Η παρέμβαση Συντυχάκη στην σύσκεψη για το προσφυγικό στο Τυμπάκι

9:46 π.μ. - Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
09:12 π.μ. - Παρ, 09/46/2016
Image: Η παρέμβαση Συντυχάκη στην σύσκεψη για το προσφυγικό στο Τυμπάκι

Κλιμάκιο της Κ.Ο Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Συντυχάκη Μανώλη, μέλος της Ε.Π Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, παραβρέθηκε, μετά από πρόσκληση, στη συνέλευση των φορέων Τυμπακίου, την Παρασκευή 9 Σπτεμβρίου 2016

Ενδιαφέρον υπήρξε από τους κατοίκους στις συζητήσεις με τα στελέχη του ΚΚΕ πάνω στη θέση του ΚΚΕ για τα αίτια του προσφυγικού προβλήματος και τις οργανωμένες διεκδικήσεις που θα πρέπει να έχουν τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.  
 
Στην παρέμβασή του στη συνέλευση, ο Μανώλης Συντυχάκης ανέδειξε ότι το πιο βασικό ζήτημα στη συζήτηση για το προσφυγικό είναι η ανάδειξη των ίδιων των αιτιών του μεγάλου προβλήματος αυτού, το οποίο θα οξύνεται στην περιοχή. Είπε, ότι οι αιτίες τις προσφυγιάς δεν είναι άλλες από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις και τις σκληρές συγκρούσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή, για τη διαμόρφωση νέων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, τη διείσδυση και κυριαρχία μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων σε νέες αγορές, πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, όπως ακριβώς συνέβη και κατά τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, σήμερα, ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους αναζητώντας καλύτερη τύχη. Ο τελικός τους προορισμός δεν είναι η χώρα μας. Αναζητούν τρόπους μετάβασής τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αιτία του εγκλωβισμού τους στη χώρα μας, και η όξυνση του προσφυγικού, είναι οι συνθήκες και οι συμφωνίες αυτών που προκάλεσαν τον ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων, οι συνθήκες της ΕΕ «Δουβλίνο», η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τις οποίες υπερψήφισαν και στήριξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η σημερινή και οι προηγούμενες, τα υπόλοιπα κόμματα.
 
Η θέση του ΚΚΕ, συνέχισε, είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ, η μετάβαση αυτών των ανθρώπων στις χώρες τελικού προορισμού τους. Όχι στο αίσχος των κέντρων διαλογής και μόνιμου εγκλωβισμού, σε απάνθρωπες, μάλιστα, συνθήκες. Στο ερώτημα, λοιπόν, σημείωσε, αν θα πρέπει να μείνουν σε τούτο ή τον άλλο χώρο, μια συζήτηση που εντείνεται με αφορμή το σχέδιο της κυβέρνησης για την μετεγκατάσταση 2.000 προσφύγων στη Κρήτη βασικά σε 4 δομές, και την πιο πρόσφατη επιστολή Μουζάλα που προβλέπει μεγαλύτερη διασπορά τους σε περισσότερες περιοχές, δε μπορεί να απαντηθεί σε επίπεδο μιας και μόνο περιοχής, ενός και μόνο δήμου, ούτε καν μιας και μόνο περιφέρειας. Εφόσον βρέθηκαν στη χώρα, οφείλει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει κατάλληλες δομές προσωρινής φιλοξενίας που πληρούν τις προϋποθέσεις για ικανοποίηση στοιχειωδών αναγκών αυτών των ανθρώπων, σε στέγαση, σε σίτιση, σε υγιεινή, κ.λπ., χωρίς τη συμμετοχή ΜΚΟ, και μετά να προωθούνται στις χώρες τελικού προορισμού τους, βάσει του προσφυγικού δικαίου.
 
Δεν είναι λοιπόν, απάντηση το αίτημα από του κατοίκους μιας περιοχής να μην έρθουν εκεί και να πάνε αλλού, αφού το πρόβλημα, το οποίο είναι κοινό για όλους, δε βρίσκει έτσι λύση. Λύση βρίσκεται μόνο με την πρόταση του ΚΚΕ, με την προώθηση των προσφύγων εκεί που θέλουν, σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, με τις συνθήκες των κλειστών συνόρων, με τις αποφάσεις που μετατρέπουν την πατρίδα μας σε «αποθήκη ψυχών».
 
Τέλος, πρόσθεσε, είναι δίκαιη η οργή των κατοίκων περί υποβάθμισης της περιοχής, προσθέτοντας πως το τσάκισμα των εργαζομένων, το ξεκλήρισμα των μικροκαλλιεργητών, το λουκέτο των επαγγελματιών, η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, η ανεργία, η φτώχεια, έχουν κοινή μήτρα με το πρόβλημα της προσφυγιάς και των πολέμων, και δεν είναι άλλο από το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.