Ηράκλειο και Ρέθυμνο στο «κόκκινο» - Από τις 6 μέσα... στους 2 από τους 4 νομούς της Κρήτης

9:47 π.μ. - Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021
09:02 π.μ. - Σάβ, 27/47/2021
Image: Ηράκλειο και Ρέθυμνο στο «κόκκινο» - Από τις 6 μέσα... στους 2 από τους 4 νομούς της Κρήτης

Δύο νέοι θάνατοι στο Ηράκλειο - 70 κρούσματα στην Κρήτη

Επεκτάθηκε το lockdown και στο Ηράκλειο - Τα νέα δεδομένα

Στο “επίκεντρο” των ειδικών βρέθηκαν όλη την εβδομάδα κρίσιμα επιμέρους στοιχεία για το νησί και την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, όπως είναι η πίεση που δέχεται το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, καθώς σε αυτό νοσηλεύονταν - μέχρι και το πρωί της Πέμπτης - 30 ασθενείς: 24 στην Κλινική COVID και 6 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, αλλά και τα κρούσματα που συνεχίζουν να καταγράφονται στην ενδοχώρα

Την ένταξη ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στο "κόκκινο" επίπεδο επιτήρησης ανακοίνωσε χθες, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε παράταση του καθολικού lockdown στην Αττική για - τουλάχιστον - μία εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως στο "κόκκινο" επίπεδο είχε βρεθεί αποκλειστικά ο δήμος Ηρακλείου από την προηγούμενη Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, όμως τα επιδημιολογικά στοιχεία οδήγησαν στην απόφαση ένταξης ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στο "κόκκινο" επίπεδο. Η απόφαση αυτή πάρθηκε, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή δε δείχνει να μειώνεται.

Στο "επίκεντρο" των ειδικών βρέθηκαν όλη την εβδομάδα κρίσιμα επιμέρους στοιχεία για το νησί και την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, όπως είναι η πίεση που δέχεται το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, καθώς σε αυτό νοσηλεύονταν - μέχρι και το πρωί της Πέμπτης - 30 ασθενείς: 24 στην Κλινική COVID και 6 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, αλλά και τα κρούσματα που συνεχίζουν να καταγράφονται στην ενδοχώρα. Μάλιστα, χθες δύο άνδρες, ηλικίας 74 και 62 ετών, που νοσηλεύονταν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο με κορωνοϊό, κατέληξαν. Να σημειωθεί πως στο "κόκκινο" παραμένει η περιφέρεια Ρεθύμνου. Επίσης, παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου η εξ αποστάσεως εργασία για το 50% των εργαζομένων.

Από τις 6 μέσα...!

Τα μέτρα που θα ισχύουν από σήμερα ως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου είναι τα εξής:

α) Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, β) τηλεκπαίδευση για τα λύκεια, γ) πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα, δ) λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click in shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ε) κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 15 έως 21 Φεβρουαρίου 2021, όπου σε σύγκριση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου το Ηράκλειο παρουσίασε αύξηση ιικού φορτίου +265%, τα Χανιά 85,1% και το Ρέθυμνο 98,1%.

Παράλληλα, την Τετάρτη διενεργήθηκαν rapid tests σε πεζούς στο κέντρο του Ηρακλείου από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, με τα αποτελέσματα να είναι αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς από 1.339 δείγματα εντοπίστηκαν 7 θετικά.

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών

Δύο νέοι θάνατοι ασθενών προσβεβλημένων από κορωνοϊό καταγράφονται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για δύο άνδρες, ηλικίας 74 και 62 ετών. Ο 74χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στις 11 το βράδυ προχθές Πέμπτη, στην Κλινική COVID του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, όπου και νοσηλευόταν. Ο άνδρας, ο οποίος αντιμετώπιζε υποκείμενο νόσημα, έφυγε από τη ζωή εξαιτίας αναπνευστικής ανεπάρκειας, λόγω κορωνοϊού.

Είκοσι λεπτά αργότερα, στις 11:20 το βράδυ, την τελευταία του πνοή άφησε και ένας 62χρονος, θετικός στον κορωνοϊό, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ COVID του ίδιου νοσοκομείου.

