Κλείνουν τα καταστήματα στην Ιταλία - Σε αγώνα κατά της πανδημίας καλεί ο ΠΟΥ

7:47 π.μ. - Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020
07:03 π.μ. - Πέμ, 12/47/2020
Image: Κλείνουν τα καταστήματα στην Ιταλία - Σε αγώνα κατά της πανδημίας καλεί ο ΠΟΥ

Με μεγάλη ταχύτητα αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί σε όλο τον κόσμο, εκτός από την Κίνα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στη χώρα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων ♦ Στην πρώτη γραμμή του μετώπου και το Ιράν.

Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι εξαπλώνεται πλέον ο κορονοϊός Covid-19, γεγονός που ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει «παγκόσμια πανδημία» και να ζητήσει από τα κράτη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους. Με μεγάλη ταχύτητα αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί σε όλο τον κόσμο, εκτός από την Κίνα, όπου πλέον οι ρυθμοί αύξησης των κρουσμάτων μειώνονται.

Δραματικές ώρες ζει η Ιταλία

Νέα, σκληρά μέτρα ανακοίνωσε απόψε (Τετάρτη) ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, που τόνισε πως θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στη χώρα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κόντε, θα κλείσουν μπαρ, κομμωτήρια σε όλη την Ιταλία. Επίσης, λουκέτο θα μπει και σε εστιατόρια που δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα τηρείται απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει συνολικά 25 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τον κορονοϊό.

«Το ποσό αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί αμέσως, αλλά θα χρησιμεύσει για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», εξήγησε, ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και η δημόσια υγεία.

Όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι νεκροί στην Ιταλία έφτασαν τους 827, ενώ την Τρίτη ήταν 631. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν στα 12.462, από 10.149 την Τρίτη. Σε 617 ανέρχεται ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού στη βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας, μια αύξηση 149 θανάτων μέσα σε μια μέρα.

hxonews AP Photo / Andrew Medichini)
AP Photo / Andrew Medichini)

Επιθετικά μέτρα ζήτησε ο ΠΟΥ

Την «πανδημία» κήρυξε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Άντανομ Γεμπρεγεσούς, κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη της Ελβετίας, εξηγώντας ότι πλέον τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 118.000 σε 114 χώρες, ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 4.291 άνθρωποι.

«Ο όρος πανδημία δεν είναι λέξη που μπορεί να χρησιμοποιείται με ελαφρότητα ή χωρίς την απαιτούμενη προσοχή», είπε, εξηγώντας ότι «αν γίνει κακή χρήση του, μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή αδικαιολόγητη παραδοχή ότι ο αγώνας μας έχει τελειώσει, προκαλώντας περιττό πόνο και θάνατο».

«Η περιγραφή της κατάστασης ως πανδημίας δεν αλλάζει την εκτίμηση του ΠΟΥ για την απειλή που συνιστά ο κορονοϊός. Δεν αλλάζει όσα κάνει ο ΠΟΥ και δεν αλλάζει αυτό που πρέπει να κάνουν τα κράτη», πρόσθεσε.

Ο Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αναχαιτιστεί η επιδημία, τονίζοντας ότι τα επιθετικά μέτρα μπορούν ακόμη να παίξουν μεγάλο ρόλο για τον περιορισμό της επιδημίας.

Και το Ιράν στην πρώτη γραμμή

Από την πλευρά του, ο δρ Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, σημείωσε τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης, για το Ιράν, όπου εστάλησαν 40.000 τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού, αναφέροντας ότι τα ιατρικά εφόδια έχουν «πολύ μεγάλη έλλειψη» και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν άλλες προμήθειες. Ανέφερε δε ότι θα ήθελε να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη περίθαλψη για τους ασθενείς.

Όπως είπε, το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ωστόσο κι άλλες χώρες «θα βρεθούν πολύ σύντομα στην ίδια κατάσταση».

Ο αριθμός των νεκρών του κορονοϊού στο Ιράν έχουν φτάσει τους 354. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο πέθαναν από τον Covid-19 62 άνθρωποι. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα έχουν φτάσει τις 9.000, καθώς η επιδημία εξαπλώνεται σε όλες τις επαρχίες.

Πάνω από 50 οι νεκροί στην Ισπανία

Η χώρα της Ιβηρικής εξελίσσεται την περισσότερο πληττόμενη στην Ευρώπη μετά την Ιταλία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών, οι νεκροί έφτασαν τους 54, ενώ συνολικά τα κρούσματα του ιού, στις 6.30 το απόγευμα (τοπική ώρα) ήταν 2.236.

Επίσης, στη Μαδρίτη, όπου το πλήγμα είναι μεγαλύτερο από τον κορονοϊό, καθώς επηρέασε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οι αρχές φοβούνται ότι τα νοσοκομεία θα ξεμείνουν από κλίνες ΜΕΘ. Για την πρόληψη νέων κρουσμάτων, κλείνουν όλα τα μεγάλα μουσεία.

ΗΠΑ: Μέτρα από την Πελόζι, ευχολόγια από Τραμπ

Στις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 1000, περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε η πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε ότι θα ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ, αφου εξήρε το έργο των γιατρών και των επιστημόνων στη χώρα, υποσχέθηκε ότι θα εφαρμοστεί σχέδιο που θα προστατεύσει όλους τους Αμερικανούς.

«Η Αμερική είναι η καλύτερη χώρα του κόσμου και θα τα καταφέρει», δήλωσε μέσω Twitter.

Απαγόρευση ταξιδιών

Καθώς στην Ευρώπη τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 22.000, υπάρχουν χώρες που αποφάσισαν να απαγορεύσουν στους Ευρωπαίους να ταξιδέψουν στο έδαφός τους.

Μεταξύ αυτών η Γουατεμάλα και η Ινδία, που ανακάλεσε τις βίζες για πολίτες από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιταλία, το Ιράν, τη Γαλλία την Ισπανία και τη Γερμανία έως τις 15 Απριλίου.

Επίσης οι ΗΠΑ εξετάζουν να απαγορεύσουν σε ταξιδιώτες από την Ευρώπη να εισέλθουν στις ΗΠΑ εξαιτίας του κορονοϊού, όπως έχει ήδη κάνει για ταξιδιώτες από την Κίνα, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, ακυρώνουν ή μειώνουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τις περισσότερο πληττόμενες περιοχές του πλανήτη.

Ακυρώνονται συναυλίες, αθλητικά γεγονότα και στρατιωτικές ασκήσεις

Εκτός από μέτρα όπως η απαγόρευση μεγάλων συγκεντρώσεων, το κλείσιμο μουσείων, θεάτρων, κινηματογράφων και οικονομικών συνεδρίων, αναβάλλονται ή ακυρώνονται αθλητικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη, όπως οι αγώνες των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων μπάσκετ με απόφαση της Euroleague.

Επίσης, ακυρώθηκαν στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, στα οποία επρόκειτο να λάβουν μέρος τουλάχιστον 15.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

«Ο κορονοϊός είναι εκτός ελέγχου στην κοινωνία», επισήμανε ο επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων του νορβηγικού στρατού Ρούνε Γιάκομπσεν. «Ευελπιστούμε ότι θα διατηρήσουμε την ικανότητα μάχης του στρατού έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει την κοινωνία στην ταραχώδη περίοδο που έρχεται».

Στα στρατιωτικά γυμνάσια επρόκειτο να λάβουν μέρος στρατιώτες από περίπου δέκα κράτη-μέλη ή εταίρους της Ατλαντικής Συμμαχίας (Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Βέλγιο, Σουηδία κ.ά.) από τις 12 έως τις 18 Μαρτίου.

efsyn.gr