Κακή χρονιά για το σταφύλι - Μεγάλη η μείωση στις εξαγωγές

7:57 π.μ. - Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017
07:10 π.μ. - Δευ, 16/57/2017
Image: Κακή χρονιά για το σταφύλι - Μεγάλη η μείωση στις εξαγωγές

Μια από τις χειρότερες χρονιές για τις εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών θεωρείται από τους παραγωγούς και εξαγωγείς η φετινή

Που, σε αντίστροφη πορεία με τον τουρισμό και την αύξηση που παρουσιάζει λόγω και των συγκυριών, αντί να ευνοηθούν, μάλλον καταβαραθρώθηκαν.
 
Η υπερπαραγωγή σε Ιταλία και Ισπανία έκοψε τη "φόρα" των κρητικών επιτραπέζιων σταφυλιών, που αναγκαστικά έμειναν στην εσωτερική αγορά και διατέθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές, με την εξαγωγή του επιτραπέζιου σταφυλιού μας να σημειώνει, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια μείωση κατά 40%.
 
Και για να μιλήσουμε με στοιχεία και νούμερα, μόλις 9.000 τόνοι ταξίδεψαν στις αγορές του εξωτερικού από την Κρήτη, μείωση που σε σχέση με το 2014 ξεπερνάει το 40%, αφού, όπως λένε οι παραγωγοί, μια μέση χρονιά μέχρι το 2014 έδινε από 15 μέχρι και 25 χιλιάδες τόνους εξαγώγιμων επιτραπέζιων σταφυλιών. Η κατηφόρα από το 2015, λόγω και των καιρικών συνθηκών, δείχνει να μην έχει τέλος, με τους παραγωγούς πλέον να εκφράζουν ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της νέας χρονιάς.
 
Για μια σταθερά απογοητευτική πορεία των εξαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών, άλλοτε με φόντο τις καιρικές συνθήκες και την ποσότητα και άλλες φορές με φόντο τις κακές συγκυρίες, μιλούν οι παραγωγοί, που εξήγησαν ότι και σε επίπεδο τιμών η χρονιά δεν είχε την αναμενόμενη δυναμική.
 
Τι λένε οι παραγωγοί
 
«Από την Αργεντινή μέχρι και την Ινδία μπήκαν φέτος στις αγορές της Ευρώπης σταφύλια. Έτσι, δεν είχαμε μόνο το τούρκικο ή το αιγυπτιακό να αντιμετωπίσουμε. Είχαμε, δηλαδή, απειλή και από υπερατλαντικές χώρες. Όταν ο μέσος όρος σε μια μέτρια χρονιά ήταν από 17 έως και 25 χιλιάδες τόνους η εξαγωγή μας, καταλαβαίνετε από τα νούμερα και μόνο πόσο μεγάλη μείωση υπήρχε φέτος», τόνισε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
 
«Η 32η εβδομάδα του έτους είναι η εβδομάδα όπου παραδοσιακά η Ελλάδα μπαίνει στο κομμάτι της εξαγωγής. Μπαίνει πάντα από την Κρήτη, που είναι το πιο πρώιμο κομμάτι. Φέτος όμως υπήρξαν χιλιάδες ποσότητες αδιάθετες, και αυτό δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα και στους παραγωγούς και στους εξαγωγείς. Μόνο εννέα χιλιάδες τόνοι έγιναν φέτος εξαγωγή από την Κρήτη. Και αν συγκρίνουμε το γεγονός ότι το 2016, όπως και το 2015, είχαν γίνει εξαγωγή 7.000 τόνοι, ενώ το 2014 είχαμε εξάγει 21.000 τόνους επιτραπέζιου κρητικού σταφυλιού και το 2013 συνολικά 30.000 τόνους, φαντάζεται λοιπόν κανείς τη διαφορά», είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.
 
«Δε συμφέρει πλέον τον παραγωγό να καλλιεργήσει με όλο αυτό τον κόπο που απαιτεί η παραγωγή. Η κατάσταση στις εξαγωγές ήταν πολύ δύσκολη», είπε το μέλος του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτών Στάθης Καφετζογιαννάκης.
 
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
 
Από 0,35 έως 0,80 ευρώ το κιλό
 
Μπορεί, λοιπόν, η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό να αποδείχτηκε η μεγάλη κερδισμένη με βάση τις συγκυρίες που διαμορφώθηκαν διεθνώς και κυρίως τις ανταγωνίστριες χώρες, ωστόσο σε αντίθετη θέση φαίνεται ότι βρέθηκε ο αγροτικός τομέας σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών, όπου μετράει "πληγές" τόσο αυτή τη χρονιά, όσο και τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια. Ιταλία και Ισπανία, με μεγάλη παραγωγή και τιμές πολύ χαμηλές, "χτύπησαν" τις αγορές την περίοδο που έβγαιναν στην εξαγωγή τα κρητικά επιτραπέζια σταφύλια, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες να μείνουν αδιάθετες.
 
Και οι τιμές όμως, όπως εξηγούν, ήταν φέτος πολύ μειωμένες. Όταν μέχρι και πέρυσι το επιτραπέζιο μπορεί να έφτανε μέχρι και το 1 ευρώ, φέτος, με τιμή εκκίνησης τα 50 λεπτά, δεν άφησε πολλά περιθώρια αύξησης, η οποία έμεινε μέχρι και τα 70 λεπτά μετά βίας.
 
«Οι τιμές φέτος του επιτραπέζιου σταφυλιού κυμαίνονται στην εσωτερική αγορά από 0,35 λεπτά μέχρι και 0,50 λεπτά και από 0,50 λεπτά έως και 0,80 λεπτά για τα ασκέπαστα επιτραπέζια σταφύλια. Κάποιες υψηλές τιμές δόθηκαν στα σκεπαστά, αλλά οι ποσότητες ήταν μικρές έως μηδαμινές, γι' αυτό και δεν μπορούμε να τις συμπεριλάβουμε στο κομμάτι του αναλογισμού για τη χρονιά», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.
 
«Το ταμείο είναι μείον, αν συνυπολογίσουμε και τα τιμολόγια που κόπηκαν, πράγμα που συνεπάγεται και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και βαριά φορολογία», σημείωσε το μέλος του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτών Στάθης Καφετζογιαννάκης.
 
 
Πηγή: neakriti.gr