδοί – θα έπρεπε να φοράει μάσκα.

Οι καταγγελίες αυτές του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ έρχονται να προστεθούν σε αυτές της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) για το γεγονός ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη απέναντι στον κοροναϊό.

Αγωνία για 100 μαθητές

Αγωνία για τους μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών, οι οποίοι βρίσκονται σε εκδρομή στο Λονδίνο μαζί με την κόρη της 40χρονης τραπεζικού, που διαγνώστηκε με κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παιδιά επρόκειτο να επιστρέψουν σήμερα στην Αθήνα, ωστόσο αυτό δεν είναι βέβαιο, καθώς θα πρέπει να εξεταστούν πρώτα στη Βρετανία, πριν πάρουν το οκ για να ταξιδέψουν.

Τα παδιά παρέμειναν από το απόγευμα της Πέμπτης στα δωμάτιά τους στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν στη βρετανική πρωτεύουσα, περιμένοντας τους γιατρούς, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Το κορίτσι είχε ταξιδεύσει με τη μητέρα του στο Μιλάνο, και μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, έφυγε για Λονδίνο.

Η διοίκηση του Κολεγίου σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ απέστειλε σχετική ενημέρωση στους γονείς των μαθητών πληροφορώντας για το συγκεκριμένο γεγονός και χωρίς να αναφέρει ζήτημα λήψης μέτρων.

Ειδικότερα στη σχετική ενημέρωση σημειώνεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημέρωσε ότι μία μητέρα μαθητών του Κολεγίου διαγνώστηκε θετική στον νέο Κορονοϊό Covid 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την παραπάνω ενημέρωση έλαβαν οι γονείς του Κολλεγίου Αθηνών, αλλά όχι αυτοί του Ψυχικού με αποτέλεσμα μέχρι την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, να επικρατήσει σύγχυση για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Παιδείας πήρε την απόφαση να παραμείνουν την Παρασκευή κλειστά:

-Το Γυμνάσιο και Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών,

-Το Γυμνάσιο και Λύκειο του κολλεγίου Ψυχικού

-Το Νηπιαγωγείο «Ι.Μ.Καρράς».

Συμπτώματα

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:

Καταρροή

Πονόλαιμο

Πυρετό

Βήχα

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως:

Πνευμονία

Δυσκολία στην αναπνοή

Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Τα οκτώ μέτρα είναι:

1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.

2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

3. Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.

5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

6. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

7. Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

8. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

in.gr