Κορωνοϊός: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών στην Ελλάδα – Κατέληξε 71χρονος στο Ιπποκράτειο

9:15 π.μ. - Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020
09:09 π.μ. - Δευ, 14/15/2020
Image: Κορωνοϊός: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών στην Ελλάδα – Κατέληξε 71χρονος στο Ιπποκράτειο

Έπασχε από υποκείμενα νοσήματα

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών από κοροναϊό στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα σήμερα τη μάχη με τον κοροναϊό έχασε ένας 71χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο και είχε υποκείμενα νοσήματα.

Υπενθυμίζεται πως χτες δηλώθηκαν 207 επιπλέον κρούσματα, εκ των οποίων τα 120 εντοπίζονται στην Αττική. Από την άλλη πλευρά, η Θεσσαλονίκη, η οποία είχε σταθερά πολύ υψηλό κρουσμάτων, τις περισσότερες φορές δίνει μονοψήφιους αριθμούς κρουσμάτων.

Μάλιστα εκ των 207 κρουσμάτων, τα 29 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ακόμα ένα προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον τελικό απολογισμό.

Ακόμα, 23 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Δείτε αναλυτικά:

29 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

120 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 17 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 κρούσμα συνδέεται με γνωστή συρροή

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λαρίσης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα από Π.Ε. Ξάνθης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 αναφέρει ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 σχετίζεται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση

Στα 13.240 τα συνολικά κρούσματα

Έτσι. ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.240, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες, ενώ 2.394 (18.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.710 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, 54 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 171 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Χτες επίσης καταγράφηκαν 3 ακόμα νεκροί και 305 θανάτους συνολικά στη χώρα. 112 (36.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τρομάζει η αύξηση των διασωληνωμένων

Εκτός από τα κρούσματα που καθημερινά αυξάνονται ραγδαία, αυτό που τρομάζει τους επιστήμονες είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων που αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες αργά αλλά σταθερά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των επίσημων στοιχείων, τον Σεπτέμβριο έχει παρατηρηθεί αύξηση 70% στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Σημειώνεται πως ο αντίστοιχος αριθμός στις 30 Αυγούστου δεν ξεπερνούσε τους 36. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «Σωτηρία» έχουν ήδη γεμίσει και τα 12 κρεβάτια της ΜΕΘ για τα περιστατικά Covid-19, ενώ στον «Ευαγγελισμό» η πληρότητα αγγίζει το 60%.

Ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι από τους 54 διασωληνωμένους με κοροναϊό, η μια περίπτωση είναι στην κατηγορία των 18 έως 39 ετών, οι 15 από 40 έως 64 ετών και 38 από 65 ετών και άνω:

Αυτό σημαίνει ότι το 29,6% είναι κάτω των 64 ετών, γεγονός που καταρρίπτει τη θέση ότι από τον κοροναϊό νοσούν βαρέως μόνο οι ηλικιωμένοι. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», μάχη στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών δίνει ένας 28χρονος από την Κάτω Αχαΐα.

Οι προβλέψεις για τον χειμώνα

«Υπάρχει απόλυτη αβεβαιότητα για το ποια θα είναι η εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας. Είναι απόλυτα μάταιο να κάνουμε προβλέψεις για τον εφετινό χειμώνα, ιδίως εάν συνυπολογίσει κανείς ότι για το καλοκαίρι η εκτίμηση ήταν ότι θα καταγραφεί ύφεση, εν τέλει όμως μας αιφνιδίασε το δεύτερο κύμα. Συνεπώς το πλέον ασφαλές είναι να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο, ελπίζοντας παράλληλα ότι η κίνηση του νέου κοροναϊόύ θα είναι ηπιότερη» τονίζει στο «Βήμα» ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας των Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας.

Εν τούτοις, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, επιχειρώντας να…. χαρτογραφήσει τα άγνωστα νερά της επιδημίας, ώστε να μη βυθιστεί στον ωκεανό των πιθανοτήτων και των παραγόντων «x», ήδη επεξεργάζεται έναν ειδικό αλγόριθμο, που τις κρίσιμες εβδομάδες και μήνες που ακολουθούν θα αποτελέσει το απαραίτητο εργαλείο για την αξιολόγηση της κατάστασης ανά γεωγραφική περιοχή.

Ειδικότερα και αξιολογώντας σημαντικές παραμέτρους και επιδημιολογικά δεδομένα, θα σημαίνει αυτόματα «συναγερμός» όταν εντοπίζεται υψηλό ιικό φορτίο ή ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, συνυπολογίζοντας τις πληθυσμιακές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, θέτοντας αυτόματα σε εφαρμογή τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αναχαίτιση της κυκλοφορίας του SARS-CoV-2.

Οι αποφάσεις για επιβολή περιορισμών θα είναι τοπικές

Ο κ. Σύψας, ερωτώμενος για εκείνα που έρχονται, επαναλαμβάνει ότι οι αποφάσεις για την επιβολή περιορισμών θα είναι τοπικές και συνεπώς θα αφορούν περιφερειακές ενότητες και δήμους αντί του συνόλου της επικράτειας όπως συνέβη στην αρχή της επιδημίας. Στο πλαίσιο αυτό και κατά περίπτωση, πιθανόν να κρίνεται απαραίτητη ακόμη και η προσωρινή παύση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και άλλων κλάδων παροχής υπηρεσιών, όπως είναι για παράδειγμα το λιανικό εμπόριο και τα ινστιτούτα αισθητικής πλην των σουπερμάρκετ, των φούρνων, των φαρμακείων κ.ο.κ.

Επιπρόσθετα, και ανάλογα με το επίπεδο του συναγερμού ανά περιοχή, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της χρήσης μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ όπου κριθεί αναγκαίο θα κλείνουν προσωρινά και σχολικές μονάδες.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που αυστηροποιείται η σύσταση για χρήση μάσκας στα σχολεία από τους εκπαιδευτικούς. Πιο συγκεκριμένα, η «εξίσωση» είναι πιο εύκολη στα δημοτικά σχολεία, όπου και σύμφωνα με τον σχεδιασμό εν μέσω πανδημίας ο κάθε δάσκαλος θα περιορίζεται στην τάξη του. Ομως, στα γυμνάσια και στα λύκεια, όπου το μοντέλο εκπαίδευσης είναι διαφορετικό, γίνονται αυστηρές υποδείξεις στους καθηγητές να τηρούν ευλαβικά τους κανόνες που αφορούν τη χρήση μάσκας, δεδομένου ότι καθημερινά επισκέπτονται διαφορετικές τάξεις, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσής τους.

in.gr