Ερώτηση Θραψανιώτη για τις καταστροφές από αδέσποτα και ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα στο νομό Λασιθίου

9:00 μ.μ. - Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022
09:06 μ.μ. - Τετ, 29/00/2022
Image: Ερώτηση Θραψανιώτη για τις καταστροφές από αδέσποτα και ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα στο νομό Λασιθίου

Τί αναφέρεται στην κοινοβουλευτική παρέμβαση

Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε Ερώτηση με αποδέκτη τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών  και Προστασίας του Πολίτη, μαζί με όλους τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Κρήτης, με θέμα τις μεγάλες καταστροφές από αδέσποτα και ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα στο νομό Λασιθίου.

Σκοπός της κοινοβουλευτικής παρέμβασης είναι η ταχεία ενεργοποίηση των  Αρχών, προκειμένου άμεσα να προστατευτούν οι καλλιέργειες και οι ιδιοκτησίες συμπολιτών μας που πλήττονται από την παράνομη βόσκηση. Οι εντάσεις στα χωριά της Κρήτης και ιδιαίτερα τα ορεινά είναι συνεχείς, προκαλώντας σοβαρά επεισόδια για το θέμα των βοσκοτόπων, καθώς η συστηματική καταστροφή καλλιεργειών από μειοψηφία κτηνοτρόφων που εισέρχονται παράνομα ακόμα και σε περιφραγμένες περιουσίες αγροτών έχει προκαλέσει την δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

Στο νομό Λασιθίου, τα τελευταία 15 χρόνια δεκάδες είναι οι καταγγελίες για καταστροφές αγροτικών εκτάσεων και καλλιεργειών από την παράνομη, αδέσποτη και ανεπιτήρητη βόσκηση αιγοπροβάτων.  Οφείλεται σε μικρή μειοψηφία, κτηνοτρόφων,  οι οποίοι προκαλούν συστηματικά και επανειλημμένως εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες με δεκάδες συμπολίτες μας να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν  καλλιέργειες όπως αυτή της ελιάς και του αμπελιού και να χάνουν σημαντικό οικονομικό πόρο.

Περιοχές χαρακτηρισμένες Natura 2000 μεγάλου φυσικού κάλους και ζώνες ειδικής προστασίας ΖΕΠ όπως αυτή της Θρυπτής και της Καλαμαύκας στην επαρχία Ιεράπετρας βρίσκονται ανάμεσα στις περιοχές που παρατηρείται με μεγάλη ένταση το φαινόμενο της ανεπιτήρητης βόσκησης αιγοπροβάτων σε καλλιέργειες.  Παρατηρούμε ακόμα και υποδομές όπως οι παραδοσιακές ξερολιθιές να έχουν καταστραφεί, ενώ δεν διστάζουν να προβούν σε καταστροφή των περιφράξεων. Επίσης πηγές και υδραγωγεία  να έχουν μολυνθεί επανειλημμένα από νεκρά ζώα.

Δεκάδες συμπολιτών μας έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη, ωστόσο το πλήθος των συναρμόδιων υπηρεσιών (Δασαρχείο, Αστυνομία, Δήμος) και η γραφειοκρατία καθιστούν πολλές φόρες αδύνατη την απονομή δικαιοσύνης και την εξεύρεση λύσης ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν απρόσκοπτα τις εκτάσεις τους, χωρίς την απειλή της απώλειας της σοδειάς ακόμη και του έγγειου κεφαλαίου.

Επειδή το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα και αδέσποτα αιγοπρόβατα  μικρής μερίδας και όχι του συνόλου των κτηνοτρόφων στο νομό Λασιθίου  έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια , οδηγώντας σε απόγνωση και οικονομική καταστροφή δεκάδες συμπολίτες μας.

Επειδή το πρόβλημα της αδέσποτης και ανεπιτήρητης βόσκησης έχει γίνει πλέον συστημικό και δεν διαφαίνεται να επιλύεται στοχευμένα προς τους ελάχιστους παραβάτες με την κατάλληλη και συντονισμένη παρέμβαση των Υπηρεσιών που ασκούν τις σχετικές αρμοδιότητες

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και θεσμικές παρεμβάσεις -εφόσον χρειάζεται -θα προβείτε , συντονίζοντας και ελέγχοντας τις αρμόδιες Υπηρεσίες ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της αδέσποτης και ανεπιτήρητης βόσκησης;