Κορωνοϊός: Πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία – Προαιρετική η χρήση μάσκας

7:32 π.μ. - Πέμπτη, 7 Μαΐου 2020
07:05 π.μ. - Πέμ, 07/32/2020
Image: Κορωνοϊός: Πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία – Προαιρετική η χρήση μάσκας

Σύμφωνα με το Σωτήρη Τσιόδρα η επιτροπή «δεν έχει εισηγηθεί χρήση μάσκας στα σχολεία, αλλά προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολικά λεωφορεία»

Ανοίγουν στις 11 Μαΐου τα σχολεία για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ από χθες Τετάρτη «άνοιξαν» για τους καθηγητές.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει δημοσιοποιήσει ενημερωτικό υλικό που απευθύνεται σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς με οδηγίες προστασίας από τον κοροναϊό, ενώ είναι σε επαφή με τους εκπροσώπους των δήμων και των Περιφερειών προκειμένου οι σχολικές μονάδες να εφοδιαστούν με αντισηπτικά διαλύματα και όλο το αναγκαίο υλικό.

Η χρήση μάσκας

Η χρήση της μάσκας θεωρείται προαιρετική από τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας.  Άλλωστε όπως σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, το απόγευμα της Τετάρτης,  η επιτροπή «δεν έχει εισηγηθεί χρήση μάσκας στα σχολεία, αλλά προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολικά λεωφορεία».

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας «πρόκειται για σημαντικό θέμα. Για τη χρήση της μάσκας υπάρχει η τοποθέτηση της επιτροπής και δεν θέλουμε να υπάρξει αφορμή για στίγμα και bullying σε κανένα από τα προτεινόμενα μέτρα προσωπικής προστασίας. Η χρήση μάσκας στο σχολείο εξαρτάται και από τη βοήθεια των εκπαιδευτικών».

«Η προαιρετική χρήση μάσκας απ’ όσο ξέρω είχε γίνει για τα σχολικά λεωφορεία και συγκεκριμένα για την μη έκθεση ευπαθών ομάδων όπως οι οδηγοί και οι συνοδηγοί των παιδιών. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα. Δεν θεωρήσαμε ότι κάποιο από τα μέτρα που προτείναμε θα μπορούσε να λειτουργήσει αντίθετα» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Αναλυτικές οδηγίες

Η επιχείρηση «καθαρά χέρια» περιλαμβάνει σαφείς οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για την επιστροφή στα θρανία. Το ενημερωτικό υλικό του υπουργείου, περιέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με α) το Covid-19 και τα συμπτώματα της νόσου, β) τους τρόπους μετάδοσης, γ) τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας τρίτων και δ) τα μέτρα τα οποία είναι απαραίτητο να ληφθούν σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα της νόσου στο σχολείο.

Επιπλέον, στο υλικό της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας  υπάρχουν συνοπτικές οδηγίες σε μορφή Check list για τα  απαραίτητα μέτρα υγιεινής και συμπεριφοράς εντός του σχολείου που αφορούν μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και για τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν οι γονείς σε καθημερινή βάση. Ειδικά για τους Διευθυντές των σχολείων έχουν συνταχθεί οδηγίες τόσο για την προετοιμασία του σχολείου πριν την επανέναρξη των μαθημάτων (διαδικασίες και πόροι), όσο και για την λειτουργία του σχολείου με ασφάλεια έως και την λήξη των μαθημάτων.

hxonews

Παράλληλα το υπουργείο απέστειλε σε μορφή pdf έναν χρηστικό οδηγό με τίτλο ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, με αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη συμπεριφορά τους πριν , κατά τη διάρκεια, και μετά το μάθημα.

Διαβάστε τη σχετική εγκύκλιο εδώ

Ισχυρή σύσταση για διαδικτυακά μαθήματα στα φροντιστήρια

Σε ότι αφορά στη λειτουργία των φροντιστηρίων, από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας, υπάρχει ισχυρή σύσταση να συνεχίσουν να λειτουργούν διαδικτυακά με τηλεμάθηση και τηλεκπαίδευση.

in.gr