Κορωνοϊός: Νέα όπλα αποκτά η Ελλάδα – Τι είναι το εμβόλιο της Sanofi που αναμένεται τον Απρίλιο

8:42 π.μ. - Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2022
08:02 π.μ. - Παρ, 04/42/2022
Image: Κορωνοϊός: Νέα όπλα αποκτά η Ελλάδα – Τι είναι το εμβόλιο της Sanofi που αναμένεται τον Απρίλιο

Το νέο εμβόλιο δεν βασίζεται στο mRNA και ίσως βοηθήσει στην κάλυψη του εμβολιαστικού κενού

Ένα ακόμα πρωτεϊνικό εμβόλιο αναμένεται στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, με την ελπίδα ότι θα δώσει λύση για όσους εκφράζουν φόβους σχετικά με τη νεότερη τεχνολογία του mRNA.

Το εμβόλιο Covid-19 της γαλλικής Sanofi Pasteur αναμένεται τον Απρίλιο, δήλωσε την Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, παρά το γεγονός το σκεύασμα δεν έχει ακόμα λάβει το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Το εμβόλιο Vidprevtyn βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με το εγκεκριμένο εμβόλιο της Novavax που αναμένεται στην Ελλάδα στα τέλη του μήνα.

Η Sanofi είχε ανακοινώσει πέρυσι πως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών Φάσης ΙΙ, το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων, είναι καλά ανεκτό και δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες.

Το Vidprevtyn περιέχει αντίγραφα της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει την ακίδα ως εισβολέα και παράγει αντισώματα εναντίον της.

Η ίδια πρωτεΐνη χρησιμοποιείται και σε όλα τα υπόλοιπα εμβόλια –η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση των εμβολίων της Novavax και της Sanofi η πρωτεΐνη υπάρχει ήδη στο εμβόλιο, ενώ τα άλλα εμβόλια προκαλούν την παραγωγή της από τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα.

Όπως και η Novavax, η Sanofi παράγει την πρωτεΐνη χρησιμοποιώντας έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, στον οποίο έχει εισαχθεί το αντίστοιχο γονίδιο του κοροναϊού. Ο ιός δεν μπορεί να προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα και καλλιεργείται σε κύτταρα σκώρου, από τα οποία απομονώνεται τελικά η πρωτεΐνη.

Έρχεται και το χάπι της Pfizer

Στην ενημέρωση της Πέμπτης, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι αναμένεται στην Ελλάδα ακόμα ένα αντιικό χάπι, ωστόσο απέφυγε να κατονομάσει την παρασκευάστρια εταιρεία.

Πιθανότατα πρόκειται για το χάπι Paxlovid της Pfizer, της μόνης άλλης εταιρείας που παράγει χάπι για τον κοροναϊό εκτός από την MSD (Μerck), της οποίας η θεραπεία χρησιμοποιείται ήδη στην Ελλάδα.

Το χάπι της Pfizer, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς υψηλού ρίσκου.

Ξεκίνησε η διανομή της θεραπείας της MSD

Όπως ανέφερε η κ. Γκάγκα, μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί πάνω από 300 αιτήσεις για το αντιικό χάπι της MSD (Merck) και οι ήδη έχουν ξεκινήσει οι κατ’ οίκον παραδόσεις σε ασθενείς υψηλού ρίσκου.

Η θεραπεία δεν έχει ακόμα λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, χρησιμοποιείται όμως εκτάκτως στην Ελλάδα με ευθύνη των ασθενών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, το χάπι μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς που κινδυνεύουν με σοβαρή επιδείνωση.

in.gr