Ο άνδρας εξέπνευσε από ανακοπή, ενώ αντιμετώπιζε, επίσης, πολυοργανική ανεπάρκεια. Και όλα αυτά ενώ συμπληρώνουμε ένα χρόνο από τη στιγμή που ο ιός μπήκε για τα καλά στη ζωή μας.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.790, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 188.201 (ημερήσια μεταβολή +1,0%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.439 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 371 (71,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη. Το 84,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.326 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 270 (ημερήσια μεταβολή -7,53%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα 1.790 κρούσματα, 70 εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 45 στο Ηράκλειο, 2 στο Λασίθι, 17 στο Ρέθυμνο και 6 στα Χανιά. Ειδικότερα, στη χώρα έχουν ελεγχθεί συνολικά 3.608.508 κλινικά δείγματα, ενώ χθες ελέγχθηκαν 23.861 μοριακά τεστ. Παράλληλα, από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους rapid test έχουν ελεγχθεί συνολικά 1.554.959 δείγματα και χθες ελέγχθηκαν 26.473 rapid tests. Χθες ελέγχθηκαν συνολικά 50.334 μοριακά και rapid tests.

Κλείνουν καθημερινά τμήματα στην Κρήτη

Προσωρινό "λουκέτο" βάζουν πλέον καθημερινά σχολικά τμήματα στην Κρήτη, λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως μαρτυρούν άλλωστε τα στοιχεία και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, αλλά και δηλώσεις των προϊσταμένων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη.

Αναφορικά με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννίδη, προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου, νέα σχολικά τμήματα προστίθενται στη λίστα εκείνων που προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας.

Συγκεκριμένα σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, στο 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου εντοπίστηκε θετικό κρούσμα σε μαθητή, με αποτέλεσμα το Β1 να κλείσει ως και τις 7 Μαρτίου.

Ενώ στον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, στο Γενικό Λύκειο Αρχανών κλειστά λόγω θετικών κρουσμάτων σε μαθητές θα παραμείνουν μέχρι και τις 10 Μαρτίου το Γ2, όπως επίσης και το Τμήμα Οικονομίας και Πληροφορικής (κατεύθυνσης) ως 10 Μαρτίου.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως έγινε γνωστό, στο 8ο Νηπιαγωγείο Ηράκλειο, το δεύτερο τμήμα προχωράει σε αναστολή λειτουργίας έως τις 8 Μαρτίου, αφού όπως έγινε γνωστό από τον κ. Μπελαδάκη, προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου, νόσησε εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι σε όσες περιπτώσεις δε γίνεται διά ζώσης εκπαίδευση, τα μαθήματα αναπληρώνονται με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Αναλυτικά τα κλειστά τμήματα στην Κρήτη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας: 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου - Β1 έως 07/03, Γενικό Λύκειο Αρχανών - Γ2 και Τμήμα Οικονομίας και Πληροφορικής (κατεύθυνσης) ως 10/03, 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου - Β2, Β4, Β6 έως 5/3, 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου - Α7 έως 03/03, 8o Νηπιαγωγείο Ηρακλείου - Β πρωινό τμήμα έως 08/03, 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου - Δ2 και ολοήμερο έως 10/03, Παράρτημα 60ού Νηπιαγωγείου Ηρακλείου έως 9/3, 31ο Δημοτικό Ηρακλείου - Γ1 έως 8/3, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αλικαρνασσού - Δ2 έως αύριο Κυριακή 28/02 (και μαθητές 4ου Δημοτικού Αλικαρνασσού, που μεταφέρθηκαν με το λεωφορείο), 1ο Δημοτικό Τυμπακίου - Β' τάξη έως 1/3, 46ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου - Ε2 έως 01/03 (και οι μαθητές του λεωφορείου).

Περιφερειακή Ενότητα Χανίων: 6ο Γυμνάσιο Χανίων - Α3 έως 08/03.

Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου: Νηπιαγωγείο Σκοπής - ολική αναστολή έως 28/02.

Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου: 10ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου - Α' τάξη έως 08/03 και ΣΤ1 έως 09/03, 6ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου - ολική αναστολή έως 10/03.

Το κλείσιμο των τμημάτων ιδιωτικών παιδικών σταθμών αποφασίστηκε μετά από εντοπισμό κρουσμάτων σε εκπαιδευτικούς. Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, τμήματα ιδιωτικών παιδικών σταθμών κλείνουν σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο και πιο συγκεκριμένα σε δύο στο Ηράκλειο, ένα στο Ρέθυμνο και δύο στον Άγιο Νικόλαο, λόγω εντοπισμού κρουσμάτων, όχι σε παιδιά αλλά σε εκπαιδευτικούς.

Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον κ. Γιώργο Πιτζόπουλο (πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Παιδικών Σταθμών και αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών), ο οποίος επιβεβαίωσε ότι όντως υπάρχουν κρούσματα και για τον λόγο αυτό κλείνουν και τα τμήματα.

ΣΥΝΟΔΟΙ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ

Διαμαρτύρονται για τα έξοδα των υποχρεωτικών τεστ, που όμως γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια

Αγανακτισμένοι είναι δεκάδες συνοδοί ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, λόγω των επιπρόσθετων μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό. Το ΠΑΓΝΗ έχει υιοθετήσει μια σειρά μέτρων πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων είναι και η προσκόμιση αρνητικού rapid test για τους συνοδούς ασθενών. Και, παρότι το εν λόγω μέτρο είναι απολύτως κατανοητό, πολλοί είναι οι συνοδοί ασθενών που διαμαρτύρονται για τα έξοδα των τεστ, τα οποία και γίνονται - αν μη τι άλλο - σε ιδιωτικά εργαστήρια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κ. Ρ.Α., η οποία χρειάστηκε να πληρώσει 40 ευρώ προκειμένου να υποβληθεί σε rapid test μαζί με τον σύζυγό της.

Όπως δήλωσε η ίδια, «χθες το βράδυ υποβληθήκαμε σε rapid test εγώ και ο σύζυγός μου. Αν σκεφτούμε πως θα πρέπει να κάνουμε κάθε εβδομάδα νέο τεστ, για ένα μήνα, τα έξοδά μας - μόνο για τα τεστ - θα φτάσουν τα 200 ευρώ».

Μάλιστα, το ζευγάρι αντιμετωπίζει ένα ακόμη πρόβλημα, καθώς τους ζητήθηκε να υποβληθούν και σε μοριακό έλεγχο, παρότι τα αποτελέσματα των rapid tests τους ήταν αρνητικά. Κι αυτό γιατί, τις προηγούμενες ημέρες, συγγενικό τους πρόσωπο είχε θετικό rapid test.

«Σήμερα προσκομίσαμε τα αρνητικά rapid tests, αλλά δε μας επιτράπηκε η είσοδος στο ΠΑΓΝΗ. Έτσι, πρέπει να υποβληθούμε και σε μοριακό έλεγχο, που κοστίζει - περίπου - 60 ευρώ. Αμέσως λοιπόν τα έξοδά μας για τα 4 τεστ φτάνουν τα 180 ευρώ, μέσα σε λίγες ώρες», ανέφερε η ίδια. Όπως σημείωσε η κ. Ρ.Α., το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν δεκάδες συνοδοί ασθενών, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν - το λιγότερο - 20 ευρώ την εβδομάδα για ένα rapid test, ειδάλλως δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στο νοσοκομείο.

«Κατανοούμε πως πρέπει να υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα. Ούτε κι εμείς, φυσικά, θέλουμε να διασπείρουμε τον ιό στους συγγενείς μας και σε άλλους ασθενείς εντός του νοσοκομείου. Και το συγκεκριμένο μέτρο είναι πάρα πολύ σωστό. Ωστόσο, δε νοείται να καλούνται οι ίδιοι οι συνοδοί να πληρώνουν από την τσέπη τους ένα τεστ που θα έπρεπε να τους παράσχει δωρεάν το ίδιο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ρ.Α.

