Γέμισε το Φράγμα Μπραμιανών – Έτοιμα για δημοπράτηση τα συμπληρωματικά έργα

11:11 π.μ. - Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2022
11:02 π.μ. - Παρ, 04/11/2022
Image: Γέμισε το Φράγμα Μπραμιανών – Έτοιμα για δημοπράτηση τα συμπληρωματικά  έργα

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας Μανώλης Παπαδάκης

Σε πολύ καλά επίπεδα βρίσκεται η στάθμη του νερού στο Φράγμα Μπραμιανών στον Δήμο Ιεράπετρας. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξη του στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανώλης Παπαδάκης το φράγμα ΄΄ είναι στις καλές του , είναι στα κέφια του΄΄ ξεπερνώντας τα 11,5 εκατομμύρια κ.μ. ενώ η αγωγιμότητα είναι γύρω στα 1000 που σημαίνει ότι και από ποιότητα και από ποσότητα τα στοιχεία είναι καλά.

Θετικές εξελίξεις υπάρχουν και για το έργο της προσαγωγού διώρυγας με τις σωλήνες που θα χρησιμοποιηθούν να βρίσκονται ήδη στην Ιεράπετρα. Αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η τοποθέτησή τους. Γνωρίζουμε βέβαια ότι υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ εργολάβου και Υπουργείου λόγω των ανατιμήσεων με το κόστος μεταφοράς τους από την Κίνα να είναι πολύ υψηλό εκτιμάται όμως ότι θα βρεθεί λύση καθώς το θέμα των ανατιμήσεων αφορά και άλλους εργολάβους που εκτελούν έργα σε όλη τη χώρα.

Ως προς τα συμπληρωματικά έργα θύμισε ότι έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης με 70 εκατομ. ευρώ. Οι μελέτες και τα περιβαλλοντικά είναι έτοιμα. Επειδή στα έργα αυτά όμως περιλαμβάνεται ένα Φράγμα χωρητικότητας 2,5 εκατομμύρια κυβικά που προβλεπόταν να γίνει τσιμεντένιο. Όμως επειδή η περιοχή είναι σεισμογενής κρίθηκε ότι θα πρέπει τελικά να γίνει χωμάτινο για αυτό θα έπρεπε οι περιβαλλοντικοί όροι. Όταν γίνει και αυτό, θα γίνει η δημοπράτηση, εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ.

Τέλος τόνισε ότι ένα μεγάλο αγκάθι είναι το ενεργειακό κόστος και είναι ενδεικτικό ότι σε περίοδο αιχμής το 2019 και το 2020 οι αντίστοιχοι λογαριασμοί ήταν γύρω στα 65.000 ενώ το 2021 ο λογαριασμός ξεπέρασε τις 130.000 ευρώ. Αυτό οδήγησε στην αναγκαστική αύξηση της τιμής ανά λίτρο νερού από 0,18 στα 0,25 προκειμένου ο ΤΟΕΒ να παραμείνει βιώσιμος, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.