Κορωνοϊός: Αυστηρότερα μέτρα και παράταση του lockdown αν δεν σταματήσουν τα αρνητικά ρεκόρ

12:03 μ.μ. - Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020
12:11 μ.μ. - Τετ, 11/03/2020
Image: Κορωνοϊός: Αυστηρότερα μέτρα και παράταση του lockdown αν δεν σταματήσουν τα αρνητικά ρεκόρ

Δεν έχουν έρθει ακόμη τα χειρότερα ούτε για την Αττική, αλλά ούτε για την Θεσσαλονίκη τονίζουν οι ειδικοί, ενώ από την πλευρά τους οι αρμόδιοι της κυβέρνησης δεν αποκλείουν αυστηροποίηση των μέτρων αν συνεχιστεί ο χαμός με τα sms στο 13033

Δεν έχουν έρθει ακόμη τα χειρότερα ούτε για την Αττική, αλλά ούτε για την Θεσσαλονίκη τονίζουν οι ειδικοί, ενώ από την πλευρά τους οι αρμόδιοι της κυβέρνησης δεν αποκλείουν αυστηροποίηση των μέτρων αν συνεχιστεί ο χαμός με τα sms στο 13033.

Κι ενώ μπορεί κάποιος να αναρωτιέται πως γίνεται τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά αφού βρισκόμαστε ήδη σε lockdown, η αλήθεια είναι πως ακόμη δεν έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης η απαγόρευση κυκλοφορίας. 

hxonews

Έτσι όσον αφορά την επικράτεια και σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης είναι η επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ, αλλά και ο «κόφτης» στα SMS στο 13033.

Ο κόφτης θα μπορούσε να γίνει είτε με την μείωση των επιλογών μετακίνησης, είτε βάζοντας όριο στις μετακινήσεις μέσα στη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που η ραγδαία διασπορά του ιού συνεχιστεί και οι πολίτες κάνουν αλόγιστη χρήση των SMS.

Πάντως όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν νέα έκτακτα μέτρα ακόμη και μέσα στην ημέρα, καθώς η κατάσταση εκεί είναι ανεξέλεγκτη.

Συνεδριάζουν σήμερα  οι λοιμωξιολόγοι

Υπενθυμίζεται πως σήμερα συνεδριάζει και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στη συνέχεια αναμένεται να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις προτάσεις της επιτροπής.

Εντωμεταξύ στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Κικίλιας έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης θα επισκεφθεί το Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη της ΕΛΑΣ.

Τα αρνητικά ρεκόρ που ανησυχούν τους ειδικούς

  1. Ο αριθμός των θανάτων. Παγωμάρα έφερε χτες ο αριθμός των νεκρών οι οποίες έφτασαν του 41 σε 24 ώρες. Δυστυχώς οι ειδικοί τονίζουν πως δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο peak των θανάτων από κοροναϊό στη χώρα μας, ενώ ήδη για σήμερα Τετάρτη έχουν ανακοινωθεί 19 νεκροί μέχρι τις 11 το πρωί
  2. Ο αριθμός των διασωληνωμένων. Αρνητικό ρεκόρ σημειώνουν και οι διασωληνωμένοι, οι οποίοι ανέρχονται στους 263. Ήδη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συντονίσει το επιχειρησιακό σχέδιο για τις ΜΕΘ, οι οποίες βρίσκονται στο κόκκινο στην συμπρωτεύουσα.
  3. Έσπασε το φράγμα των 60.000 κρουσμάτων .Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 2.384 νέα κρούσματα του φονικού ιού, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.  Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 60.570, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες, ενώ 4.510 (7.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 16.382 (27.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  4. Θετικός στον κοροναϊό 1 στους 3 που κάνει τεστ στη Θεσσαλονίκη .Ο δείκτης θετικότητας στη Θεσσαλονίκη είναι  στο 32%, ενώ το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη είναι τεράστιο. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 311 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που έγιναν χθες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι 120 έγιναν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δηλαδή το 38% των χθεσινών εισαγωγών λόγω κοροναϊού έγιναν στα τρία νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.
  5. Ρεκόρ κρουσμάτων και στην Λάρισα .164 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ, καταγράφηκαν χτες στην Λάρισα, ενώ την ίδια ώρα οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας παρουσιάζουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Θα βλέπουμε αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων έως τις 22 Νοεμβρίου

Νέο «καμπανάκι» προς τους Θεσσαλονικείς για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό κρούει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Σε σχέση με τα λύματα θα δούμε τα νεότερα στο τέλος της εβδομάδας. Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος και περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να έχουμε μια σταθεροποίηση και έπειτα μια σταδιακή αποκλιμάκωση σε ότι αφορά τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων» ανέφερε.

«Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων και του lockdown», πρόσθεσε. «Μέχρι τις 22 του μηνός θα βλέπουμε αύξηση και στους θανάτους και στους διασωληνωμένους», υπογράμμισε ο καθηγητής Σαρηγιάννης. «Η Θεσσαλονίκη είναι επιβαρυμένη και πρέπει οι Θεσσαλονικείς να προσέξουν» τόνισε ο ίδιος. 

hxonews

Βατόπουλος: Υπάρχει πιθανότητα παράτασης του lockdown

«Υπάρχει πιθανότητα παράτασης στο lockdown», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Μικροβολιογίας, Άλκης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, την άλλη βδομάδα θα μπορεί να ειπωθεί αν μπορούμε να βγούμε μετά τις 30 Νοεμβρίου και πως το άνοιγμα θα γίνει όπως και την προηγούμενη φορά.

Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε πως είναι λογική σκέψη να συνεχιστεί το lockdown ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως εξήγησε, το 32% θετικότητας του ιού στην Θεσσαλονίκη δείχνει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και λιγότερη ευκολία στο να φύγει. 

hxonews

Τα αυστηρότερα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Πάντως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης με την πανδημία μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, ιδίως στις επιβαρυμένες με κοροναϊό περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, τότε θα πάμε σε νέα μέτρα.

Αυτό είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο που εξετάζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι. Οι 7 ημέρες μετά την επιβολή της καραντίνας ενδεχομένως να είναι αρκετές για να δείξουν που πάει η χώρα με τον κοροναϊό.

Κανείς δεν περιμένει θεαματικά αποτελέσματα και μείωση των κρουσμάτων σε τριψήφιο νούμερο. Ωστόσο, κάποιοι δείκτες, όπως τα κρούσματα αλλά και ο αριθμός ασθενών που χρειάζεται ΜΕΘ, θα κρίνει τις μετέπειτα αποφάσεις.

Ήδη το σενάριο της λήξης του lockdown στα τέλη του μήνα φαντάζει απίθανο και σίγουρα θα πάρει χρόνος για να ξαναεπιστρέψουμε σε μια σχετική κανονικότητα.

Με τη μισή Ελλάδα να βρίσκεται στο κόκκινο και την Θεσσαλονίκη να καταγράφει δραματικά ποσοστά σε θετικούς (1 στους 3) και σε νεκρούς, αν από την επόμενη εβδομάδα δεν δούμε καλύτερα αποτελέσματα τότε το Μαξίμου θα πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε χθες το MEGA, οι επόμενες 48 ώρες αναμένεται να είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις που θα λάβουν από κοινού η κυβέρνηση με τους ειδικούς, για περαιτέρω περιορισμούς. 

hxonews

Τι θα γίνει αν εκτοξευθούν τα SMS

Στο μικροσκόπιο των ειδικών θα βρεθεί η εκτόξευση των SMS προς το 13033. Και αν το μηνύματα που αποστέλλονται κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες αφορούν γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, ή άλλες εργασίες, έντονο προβληματισμό προκαλούν τα μηνύματα μετά τις 21:00.

Δεν αποκλείεται λοιπόν, εφόσον οι ειδικοί δουν ότι οι εικόνες συνεχίζονται τις επόμενες δύο μέρες, να αποφασίσουν περαιτέρω μέτρα για τις ώρες αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, εάν τα μέτρα δείχνουν πως δεν αποδίδουν, τότε είναι πιθανό θα πάμε σε… ακόμη αυστηρότερο lockdown, ακόμα και με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ και έπειτα, με… ελάχιστες εξαιρέσεις.

Δεν αποκλείεται επίσης να μπει πλαφόν στα SMS αλλά και «ταβάνι» στον χρόνο που απαιτείται π.χ. για να κάνει κάποιος τα ψώνια ή να πάει για άθληση.

in.gr