Ηράκλειο: Στα 200 εκ. ευρώ το κόστος για το έργο που θα ξεδιψάσει τη Μεσαρά

7:33 μ.μ. - Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018
07:02 μ.μ. - Τετ, 07/33/2018
Image: Ηράκλειο: Στα 200 εκ. ευρώ το κόστος για το έργο που θα ξεδιψάσει τη Μεσαρά

Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι η συνάντηση στο Υπουργείο

 
Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι η συνάντηση στο Υπουργείο ανάμεσα στον Υπουργό Υποδομων Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, τους τοπικούς φορείς και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το έργο που ξεδιψάσει τη Μεσαρά και δεν είναι άλλο από την εκτροπή του Πλατύ ποταμού.
 
Συμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός συζήτησε με τους παρευρισκόμενους (Δημαρχοι και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων Δήμων και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ) τις εξελίξεις που μπορούν να υπαρξουν, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγει η υλοποίηση αυτου του σημαντικού έργου.
 
Αυτό που επισήμανε ο κ. Σπίρτζης είναι ότι έχουν ήδη προβλεφθεί 2 εκ. ευρώ για τη μελέτη που έχει να κάνει με το τμήμα του έργου στο Γερακάρι, ενώ πρέπει να επικαιροποιηθεί  ταυτόχρονα η υπόλοιπη μελέτη, κάτι που μπορεί να γίνει μέσα σε έναν χρονικό ορίζοντα ενός μήνα.
 
Το συνολικό κόστος του έργου, όπως έχει εκτιμηθεί σε αυτή τη φάση ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ. 
 
Μέσα στη συνάντηση πέρα από τον κ. Σπίρτζη, μετείχε και ο Γ. Γραμματέας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Δέδες. Αυτό που ειπώθηκε για μια ακόμη φορά είναι ότι εγκρίθηκε ο χαρακτηρισμός ως μεγάλου, σύνθετου και ειδικού έργου εθνικού επιπέδου. 
 
Ενώ το έργο αυτό εντάσσεται στο προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου, προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του.
 
Ολα το Υπουργείο
 
Συμφωνα με πληροφορίες, τη μελέτη για το έργο, είχε αναλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τώρα όμως, με το «ξεπάγωμα» του έργου, τη μελέτη αυτή θα την αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών, όπως και όλη η διαδικασία.
 
Πρόθεση του Υπουργείου μάλιστα είναι να αναλάβει όλο το διαχειριστικό κομμάτι, ώστε αυτό να προχωρήσει, ακολουθώντας το παράδειγμα του έργου του ΒΟΑΚ
 
Υπενθυμίζεται οτι το έργο έχει «παγώσει» αν και το 2017 είχαμε φτάσει κοντά στη δημοπράτηση του. Ετσι ως σημερα, ένα έργο που θα μπορούσε να επιλύσει προβλήματα άρδευσης μιας τεράστιας περιοχής, δεν προχώρησε. Τώρα όμως, με το ζήτημα της λειψυδρίας να είναι υπαρκτό και έντονο, όλοι αναζητούν λύσεις.
 
Ανάλογα τις εξελίξεις ειναι πιθανή μια ακόμη συνάντηση άμεσα- περίπου στις 7 Ιουλίου - λίγο πριν δηλαδή την επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη του Χρήστου Σπίρτζη στην Κρήτη, στις 12 Ιουλίου.
 
Ποιοι μετείχαν αναλυτικά
 
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν αναλυτικά: οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Κουκιαδάκης, ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Αρμουτάκης, ο Πρόεδρος ΤΟΕΒ β’ ζώνης Πόμπιας κ. Φουσανάκης, ο Πρόεδρος ΤΟΕΒ α’ ζώνης Τυμπακίου κ. Τσιμπραγάκης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φανερωμένης και μέλος της επιτροπής Φράγματος κ. Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Γαλήνης και πρόεδρος ΤΟΕΒ Αγίας Γαλήνης κ. Φουντεδάκης, εκ μέρους του ΟΑΚ ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Καζάσης και ο κ. Αγαπάκης  και ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσαράς κ.Ρολάκης.
 
 
ekriti.gr