Κορωνοϊός: Κανένας θάνατος, λιγότεροι στις ΜΕΘ – Ποιοι μπορούν να κάνουν δωρεάν το τεστ στην Ελλάδα

8:13 π.μ. - Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020
08:05 π.μ. - Τετ, 06/13/2020
Image: Κορωνοϊός: Κανένας θάνατος, λιγότεροι στις ΜΕΘ – Ποιοι μπορούν να κάνουν δωρεάν το τεστ στην Ελλάδα

Ο κ. Τσιόδρας περιέγραψε τις ειδικές ομάδες ασυμπτωματικών που θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό

Τα κριτήρια που επεξεργάζεται ο ΕΟΔΥ προκειμένου να γίνονται τεστ σε άτομα τα οποία δεν θεωρούνται ως ύποπτα κρούσματα παρέθεσε κατά τη χθεσινή του ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας περιέγραψε τις ειδικές ομάδες ασυμπτωματικών που θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα πρόκειται για άτομα τα οποία επιβάλλεται να γίνεται το τεστ και δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ελέγχου του πληθυσμού το οποίο έχει αναπτύξει ο ΕΟΔΥ και το εφαρμόζει μέσω των Κινητών Ομάδων Υγείας.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής αυτή τη στιγμή, τα διαγνωστικά κριτήρια τα οποία η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει επεξεργαστεί, θα εκδοθούν κάποια στιγμή από τον ΕΟΔΥ και αφορούν τη νέα φάση της νόσου. Δεν περιλαμβάνουν έλεγχο σε ασυμπτωματικούς, παρά μόνο σε συγκεκριμένα σενάρια.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως «αφορούν ανθρώπους οι οποίοι μπαίνουν στο νοσοκομείο, άνθρωποι οι οποίοι είναι επαφές ανθρώπων οι οποίοι πρέπει να επιστρέψουν στο νοσοκομείο για να εργαστούν, αφορούν ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε ευαίσθητους χώρους ή εισάγονται σε ευαίσθητους χώρους, όπως μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μια Μονάδα μεταμοσχευμένων, καρκινοπαθείς οι οποίοι υποφέρουν από κακοήθεια και πρέπει να αρχίσουν τη χημειοθεραπεία τους, την ακτινοθεραπεία τους. Τέτοιες κατηγορίες ανθρώπων αφορούν τα ασυμπτωματικά τεστ και φυσικά επιδημίες σε κλειστούς χώρους, το έχουμε ζήσει αυτό τις τελευταίες εβδομάδες, όπως χώρους φιλοξενίας προσφύγων και άλλους».

Οι έλεγχοι θα γίνονται λοιπόν με αυτά τα κριτήρια και με μια ιεράρχηση

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε 10.000.000 Έλληνες κάθε μέρα, είναι αδύνατον. Και θα προστατεύσουμε αυτά τα νέα κριτήρια που είναι πολύ διευρυμένα και αφορούν οποιονδήποτε άνθρωπο έχει συμπτώματα συμβατά με τον ιό και προσέρχεται στο νοσοκομείο ή στον γιατρό του. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει κυρίως αυτή την στιγμή, ώστε να γίνει η κατάλληλη ιχνηλάτηση, η κατάλληλη απομόνωση, η κατάλληλη καραντίνα και ο περιορισμός της διασποράς».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρόσθεσε ότι τα κριτήρια του διαγνωστικού ελέγχου στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι τα ίδια σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την επικράτεια και βεβαίως καταγράφονται και τα θετικά κρούσματα από ιδιωτικές δομές στο σύνολο των κρουσμάτων που καταγράφονται στην χώρα.

«Έχουμε δώσει οδηγίες προς τα νοσοκομεία, και τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, έτσι ώστε κατά την διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου, πριν γίνει ένα τακτικό χειρουργείο, διότι βρισκόμαστε σε φάση που έχουν ξεκινήσει να επαναλειτουργούν τα τακτικά χειρουργεία που είχαν διακοπεί την προηγούμενη περίοδο, να γίνεται η διεξαγωγή του τεστ» ανέφερε ο υφυπουργός.

Συμπλήρωσε ότι σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα δεν υπάρχει κανένα θέμα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, ο προεγχειρητικός έλεγχος προβλέπεται και υπολογίζεται στην διαδικασία του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου, το οποίο αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές.

Σχετικά με τις Κινητές Ομάδες Υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι το πρώτο διήμερο λειτουργίας τους, δηλαδή Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Μαΐου, περίπου 20 μονάδες την ημέρα δραστηριοποιήθηκαν στην Αθήνα και εκτός Αθηνών και τα δείγματα τα οποία συλλέχθηκαν ήταν περίπου 1.000.Τα κριτήρια είναι συγκεκριμένα και αφορούν έλεγχο σε ευπαθείς ομάδες ενώ υπάρχει το χρονοδιάγραμμα και το πλάνο, έτσι ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι 500 κινητές ομάδες να είναι σε πλήρη ανάπτυξη.

Δέκα νέα κρούσματα, κανένας νέος θάνατος

Σημειώνεται πως ο καθηγητής επισήμανε χτες πως δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος με κοροναϊό το τελεύταίο 24ωρο, με τον τραγικό απολογισμό να μένει στους 146 νεκρούς.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.642 μετά την επιβεβαίωση δέκα νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.

Από τα κρούσματα το 55,4% αφορά σε άνδρες, τα 598 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.317 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σε ΜΕθ νοσηλεύονται 35 συμπολίτες μας, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Το 23% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 97% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών.

Ακόμα, 81 συμπολίτες μας εξήλθαν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

in.gr