Καταγγελία ΠΟΕ - ΟΤΑ: 45 εργαζόμενοι έχουν πεθάνει από το 2014 έως το 2018

4:32 μ.μ. - Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019
04:01 μ.μ. - Πέμ, 17/32/2019
Image: Καταγγελία ΠΟΕ - ΟΤΑ: 45 εργαζόμενοι έχουν πεθάνει από το 2014 έως το 2018

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ

Νίκος Τράκας, κατήγγειλε ότι 45 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα εργασίας από το 2014 έως το 2018 στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τονίζει ότι υπάρχουν πολλά κενά, καθώς δεν υπάρχουν είδη ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους, ενώ δεν υπάρχουν ούτε τεχνικοί ασφάλειας και γιατροί εργασίας, ενώ δήλωσε ότι το 2017 δόθηκαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στοιχεία για να γίνει έρευνα, χωρίς να υπάρχει κάποια ενημέρωση μέχρι σήμερα. Κατήγγειλε τον δήμο Τήνου για το ότι πληρώνει εργολάβο και αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν για αυτόν.
 
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», ο Ν. Τράκας αποκάλυψε ότι από το 2014 έως το 2018 έχουν χάσει τη ζωή τους 45 εργαζόμενοι, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Υπογράμμισε ότι στον δήμο της Τήνου, που το καλοκαίρι έχασαν τη ζωή τους δύο εργαζόμενοι, η δημοτική αρχή πληρώνει εργολάβο για την καθαριότητα και αναγκάζει τους υπαλλήλους του δήμου να εργάζονται για αυτόν, ενώ άφησε αιχμές και για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,
 
«Από το 2014 έως το 2018 έχουμε 45 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, σε μια δύσκολη δουλειά όπως είναι ο τομέας καθαριότητας και η ημερίδα έχει σκοπό να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι από ειδικευμένους επιστήμονες για τα μέτρα προστασίας
 
Πρέπει επιτέλους όσα έχει νομοθετήσει η πολιτεία να γίνουνε πράξη, γιατί στα χαρτιά μπορεί να λέμε πολλά. Δεν υπάρχουν είδη ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχουν εμβολιασμοί, δεν υπάρχουν τεχνικοί ασφαλείας, δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας. Βρισκόμαστε στο 2019 και κάθε λίγο και λιγάκι χάνουμε και από έναν εργαζόμενο. Στην Τήνο το καλοκαίρι είχαμε δύο νεκρούς και μετά από τόσους μήνες δεν έχει γίνει ΕΔΕ για να διερευνηθούν τα αίτια. 
 
Αν η ΠΟΕ – ΟΤΑ προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση κατευθείαν είναι στον εισαγγελέα για παράνομη και καταχρηστική κινητοποίηση. Το 2017 πήγαμε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δώσαμε τα στοιχεία για όλα αυτά τα ατυχήματα για να γίνει έρευνα και σήμερα δεν υπάρχει καν μια ενημέρωση για το τι έχει γίνει. Αν εγώ η οποιοσδήποτε εργαζόμενος είχαμε κάνει κάτι, θα ήμασταν κρεμασμένοι από το πρώτο δευτερόλεπτο στα μανταλάκια. Πρέπει η πολιτεία, οι αιρετοί και εργαζόμενοι να αναλάβουμε τις ευθύνες  για να προστατέψουμε τη ζωή των εργαζόμενων.
 
Πρέπει όταν δεν τηρείται ο νόμος, πρέπει να τιμωρείται η παράβαση καθήκοντος είτε από τον αιρετό είτε από τον υπηρεσιακό παράγοντα. Στον δήμο της Τήνου η δημοτική αρχή αναγκάζει εργαζόμενους να ανεβαίνουν στο αμάξι του εργολάβου να μαζεύουν σκουπίδια. Έχουν πάρει εργολάβο που πληρώνεται από τον δήμο, αλλά οι εργαζόμενοι που δουλεύουν είναι από τον δήμο. Ο δήμος Τήνου και ορισμένοι άλλοι δήμοι έχουν διαλύσει εσκεμμένα την καθαριότητα ώστε να μπουν ».
 
 
πηγή thepressproject.gr