Γ. Δραγασάκης: «Η κυβέρνηση αντί να χτίζει... γκρεμίζει»

2:57 μ.μ. - Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019
02:08 μ.μ. - Κυρ, 11/57/2019
Image: Γ. Δραγασάκης: «Η κυβέρνηση αντί να χτίζει... γκρεμίζει»

Επιστροφή στο παρελθόν!

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ 
 
Η σημερινή ηγεσία του Υπ. Παιδείας δεν διστάζει να προχωρήσει σε μία ακόμα προκλητική πράξη.
Η αναστολή λειτουργίας των 38 τμημάτων, μεταξύ αυτών και των έξι τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού  Πανεπιστήμιου, άρα και των σχολών Φυσιοθεραπείας στην Ιεράπετρα και Φυσικής Αγωγής στον Άγιο Νικόλαο.
Ανατρέπει ένα ολόκληρο σχεδιασμό στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση της Κρήτης και αποκλείει το νομό Λασιθίου από τον πανεπιστημιακό χάρτη.
 
Η κοινωνία και οι φορείς πρέπει να ανατρέψουν την απαράδεκτη αυτή απόφαση. Να μην επιτρέψουν η αναστολή λειτουργίας να γίνει οριστική.
 
ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 
 
Αυτό που έλειψε από τη χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήταν ούτε επιμέρους μέτρα, ούτε αποσπασματικές ρυθμίσεις.  Αλλά ένα συνολικό σχέδιο μια Ολοκληρωμένη Αναπτυξιακή Στρατηγική και ένα θεσμικό πλαίσιο που να θέτει τις βάσεις για ένα νέο υπόδειγμα  βιώσιμης  διατηρήσιμης και δίκαιης ανάπτυξης με οικονομική, κοινωνική και οικολογική διάσταση που θα προσαρμόζεται έγκαιρα στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. 
 
Απεναντίας, αυτό που η κυβέρνηση της ΝΔ ονομάζει ανάπτυξη, είναι μια αποσπασματική μεγέθυνση, χωρίς σχέδιο.
Αντί να χτίσει πάνω στην αναπτυξιακή στρατηγική που  συγκροτήσαμε  γκρεμίζει.
 
Η χώρα  επιστέφει στο παρελθόν . Στη θέση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που προωθούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  η κυβέρνηση της  Νέας  Δημοκρατίας  προωθεί μια ανάπτυξη μέσω εξυπηρετήσεων, πριμοδοτώντας  ένα μοντέλο φτωχό σε γνώση , χαμηλής προστιθέμενης αξίας, μια ανάπτυξη  ενδοστρεφή ,αποσπασματική και άνιση.
Συντελείται η πιο βίαιη ανατροπή στην εργασία και στα εργασιακά δικαιώματα.
 
Ουσιαστικά επανέρχεται το καθεστώς των μνημονίων, πριν από την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ «ΒΕΤΟ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 
 
Μετά το Γαλλικό « βέτο » για την έναρξη  των προενταξιακών  διαπραγματεύσεων  για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία  αλλά και της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή αρχίζουν  να παρουσιάζονται φαινόμενα ανησυχητικής έντασης στην ευρύτερη περιοχή .
 
Η Ελλάδα έχοντας  βγεί  από μια περίοδο αναξιοπιστίας λόγω της βαθιάς κρίσης, έχει πλέον τις δυνατότητες να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί για την ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων, δείχνοντας την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών.
 
Απορρίπτουμε το δόγμα της εσωκλεισμένης  χώρας , καταδικάζουμε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και πρωτοστατούμε για τη δημιουργία ενός προοδευτικού ορίζοντα  ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς  και των ενοχοποιητικών διευθετήσεων στην Ευρώπη.
 
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
 
Το προσφυγικό  είναι ευρωπαϊκό ζήτημα  και μόνο σε αυτό το επίπεδο μπορεί να αντιμετωπιστεί  μ ε επιμονή στην τήρηση  των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων.
 
Ξενοφοβικές πολιτικής περιχαράκωσης κλεισίματος των συνόρων  είναι αδιέξοδες και επικίνδυνες  η μέχρι σήμερα εμπειρία αντιμετώπισης του ζητήματος από την κυβέρνηση της ΝΔ.
 
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΣΝΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
 
Το ΄13 επιχειρήσαμε το πρώτο βήμα ενιαιποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, έργο όμως που παρέμεινε ημιτελές. Σήμερα λοιπόν πρέπει να τρέξουμε, αλλά να τρέξουμε με σοβαρότητα και ευθύνη.
 
Το «φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ», όπως ονομάστηκε διεθνώς η απότομη άνοδος, από το 2012, δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός, είναι μέρος μιας δυναμικής που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πολιτικό κύκλο  που χαρακτηρίζεται από τις αντιστάσεις κατά της νεοφιλελεύθερης  παγκοσμιοποίησης  αλλά και την προσπάθεια της Αριστεράς να επικαιροποιήσει και να αναζωογονήσει  το αριστερό όραμα της για τον 21ο αιώνα.
 
Το ποσοστό του  περίπου 32% επιτρέπει στο ΣΥΡΙΖΑ να ανασυγκροτηθεί και να ηγηθεί  μιας ευρύτερης προοδευτικής παράταξης και να εδραιωθεί ως ο αριστερός προοδευτικός πόλος της πολιτικής μας ζωής, να πρωτοστατήσει στην οργάνωση  αριστερών προοδευτικών συμμαχιών στην Ευρώπη. 
 
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Γ. Δραγασάκη: