Έρχεται Κρήτη ο Βορίδης σήμερα με... μποναμά αποζημιώσεων

2:17 μ.μ. - Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2019
02:12 μ.μ. - Τετ, 04/17/2019
Image: Έρχεται Κρήτη ο Βορίδης σήμερα με... μποναμά αποζημιώσεων

Ανακοινώνει αποζημιώσεις για θερμοκήπια και ελιές που χτυπήθηκαν από το χαλάζι

Με... “γενναίες αποζημιώσεις” στις βαλίτσες του - σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” - έρχεται από σήμερα το βράδυ στο Ηράκλειο, για να μετάσχει στην αυριανή ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Συγκεκριμένα, θα ανακοινώσει στήριξη των παραγωγών θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Κρήτης για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης, θα ανακοινώσει την απόφασή του για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης που υπέστησαν ζημιές από χαλαζοπτώσεις στη διάρκεια του έτους, ενώ ταυτόχρονα μεθοδεύεται και η διεκδίκηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συνολικές αποζημιώσεις όλων των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από δάκο και γλοιοσπόριο, και στην κατεύθυνση αυτή έχει δώσει εντολή για συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής για τη δακοκτονία.

Μπορεί η κρίσιμη σύσκεψη με τον Μάκη Βορίδη στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης να είναι προγραμματισμένη για αύριο στις 11 το πρωί, όμως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έρχεται απόψε στο Ηράκλειο, όπου και θα διανυκτερεύσει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας μας, μέσα από το πρόγραμμα “ήσσονος σημασίας” de minimis είναι διατεθειμένος να διαθέσει γύρω στα 3 με 4 εκατομμύρια ευρώ για τις ζημιές στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης από ανεμοθύελλες και διάφορες άλλες καιρικές συνθήκες.

Επίσης, για τους κατεστραμμένους ελαιοπαραγωγούς, θα διατεθούν κονδύλια αποζημιώσεων στο αίτιο των χαλαζοπτώσεων, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των αρμόδιων γεωπόνων του ΕΛΓΑ.

Ταυτόχρονα, συγκροτείται επιτροπή για τη δακοκτονία, η οποία και θα αναλάβει την τεκμηριωμένη διεκδίκηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση γενναίων αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης, με το επιχείρημα ότι ο δάκος που κατέστρεψε την ελαιοπαραγωγή, ανοίγοντας μάλιστα τον δρόμο και στις μυκητολογικές ασθένειες, δεν ήρθε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, αλλά ευνοήθηκε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοινώσει χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης των παραγωγών σε όλες τις χώρες-μέλη της.

Στην εν λόγω επιτροπή έχουν οριστεί ως μέλη εκπρόσωπος του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Ακτομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, καθώς και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (έδρα Γεωεπιστημών) Κώστας Συνολάκης, η διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ένας ειδικός σε θέματα δάκου, σύμβουλος του υφυπουργού Κωνσταντίνου Σκρέκα. Και τέλος, στην επιτροπή θα μετέχει και ο καθηγητής Γεωργίας στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Αυγουλάς, χανιώτικης καταγωγής, που εδώ και χρόνια ασχολείται με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τις μεταρρυθμίσεις της και τις επιπτώσεις των μεταβολών της στην ελληνική γεωργία. Διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Γεωργίας (1990-91), σύμβουλος του πρωθυπουργού (1992-93) στα αγροτικά θέματα και γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (2004-2009).

Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Ηρακλείου

Την ίδια ώρα, μέτρα στήριξης και του δευτερογενούς τομέα ζητούν ελαιοτριβείς, έμποροι και τυποποιητές κρητικού ελαιόλαδου. Σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη με αφορμή τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη φετινή παραγωγή ελαιόλαδου και τις επιπτώσεις στον δευτερογενή τομέα, που συγκάλεσε το Τμήμα Μεταποίησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ενόψει της επίσκεψης του υπουργού, συζητήθηκαν εκτενώς οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα από την υποβαθμισμένη ποιότητα της μειωμένης φετινής παραγωγής ελαιόλαδου και εκφράστηκε η έντονη αγωνία για τη διατήρηση της θέσης που έχει το κρητικό ελαιόλαδο στην εσωτερική και διεθνή αγορά, με την παρότρυνση να μη χρησιμοποιηθούν εισαγόμενα ελαιόλαδα ως κρητικά για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.

Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν και πρόκειται να κατατεθούν στον υπουργό είναι η εξασφάλιση φορολογικών ελαφρύνσεων για ελαιοτριβείς, εμπόρους και μεταποιητές και η διευκόλυνση στην αποπληρωμή δανείων προς τις τράπεζες, παράλληλα με τα μέτρα οικονομικής στήριξης που πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ληφθούν για τους παραγωγούς.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, ο πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου Μανόλης Φραγκάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου Ευάγγελος Πρωτογεράκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιόλαδου Κρήτης Γιώργος Ανδρεαδάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωποι βουλευτών του νομού Ηρακλείου και μέλη του Τμήματος Μεταποίησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Σε χαιρετισμό του, στη διευρυμένη συνάντηση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, για το θέμα των εξελίξεων σχετικά με την υποβάθμιση της ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης θέλησε να επισημάνει τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί πλήττονται από διάφορα φαινόμενα τα οποία έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στη μειωμένη παραγωγή, αλλά και στην ποιότητα του προϊόντος που παράγουν.

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα και απαντήθηκε από τον υπουργό στις 28/11, με σαφήνεια τεκμηριώσαμε τους λόγους και τα αίτια της καταστροφής ειδικά φέτος. Η κλιματική αλλαγή, η ανομβρία, η ξηρασία, ο δάκος και το γλοιοσπόριο τεκμηριώνουν λόγους άμεσης αποζημίωσης.

Ωστόσο βασικό ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσουμε την επόμενη χρονιά για μια καλύτερη παραγωγή, με ποιότητα. Αλλά και πώς θα γίνεται σωστά η δακοκτονία για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. Ο αυξημένος προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δύο χρόνια κατά σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, καθώς και η έγκαιρη εκκίνηση των διαδικασιών ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Είναι προφανές ότι, αν δε λυθούν τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα, ζημιογόνος θα είναι και ο δευτερογενής, που αφορά όλες τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα παράγωγα της ελιάς.

Τα ζητήματα που θα καταγραφούν από τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση θα μεταφερθούν στα αρμόδια υπουργεία με σκοπό τη στήριξη των επιχειρήσεων».

Ετοιμάζουν “θερμή” υποδοχή

Στο μεταξύ, όπως έχουν ανακοινώσει, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα που μετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ετοιμάζουν στον Μάκη Βορίδη “θερμή” υποδοχή, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας για αύριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας, όπου και θα τον υποδεχτούν με τα εξής αιτήματα:

- «Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για την απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, για την οποία δεν ευθυνόμαστε, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

- Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας.

- Άμεση πληρωμή κατά την παράδοση - όχι στο αίσχος των “ανοιχτών τιμών”.

- Φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες.

- Εξασφάλιση την επόμενη χρονιά ενιαίας πανελλαδικής, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας και ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα και εξασφάλιση μέτρων προστασίας.

- Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους (είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω Δήμων) το πρόγραμμα δακοκτονίας, που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους παραγωγούς.

- Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

- Απαλλαγή πληγέντων παραγωγών από φόρους/εισφορές/χαράτσια (δημοτικά τέλη, άρδευση)».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου συμπαραστέκεται στην κινητοποίηση που κάνουν οι αγρότες, την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας, με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι αγρότες θα απαιτήσουν αποζημίωση για τις καταστροφές από τον δάκο, εξασφάλιση τιμής παραγωγού που να επιτρέπει  να μείνουν στη γη και την περιουσία τους.

Οι βιοπαλαιστές παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση! Η μικρομεσαία αγροτιά στενάζει, προσπαθώντας να περισώσει ότι μπορεί από μια ελαιοκομική χρονιά που αφήνει την παραγωγή σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη, με ακέραια την ευθύνη κυβέρνησης - περιφέρειας. 

Οι βιοπαλαιστές αγρότες πνίγονται στα χρέη, και έχουν μείνει απροστάτευτοι από το κράτος και τους μηχανισμούς του, οι οποίοι μόνο να χαρατσώνουν ξέρουν. Την ίδια ώρα, Υπουργείο και περιφέρεια παίζουν ένα άθλιο παιχνίδι ευθυνών στις πλάτες των αγροτών και πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλον.

Δυναμώνουμε τον κοινό αγώνας εργατών – αγροτών και απαιτούμε άμεσα αποζημίωση από την κυβέρνηση. Δεν θα τους περάσει! Θα υπερασπιστούμε τον ιδρώτα μας, το βιός μας, τη ζωή μας!

Ο αγώνας των αγροτών είναι και δικός μας αγώνας!

neakriti.gr