Εύβοια: Σήμερα το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων – 8 νεκροί και μεγάλες καταστροφές

8:15 π.μ. - Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020
08:08 π.μ. - Τρί, 11/15/2020
Image: Εύβοια: Σήμερα το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων – 8 νεκροί και μεγάλες καταστροφές

Οι καταστροφές στην Εύβοια από την κακοκαιρία Θάλεια δεν ήταν μόνο υλικές, καθώς οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πλημμύρες, ανάμεσά τους και ένα βρέφος οκτώ μηνών

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Εύβοιας και προσπαθούν να καταγράψουν τις καταστροφές από τις πλημμύρες.

Χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε στις περιοχές εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει τις αποζημιώσεις στους πληγέντες της θεομηνίας.

Ήδη εγκρίθηκε ποσό 1,2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των δήμων, ενώ σήμερα, θα ανακοινωθεί με λεπτομέρειες το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων, ώστε οι πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους, να αποκτήσουν τη δυνατότητα ανακατασκευής τους.

Οι καταστροφές στην Εύβοια από την κακοκαιρία Θάλεια δεν ήταν μόνο υλικές, καθώς οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πλημμύρες, ανάμεσά τους και ένα βρέφος οκτώ μηνών.

Παραμένουν τα προβλήματα

Όσο περνούν οι μέρες, η απελπισία και η οργή των κατοίκων μεγαλώνει.

Στην περιοχή τα σπίτια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης, ενώ όσοι κάτοικοι έχουν επικοινωνήσει με τον δήμο, τους έχουν ενημερώσει ότι η υδροδότηση θα αποκατασταθεί κανονικά σε μέχρι και επτά ημέρες.

Κάποια σπίτια έχουν νερό με μικρή ροή, ή έχουν σπίτια τη νύχτα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καθαρίσουν τις περιουσίες τους που έχουν καλυφθεί από λάσπη, αλλά και να μην προχωράει η καταγραφή των ζημιών.

Κάθε πρωί ένα φορτηγό του δήμου φέρνει εμφιαλωμένα νερά, προκειμένου να έχουν οι κάτοικοι να πιουν. Η καταστροφή στην περιοχή είναι εκτεταμένη.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων

Τραγικές φιγούρες φίλοι και συγγενείς των θυμάτων.

Οι ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν τη θεομηνία στο χωριό Πολιτικά της βόρειας Εύβοιας συγκλονίζουν.

Στα χείλη όλων η ίδια ακριβώς έκφραση. Πάλι καλά που το κακό δεν μας έπιασε στον ύπνο.

Εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία

Εισαγγελική παρέμβαση υπήρξε για την τραγωδία στην Εύβοια, όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά οκτώ άτομα από τη φονική κακοκαιρία.

Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Χαλκίδας θα διενεργήσει έρευνα σε κακουργηματικό βαθμό για το αδίκημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή», ενώ ο πταισματοδίκης της περιοχής θα διερευνήσει εάν προκύπτουν παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα.

Μάλιστα, αναμένεται να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα – μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχόν παθογένειες.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως με εντολή του κ. Προκοπίου, αντεισαγγελέας Χαλκίδας θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, 11 Αυγούστου, στα σημεία των καταστροφών, συνοδευόμενος από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία.

in.gr