Η επόμενη ημέρα στη Λέσβο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών

8:29 π.μ. - Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017
08:06 π.μ. - Τρί, 13/29/2017
Image: Η επόμενη ημέρα στη Λέσβο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών

Τις ζημιές της μετρά η Λέσβος, μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό

Μεγέθους 6,1 βαθμών που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 χιλιόμετρα νότια του νησιού. Η ισχυρή σεισμική δόνηση άφησε πίσω της μία νεκρή γυναίκα που θάφτηκε κάτω από τα ερείπια σπιτιού στο χωριό Βρίσα, δεκάδες τραυματίες και καταστροφές.
 
 
Ήδη στο νησί έχει μεταβεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας και αρμόδιοι μηχανικοί των Διευθύνσεων Οδικών και Λιμενικών Υποδομών, αλλά και από τον Οργανισμό Κτιριακών Υποδομών. 
 
Προτεραιότητα είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, ο έλεγχος των σχολικών κτιρίων προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. 
 
Το υπουργείο Παιδείας, γνωστοποίησε ότι λόγω της ισχυρής δόνησης αναβάλλει σήμερα, Τρίτη, τις εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ Λέσβου και Χίου.
 
Τι λένε οι σεισμολόγοι
 
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας. Το σίγουρο είναι πως ο σεισμός αύξησε την απόσταση μεταξύ Λέσβου και Χίου. Τα δύο νησιά απομακρύνονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο κατά ένα εκατοστό το χρόνο.
 
Όπως λέει στα Νέα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακης Τσελέντης, «η περιοχή χαρακτηρίζεται από μεγάλες ενεργές τεκτονικές δομές, οι οποίες μπορούν να δώσουν σεισμούς ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους».
 
«Ο χθεσινός σεισμός ήταν ισχυρός, αλλά συνηθισμένος για τα ελληνικά δεδομένα» επισημαίνει ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Παπαζάχος.
 
Μέχρι αργά το βράδυ είχαν καταγραφεί 90 δονήσεις στην περιοχή, μεγέθους έως 5 βαθμών. Η πλούσια δραστηριότητα κάνει τους σεισμολόγους αισιόδοξους ότι το φαινόμενο εκτονώνεται, ωστόσο είναι νωρίς να αποφανθούν με σιγουριά ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
 
«Προσωπικά δεν ανησυχώ τόσο για τη μετασεισμική ακολουθία, αλλά για να ξεκινήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί. Ο κόσμος πρέπει να ξαναβρεί τους ρυθμούς του» τονίζει ο κ. Λέκκας.
 
Υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στα παράλια της Τουρκίας, από όπου η τουρκική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες αναστάτωσης των κατοίκων.
 
 
 
Πηγή: news.in.gr