Καταστρέφεται ο τόπος μας – Θα τους αφήσουμε;

12:04 μ.μ. - Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019
12:08 μ.μ. - Πέμ, 01/04/2019
Image: Καταστρέφεται ο τόπος μας – Θα τους αφήσουμε;

Που είναι η αρχαιολογία;

Συζήτηση για το θέμα των ανεμογεννητριών στην περιοχή Επισκοπή Ιεράπετρας θα πραγματοποιηθεί  την ερχόμενη Κυριακή 13 Ιανουαρίου  στην πλατεία της Επισκοπής σύμφωνα με το κάλεσμα  από την « ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Η κα Μαρία Κτιστάκη και η κα Τούλα  Δερμιτζάκη βρέθηκαν στο στούντιο του Ηχώ 99,8 μιλώντας για την επένδυση του αιολικού πάρκου που ξεκίνησε να υλοποιείται στην περιοχή , μέσα στις γιορτές, καταγγέλλοντας ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι όροι αδειοδότησης.  Εκφράζουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για το κατά πόσο μια τέτοια επένδυση  θα φέρει  ανάπτυξη στην  περιοχή, θα επιφέρει  μειώσεις στο ρεύμα αλλά και για το ποιες θα είναι οι  επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής και ευρύτερα. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στο θέμα της διάνοιξης δρόμων που όπως υποστηρίζουν γίνεται χωρίς την άδεια της αρχαιολογίας ή των λοιπών αρμόδιων υπηρεσιών.

Ακολουθεί συνέντευξη:



 
ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ από την « ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
 
Μέσα στις γιορτές, αθόρυβα, με γρήγορους ρυθμούς και χωρίς να τηρεί τους όρους αδειοδότησης, ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου στην περιοχή μας, μεταξύ Επισκοπής και Βασιλικής. Από το καλοκαίρι που έγινε γνωστή η συγκεκριμένη "επιχειρηματική" δραστηριότητα οι "επενδυτές" της τάζουν θέσεις εργασίας, ανάπτυξη της περιοχής, μειώσεις στο ρεύμα και ανταποδοτικά οφέλη για τις κοινότητες και το Δήμο. Υπόσχονται, μάλιστα, ότι καθώς πρόκειται για μικρή μονάδα, δεν θα επηρεαστεί το περιβάλλον, οι αγροτικές δραστηριότητες και η ζωή των κατοίκων.
 
Δυστυχώς γι αυτούς, υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παραδείγματα σε πολλές περιοχές της Κρήτης (Ρέθυμνο, Σητεία) αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδα (Κάρυστο, Άνδρο, Πελοπόννησο κ.α.), όπου οι καταστροφικές επιπτώσεις (στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων) είναι κραυγαλέες. Πουθενά οι "επενδύσεις" δεν έμειναν μικρές καθώς πουλήθηκαν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που άλωσαν και μπάζωσαν τα βουνά, κατέστρεψαν τον τουρισμό και τις καλλιέργειες. Πουθενά δε δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας (ένας και μοναδικός ηλεκτρολόγος έχει προσληφθεί στη Σητεία). Στην πλειοψηφία, δε, των περιπτώσεων δεν αποδίδουν ούτε τα ψίχουλα που υποσχέθηκαν στις τοπικές κοινωνίες.
 
Όσο για τους ισχυρισμούς διαφόρων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που κερδοσκοπούν πουλώντας το παραμύθι ότι η «καθαρή» αιολική ενέργεια θα σώσει τον πλανήτη, μειώνοντας, ταυτόχρονα, σημαντικά το κόστος για τον καταναλωτή η πραγματικότητα απαντά αμείλικτα:
 
Πουθενά στον κόσμο οι μετρήσεις δεν έδειξαν ότι τα αιολικά πάρκα μειώνουν τους ρύπους.
 
Ποτέ και πουθενά δεν μείωσαν ουσιαστικά την χρήση λιγνίτη, ή φυσικού αερίου και δεν αντικατέστησαν τις συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, γιατί οι ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τις συμβατικές μονάδες βάσης.
 
Όχι μόνο δεν μειώνουν, αλλά αυξάνουν την τιμή του ρεύματος με τον επιπρόσθετο φόρο "ΕΤΜΕΑΡ" ("Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων"). Επιπλέον, 2 δισ. το χρόνο μας στοιχίζουν οι επιδοτήσεις τους.
 
Πάντα και παντού, σε περιοχές που εγκαθίστανται οι ΒΑΠΕ αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν, μόνιμα, μη αναστρέψιμα, το περιβάλλον της περιοχής, ενώ έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία ανθρώπων και ζώων.
 
Οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν (κατά κύριο λόγο γερμανικές) και τα εγκαθιστούν και οι ντόπιοι μεσάζοντες που εμφανίζονται σαν «επενδυτές» εποφθαλμιώντας τις επιδοτήσεις.
 
Η προώθηση των συγκεκριμένων επενδύσεων δεν στοχεύει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ούτε της περιοχής, ούτε της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ οι ανάγκες της Κρήτης στο σύνολο της είναι 750MW, προβλέπεται (μέχρι στιγμής) η δημιουργία ΒΑΠΕ για παραγωγή 6500 MW, δηλαδή, 10πλάσιας (!) ενέργειας από αυτήν που καταναλώνουμε. Εύκολα αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι η Κρήτη προορίζεται να αποτελέσει τη μπαταρία ολόκληρης της Ευρώπης.
 
Η ενίσχυση των ΒΑΠΕ, με κάθε τρόπο (οικονομικό και θεσμικό), εντάσσεται τόσο στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην ΕΕ, όσο και στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και κάθε είδους περιουσίας της ελληνικής κοινωνίας που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, στερώντας μας όχι μόνο υπηρεσίες, εγκαταστάσεις και δίκτυα που φτιάχτηκαν με χρήματα των εργαζομένων (π.χ. η ΔΕΗ), αλλά και την ίδια τη γη, τα βουνά, τις θάλασσες της χώρας μας.
 
Όχι μόνο δεν έχουμε κανένα συμφέρον να συμφωνήσουμε σε όλα αυτά, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο, αλλά έχουμε καθήκον να τα εμποδίσουμε, να υπερασπιστούμε τον τόπο μας και το μέλλον των παιδιών μας, με κάθε τρόπο.
 
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ, την ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, στις 6μμ, στην ΠΛΑΤΕΙΑ της ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