Κορωνοϊός: 17 νεκροί σε 12 ημέρες στην Ελλάδα -35 σε ΜΕΘ, φόβοι για 10.000 κρούσματα

7:10 π.μ. - Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020
07:03 π.μ. - Τρί, 24/10/2020
Image: Κορωνοϊός: 17 νεκροί σε 12 ημέρες στην Ελλάδα -35 σε ΜΕΘ, φόβοι για 10.000 κρούσματα

Δεκαεπτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας σε διάστημα 12 ημερών

Ηταν στις 12 Μαρτίου, όταν 66χρονος άνδρας, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ρίου, έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό. Ο συγκεκριμένος είχε ταξιδέψει με γκρουπ 53 ανθρώπων στους Αγίους Τόπους ήταν και το πρώτο θύμα κορωνοϊού στη χώρα μας. Σήμερα, 12 ημέρες μετά, στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 17 άνθρωποι και τα κρούσματα είναι πλέον 695. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 76 έτη, ενώ οι 14 εξ αυτών ήταν άνδρες και οι 3 γυναίκες. «Ηταν όλοι ηλικιωμένοι ή είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό τη Δευτέρα.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι 114 άνθρωποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται, ενώ οι 35 εξ' αυτών συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένοι και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. «Η μέση ηλικία τους είναι τα 68 έτη και όλοι είναι  άνδρες, εκτός από μία γυναίκα. Το 74% των διασωληνωμένων συμπολιτών μας έχει υποκείμενο σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.

Κορωνοϊός: Στα 8.000-10.000 εκτιμώνται τα πραγματικά

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών στην κοινότητά υπάρχουν περίπου 8.000 με 10.000 κρούσματα κορωνοϊού. «Σχετικά με την επιτήρηση και τη σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων, παραμένουμε στις εκτιμήσεις των μαθηματικών μας προβλέψεων, οι οποίες ανανεώνονται συνεχώς. Τα στοιχεία μας, δείχνουν πως περίπου 8.000 με 10.000 άνθρωποι έχουν ήδη προσβληθεί στη χώρα. Πάντα οι μαθηματικές εκτιμήσεις έχουν μια αβεβαιότητα, αλλά και δείχνουν πόσο κοντά μας μπορεί να είναι ο ιός. Μας αφορά όλους», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Πρέπει να τονίσω εδώ, πως δεν έχουμε καλά στοιχεία για πολλές πτυχές της τωρινής πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες της επιδημιολογίας είναι άγνωστες».

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει ότι είμαστε εντός προβλέψεων, ο κ. Τσιόδρας απάντησε: «Τα μαθηματικά μοντέλα χαρακτηρίζονται από καμπύλες, οι οποίες δείχνουν πώς μπορεί να αυξηθεί η νόσος με βάση επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που αφορούν στη νόσο, όπως το πόσοι κολλάνε από έναν θετικό, το πόσο χρόνο παίρνει για να έχεις την γενεά, το πόσο χρόνο θέλει για να εμφανιστεί ένα σοβαρό κρούσμα ή ένα κρούσμα σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένος. Με βάση, λοιπόν, τα νούμερα αυτά, τους αριθμούς αυτούς, φτιάχνουμε μια καμπύλη. Η καμπύλη αυτή προβλέπει ένα εύρος, όπως σας είπα, 8.000 με 10.000 άνθρωποι να νοσούν ή να έχουν τον ιό. Να είναι μολυσμένοι από τον ιό στην πατρίδα και ένα εύρος, το πόσα κρεβάτια ΜΕΘ απαιτούνται για αυτούς τους ανθρώπους. Και θέλω να πω εδώ το αισιόδοξο μήνυμα, ότι δεν ανεβαίνει αυτό, παραμένει σταθερό. Δεν δείχνει κάποια αύξηση. Είναι εντός καμπύλης και ίσως και παρακάτω από την καμπύλη. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, αλλά η επαγρύπνηση συνεχίζεται».

Κικίλιας: Προσλήψεις στο ΕΣΥ, ενισχύονται οι ΜΕΘ

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προανήγγειλε 2.145 προσλήψεις στο ΕΣΥ, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Μάλιστα, ο υπουργός συνεχίζεται η σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ σημειώνοντας ότι «πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κορωνοϊό».

Συνολικά υπολογίζεται πως 2158 κλίνες έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με COVID -19 και όπως είπε ο κ. Κικίλιας, Παμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες του Αγία Βαρβάρα και το θεραπευτήριο «Άττικα» στην Ελευσίνα θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19.

Μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός

Σήμερα, Δευτέρα 23 Μαρτίου, ήταν και η πρώτη ημέρα που τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διασπορά του κορωνοϊού αυστηροποίησε τα μέτρα και πλέον οι πολίτες επιτρέπεται να κυκλοφορούν, έχοντας βεβαίωση για τον λόγο μετακίνησής τους.

«Η προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού συνεχίζεται.  Το μέτρο περιορισμού της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών, το οποίο όπως γνωρίζετε ανακοινώθηκε εχθές από τον Πρωθυπουργό και τέθηκε σε ισχύ σήμερα τα ξημερώματα, έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες όλων μας προς αυτή την κατεύθυνση. Τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης και ακολουθεί τις οδηγίες. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα και ο έλεγχός τους, όσο πιο αυστηρά, είναι τόσο λιγότερο θα κρατήσουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας νέες διευκρινίσεις.

Πηγή: iefimerida.gr