«Ζητάμε να ανακληθεί το μέτρο»

Την ανάκληση του εν λόγω μέτρου ζητά το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, κ. Δημήτρη Βρύσαλη, πρόκειται για ένα σωστό μέτρο, το οποίο όμως μετακυλίει την ευθύνης της Πολιτείας στους συνοδούς των ασθενών.

Όπως είπε, «η λογική του μέτρου είναι σωστή, ωστόσο το κόστος των rapid tests επιβαρύνει τους πολίτες. Φανταστείτε το κόστος των τεστ για δύο εβδομάδες και για 2 ή 3 συνοδούς...».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευθύνη των rapid tests στους συνοδούς ασθενών είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, ιδίως από τη στιγμή που η ίδια η Πολιτεία δε στελεχώνει με προσωπικό τις νοσηλευτικές κλινικές και έτσι, απλοί πολίτες αναγκάζονται να παραμένουν στο νοσοκομείο, προκειμένου να βοηθούν τους ασθενείς συγγενείς τους.

Όπως τόνισε ο κ. Βρύσαλης, «σκοπεύουμε να ζητήσουμε την ανάκληση του συγκεκριμένου μέτρου». «Αυτό που ζητάμε εδώ και καιρό είναι να γίνονται τακτικά και δωρεάν rapid tests τόσο στους υγειονομικούς, όσο και στους ασθενείς των τακτικών ιατρείων, καθώς και στους συνοδούς ασθενών».

Νέα πρόστιμα στην Κρήτη

Νέα πρόστιμα έπεσαν στην Κρήτη το τελευταίο 24ωρο αναφορικά με παραβάσεις που αφορούσαν στη μη χρήση μάσκας και σε άσκοπες μετακινήσεις, λόγω κορωνοϊού. Οι αστυνομικοί, στα πλαίσια των ελέγχων κατά της διασποράς COVID-19, και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, προχώρησαν συνολικά σε 2.503 ελέγχους, εκ των οποίων βεβαιώθηκαν συνολικά 112 παραβάσεις.

Αναλυτικότερα για τις 83 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, υπήρξαν: 12 στα Χανιά, 13 στο Ρέθυμνο, 47 στο Ηράκλειο, 7 στο Λασίθι και 4 στον ΒΟΑΚ. Ενώ για τις 29 παραβάσεις αναφορικά με τη μη χρήση μάσκας, υπήρξαν: 3 στα Χανιά, 10 στο Ρέθυμνο, 5 στο Ηράκλειο, 10 στο Λασίθι και 1 στον ΒΟΑΚ.

Οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης

Από μεθαύριο Δευτέρα 1η Μαρτίου, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζομένους τους με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου. Από την Τρίτη 9 Μαρτίου, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις μετακίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να εκδίδονται από τις 25/2/2021. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χορηγούνται αφενός μεν ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα "Εργάνη" του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αφετέρου δε από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι δε χορηγείται βεβαίωση μετακίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε: α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, β) τηλεργασία και γ) νόμιμη άδεια, και οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ' εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033. Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας Αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους. Με έντυπο, μέσω του Π.Σ. "Εργάνη" ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το Πληροφοριακό Σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Ειδικώς, οι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Τέλος, με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. "Εργάνη", μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Η χθεσινή ενημέρωση

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό ακόμα, με περισσότερα από 12.000 ενεργά κρούσματα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, όπως είπε, στην επικράτεια το επιδημιολογικό φορτίο παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.500 νέα κρούσματα. Μίλησε για αύξηση στον αριθμό των νέων νοσηλειών, που ξεπέρασαν τα 2.500 άτομα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας, με το 88% των ΜΕΘ COVID να είναι κατειλημμένες.

«Την τελευταία εβδομάδα», είπε, «παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων, η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες».

«Βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις»

Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ COVID κατά 12%, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Στην Αττική παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων, ποσοστό 40%, μικρή στη Θεσσαλονίκη, περίπου 25%, κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες. Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις.

Σχετικά με την ηλιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στους 40-65 και δεύτερη ομάδα είναι οι 18 με 39 ετών.

neakriti.gr