Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη κατά του πολυνομοσχεδίου

10:52 π.μ. - Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018
10:06 π.μ. - Τετ, 13/52/2018
Image: Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη κατά του πολυνομοσχεδίου

Η ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα και το ΠΑΜΕ σε διάφορες πόλεις της χώρας έχουν εξαγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις για αύριο Πέμπτη, αλλά και για τον επόμενο μήνα, κατά της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης

Η ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα και το ΠΑΜΕ σε διάφορες πόλεις της χώρας έχουν εξαγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις για αύριο Πέμπτη, αλλά και για τον επόμενο μήνα, κατά της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, καθώς και της μετέπειτα υλοποίησης αυτών των μνημονιακών δεσμεύσεων. Χθες, το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του.
 
Σήμερα ξεκινάει η συζήτησή του στην Ολομέλεια, η οποία θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ και θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, μέχρι τις 3 το απόγευμα, με την κυβέρνηση να επιδιώκει στη συνέχεια την ψήφισή του.
 
Τα συνδικάτα προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, καλώντας το λαό να συστρατευτεί μαζικά προς την κατεύθυνση της δυναμικής ανατροπής της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, που αποτελείται από 120 άρθρα και αριθμεί 120 σελίδες (500 μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα). Χθες ψηφίστηκε επί της αρχής του από την κυβερνητική πλειοψηφία και καταψηφίστηκε από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ., Χ.Α., ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων).
 
Η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει για την ώρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, στη 1 το μεσημέρι, συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή. Και έχει κηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου.
 
Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί:
 
- «Να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της τέταρτης αξιολόγησης και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.
 
- Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων.
 
- Κατάργηση του νόμου- “λαιμητόμου” Κατρούγκαλου για τις συντάξεις.
 
- Μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας.
 
- Όχι στη φοροληστεία - Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
 
- Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με κατώτατο μισθό τα 751 ευρώ.
 
- Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση.
 
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ιδιαίτερα στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας-Πρόνοιας και της Αυτοδιοίκησης.
 
- Όχι στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
 
- Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, του ρεύματος, του νερού και των μεταφορών».
 
Άγριο “ψαλίδισμα”
 
Ειδικότερα, επαναβεβαιώνεται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που οδηγεί αυτομάτως σε περικοπές έως και 18% στις κύριες συντάξεις το 2019, ενώ η μείωση του αφορολόγητου έρχεται από την 1η/1/2020, οπότε και διαμορφώνεται στα 5.686 ευρώ, από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα.
 
Όπως υπολογίζεται, το ύψος των περικοπών μόνο για τις συντάξεις ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ (1,434 δισ. ευρώ) από την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων πλην Δημοσίου και κατά 1,121 δισ. ευρώ από την αντίστοιχη αναπροσαρμογή στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου.
 
Περίπου 2 δισ. ευρώ (1,920 δισ. ευρώ) κοστολογείται η μείωση του αφορολόγητου, ενώ το σύνολο των παρεμβάσεων στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 3,020 δισ. ευρώ το 2019.
 
Όπως όλα δείχνουν, ανά συνταξιούχο οι μειώσεις για άλλους θα είναι μικρότερες των 160 ευρώ (π.χ. 90 ευρώ) και για άλλους μεγαλύτερες (π.χ. 230 ευρώ) από κύρια και από επικουρική σύνταξη. Υπάρχουν και περιπτώσεις που η μείωση 18% βγάζει απώλειες 277 ευρώ μόνο από κύρια σύνταξη.
 
Το πλήθος όλων όσοι θα έχουν περικοπές κυμαίνεται με τα υπάρχοντα στοιχεία και τις εκτιμήσεις για το Δημόσιο μεταξύ 1.250.000 και 1.300.000 συνταξιούχων.
 
Στους δρόμους και οι συνταξιούχοι
 
Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνταξιουχικών οργανώσεων της Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο, υπό την προεδρία του οργανωτικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Παναγιώτη Πάλμου. «Το πολυνομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει μέτρα που προέρχονται από τα τρία πρώτα μνημόνια και για τους συνταξιούχους τα μέτρα είναι θανατηφόρα», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Πάλμος. «Εμείς λοιπόν, γνωρίζοντας όλα αυτά τα οποία θα έρθουν, έχουμε σχεδιάσει εδώ και αρκετό καιρό με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ έναν μαραθώνιο κινητοποιήσεων. Σήμερα (σ.σ. χθες) κάναμε τη σύσκεψη στον Άγιο Νικόλαο με σκοπό να προετοιμάσουμε μια παγκρήτια διαμαρτυρία που θα γίνει στις 11 του Ιούλη στην πλατεία του Αγίου Νικολάου. Εμείς αυτά τα μέτρα δεν τα αποδεχόμαστε. Ζητάμε να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου. Ζητάμε να επανέλθουν οι συντάξεις που ήταν πριν τα μνημόνια. Ζητάμε να πάρουν άλλη μορφή οι συντάξεις χηρείας. Και όλα τα ζητήματα που βάζουμε μέχρι σήμερα...».
 
Σχολιάζοντας την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, ο κ. Πάλμος ξεκαθάρισε: «Τουλάχιστον η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ πορεύεται με το ΠΑΜΕ και εκεί θα προχωρήσει σε όλες τις πόλεις. Μακάρι να δούμε κι άλλες οργανώσεις να κάνουν κινητοποιήσεις. Δεν έχουμε αντίρρηση εμείς με τη διαμαρτυρία αυτή, που πρέπει να είναι μαζική απ’ όλους τους εργαζόμενους. Ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις που εμείς έχουμε με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ...».
 
Τέλος, για το «φεύγουμε απ’ τα μνημόνια», ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ σχολιάζει: «Μέχρι το 2022 θα ψηφίσουν να απαγορεύονται οι αυξήσεις. Τι “φεύγουμε από τα μνημόνια”; Το 2019 θα μας κόψουν μέχρι το 18% της σύνταξης. Το 2020 θα μας κόψουν άλλη μία σύνταξη λόγω του φορολογικού... Τι “φεύγουμε από τα μνημόνια”; “Φεύγουμε από τα μνημόνια” θα πει “τελειώνουμε με τους μνημονιακούς νόμους και αρχίζουμε μια νέα ζωή”...».
 
 
 
neakriti.gr