Καύσιμα: «Ανάσα» από την πτώση των τιμών - Στο όριο των 2 ευρώ η βενζίνη στην Κρήτη

9:07 π.μ. - Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022
09:08 π.μ. - Τρί, 09/07/2022
Image: Καύσιμα: «Ανάσα» από την πτώση των τιμών - Στο όριο των 2 ευρώ η βενζίνη στην Κρήτη

«Θα πέσει κι άλλο», εκτιμούν οι αρμόδιοι φορείς του νησιού για την τιμή των καυσίμων

Πτωτικά κινείται η τιμή της βενζίνης, που αγγίζει τα 2,05-2,08 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τους πρατηριούχους. Παρά το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης καθορίζεται από παράγοντες που δεν μπορούν εύκολα να καθοριστούν, η τιμή έχει μειωθεί σημαντικά, με τους πιο αισιόδοξους πρατηριούχους να υποστηρίζουν πως έτσι θα κινηθεί ολόκληρος ο Αύγουστος και το φθινόπωρο.

Την ίδια στιγμή, κάνουν σαφές πως το fuel pass 2 είναι ένα θετικό μέτρο, καθώς το χρηματικό ποσό είναι αξιόλογο και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη του έχουν διευρυνθεί.

Πιο συγκεκριμένα, η βενζίνη δεν είναι ένα απλό κοινωνικό αγαθό. Είναι ένα απαραίτητο μέσο για να υπάρχει ζωή και κίνηση. Είναι απαραίτητο γιατί είναι το καύσιμο των μέσων μεταφοράς. Η βενζίνη έχει πάρει την ανιούσα εδώ και ένα χρόνο, με την τιμή της σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνάει ακόμη και τα 2,50 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για ένα μεγάλο «αγκάθι» για πολλά νοικοκυριά, που βλέπουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό να συρρικνώνεται ένεκα της βενζίνης. Η κατάσταση είναι δραματική, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα με τα fuel pass.

Ωστόσο, εδώ και ένα μήνα η τιμή της βενζίνης έχει πέσει και βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων ν. Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης, μίλησε στη «ΝΚ» για τη μείωση της βενζίνης: «Η βενζίνη έχει πέσει σημαντικά. Η μείωση της τιμής είναι καθημερινή και συνεχώς το βλέπουμε στις ταμπέλες των διυλιστηρίων. Η πτώση της τιμής της είναι εμφανής. 2,48 ευρώ το λίτρο κόστιζε πριν μερικούς μήνες, ενώ τώρα η τιμή της φτάνει στα 2,08-2,09 ευρώ το λίτρο. Την ίδια καθημερινή μείωση βλέπουμε και στο πετρέλαιο, που έχει σημειώσει μείωση της τάξης των 35 λεπτών σε σχέση με πριν από ένα μήνα».

«Θα πέσει κι άλλο»

Ο ιδιοκτήτης τριών πρατηρίων βενζίνης Σταύρος Κουμουλάς εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, κάνοντας σαφές πως την περίοδο του Αυγούστου η βενζίνη θα πωλείται σε χαμηλότερη τιμή.

«Αναμένουμε τον Αύγουστο η τιμή της βενζίνης να είναι πτωτική. Οι πτωτικές τάσεις θα είναι εμφανείς. Σίγουρα την εβδομάδα που διανύουμε και την επόμενη εβδομάδα θα βλέπουμε να μειώνεται η τιμή της βενζίνης. Στο δικό μου πρατήριο η βενζίνη είναι στα 2,05 ευρώ το λίτρο τη δεδομένη στιγμή. Θεωρώ πως μέχρι τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης θα έχει πέσει κάτω από 2 ευρώ», είπε ο κ. Κουμουλάς.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμόλης εκφράστηκε με μια επιφυλακτική στάση. Για τον ίδιο, δεν είναι εύκολο να προβεί κάποιος σε εκτιμήσεις.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα φτάσει η τιμή της βενζίνης ή του πετρελαίου. Δεν μπορεί κάποιος να εξάγει εύκολες εκτιμήσεις. Υπάρχουν προβλήματα και δεν μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος. Μέχρι στιγμής βλέπουμε να υπάρχει πτωτική τάση στο πετρέλαιο και στη βενζίνη. Το βαρέλι πετρελαίου αναμένεται να αγγίξει τα 67 δολάρια μέχρι τέλη του έτους. Απλά, εμείς τα διαβάζουμε και δεν εξάγουμε εκτιμήσεις. Θα υπάρξει πιθανή πτώση της τιμής του πετρελαίου του 2022, καθώς θα υπάρχει αύξηση της τιμής των ενεργειακών προϊόντων, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Για να μη “βουλιάξει” η αγορά, θα υπάρξει πτώση της τιμής της βενζίνης», είπε ο κ. Σαμόλης.

Μονόδρομος η μείωση των φόρων

Ο κ. Σαμόλης, μεταξύ άλλων, έκρινε πως το fuel pass 2, που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση, είναι θετικό μέτρο, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Το fuel pass είναι καλοδεχούμενο μέτρο, αλλά χρειάζονται και άλλα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Θεωρώ πιο αποδοτικό μέτρο τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η κυβέρνηση δε θέλει να σκεφτεί τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης», είπε ο κ. Σαμόλης.

Το fuel pass 2 έκρινε και ο κ. Κουμουλάς, που το χαρακτήρισε θετικό.

«Είναι θετικό μέτρο για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί μιλάμε για ένα μεγαλύτερο χρηματικό ποσό και, δεύτερον, γιατί έχουν διευρυνθεί τα εισοδηματικά κριτήρια. Το πετρέλαιο και η βενζίνη έχει πέσει. Πιστεύω πως θα δούμε μειώσεις της βενζίνης και το φθινόπωρο. Μπαίνουμε σ’ ένα φθινόπωρο ύφεσης και θα δούμε μεγάλες πτώσεις. Το ζήτημα είναι ότι δεν είναι φυσιολογικό οι μειώσεις των τιμών να είναι τόσο απότομες και ραγδαίες. Δεν είναι υγιές σε μια οικονομία που επιθυμεί να λέγεται ισχυρή. Θεωρώ, πάντως, ότι τουλάχιστον και μέχρι τέλη της επόμενης εβδομάδας θα δούμε πτώση της τιμής της βενζίνης», είπε ο κ. Κουμουλάς.

Η τιμή της αμόλυβδης την Δευτέρα στην Κρήτη*

Νομός Ελάχιστη τιμή (ευρώ) Μέση τιμή Μέγιστη τιμή

Ηρακλείου 2,040 2,135 2,460

Χανίων 2,049 2,121 2,238

Λασιθίου 2,059 2,156 2,299

Ρεθύμνου 2,059 2,144 2,298

* Στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης.

neakriti.gr