Η ΕΕ ενέκρινε 10 εκατ. ευρώ για στήριξη του ανθοκομικού τομέα της Ελλάδας

9:57 π.μ. - Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020
09:05 π.μ. - Τετ, 06/57/2020
Image: Η ΕΕ ενέκρινε 10 εκατ. ευρώ για στήριξη του ανθοκομικού τομέα της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων ύψους 10 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του ανθοκομικού τομέα πρωτογενούς παραγωγής στο πλαίσιο της έξαρσης του κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων ύψους 10 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του ανθοκομικού τομέα πρωτογενούς παραγωγής στο πλαίσιο της έξαρσης του κορονοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε τα εξής: «Το ελληνικό αυτό καθεστώς ύψους 10 εκατ. ευρώ θα στηρίξει τους γεωργούς που δραστηριοποιούνται στην ανθοκομική πρωτογενή παραγωγή και οι οποίοι αντιμετωπίζουν επί του παρόντος δυσκολίες λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Θα βοηθήσει αυτούς τους γεωργούς να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων περιόδων. Εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή εθνικών μέτρων στήριξης με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».

Το ελληνικό μέτρο στήριξης

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου, καθεστώς ύψους 10 εκατ. EUR για τη στήριξη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή προϊόντων ανθοκομίας και οι οποίες επλήγησαν από την έξαρση του κορονοϊού. Η στήριξη θα είναι προσβάσιμη σε εταιρείες όλων των μεγεθών οι οποίες δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα στην Ελλάδα.

Η δημόσια στήριξη, η οποία θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν ταμειακά προβλήματα λόγω της έξαρσης του κορονοϊού θα έχουν επαρκή ρευστότητα για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της έξαρσης της νόσου και μετά από αυτήν.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η στήριξη δεν θα υπερβαίνει τις 100 000 ευρώ ανά εταιρεία. Ενισχύσεις βάσει του καθεστώτος μπορούν να χορηγηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

agrotypos.gr