Εργάτες γης: Τσουχτερά πρόστιμα σε αγρότες που δεν τηρούν βιβλία προσωπικού

8:41 π.μ. - Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020
08:01 π.μ. - Δευ, 20/41/2020
Image: Εργάτες γης: Τσουχτερά πρόστιμα σε αγρότες που δεν τηρούν βιβλία προσωπικού

Από 500 έως 3.000 ευρώ τα πρόστιμα σε περίπτωση που κάποιος αγρότης δεν τηρεί καθόλου ή τηρεί πλημμελώς το βιβλίο προσωπικού για αγροτικές εργασίες

Τσουχτερά πρόστιμα σε αγρότες που δεν τηρούν βιβλία προσωπικού. Από 500 έως 3.000 ευρώ τα πρόστιμα σε περίπτωση που κάποιος αγρότης δεν τηρεί καθόλου ή τηρεί πλημμελώς το βιβλίο προσωπικού για αγροτικές εργασίες.

Από 500 έως 3.000 ευρώ τα πρόστιμα σε περίπτωση που κάποιος αγρότης δεν τηρεί καθόλου ή τηρεί πλημμελώς το βιβλίο προσωπικού για αγροτικές εργασίες.

Τα νέα πρόστιμα για εργασιακές παραβάσεις που θα επιβάλλει η Επιθεώρηση Εργασίας σε περιπτώσεις παρατυπιών δόθηκαν στις 17 Ιανουαρίου στην δημοσιότητα.

Ειδικά για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις τους, έχει προβλεφθεί ένα πρόστιμο ανάλογα με τον αριθμό των απασχολούμενων, που κυμαίνεται από 500 έως 3.000 ευρώ.

Το πρόστιμο αυτό θα επιβάλλεται σε όσους παραγωγούς απασχολούν εργαζόμενους ή εργάτες στις εκμεταλλεύσεις τους και δεν τηρούν όπως πρέπει το βιβλίο προσωπικού, στο οποίο αναγράφονται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται, οι ώρες κ.λπ.

Ωστόσο αγρότες αλλά και εκπρόσωποι της λογιστικής κοινότητας με τους οποίους μιλήσαμε κάνουν λόγο για γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες το μόνο που αφήνουν είναι ταλαιπωρία για τους αγρότες.

Για παράδειγμα αναφέρουν μερικοί εξ αυτών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, αν πρέπει όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να τηρούν βιβλίο προσωπικού για τους εργαζόμενους ή εργάτες που απασχολούν στις εκμεταλλεύσεις τους, καθώς υπάρχει κόσμος που νομίζει ότι αυτό ισχύει και για το εργόσημο.

Τα πράγματα αναφορικά με την υποχρέωση των αγροτών στην τήρηση βιβλίου προσωπικού για τις εκμεταλλεύσεις τους έχει ξεκαθαρίσει έγκαιρα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, όπως δημοσίευσε πρώτος ο ΑγροΤύπος, εδώ και μήνες.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο στην Βουλή, οποίος έκανε την σχετική ερώτηση με αφορμή δημοσιεύματα για πρόστιμα σε αγρότες στην Θεσσαλία, ξεκαθαρίζει τα πράγματα αναφορικά με το ποιοί αγρότες πρέπει να έχουν βιβλίο προσωπικού για τις εκμεταλλεύσεις τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει βιβλίο προσωπικού, πρέπει να έχουν οι αγρότες - εργοδότες που απασχολούν:

α. Αλιεργάτες με σχέση ή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων των αλιεργατών πολιτών τρίτων χωρών του ν. 4251/2014 (Α΄ 80), που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

β. Μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι, σύμφωνα με το ν. 4251/2014, προσκαλούνται από εργοδότες με σκοπό την απασχόληση σε αγροτικές εργασίες και ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016.

Άρα με βάση την απάντηση Βρούτση όσοι αγρότες απασχολούν κόσμο με εργόσημο δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίου, αν και ορισμένοι λογιστές συμβουλεύουν τον κόσμο να το προμηθευθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ειδική ομάδα εργασίας διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο με προτάσεις για το εργόσημο και έχει ήδη συνεδριάσει δυο φορές

Λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων για το βιβλίο προσωπικού είχε δώσει με την υπ Αριθμ. οικ. 39391/838/16-07-2018 (ΦΕΚ Β 2981/24.07.2018) η τότε υπουργός Εργασίας, κα Έφη Αχτσιόγλου. Στην απόφαση προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ για τους αγρότες που δεν έχουν βιβλία.

Σχετικά με την απασχόληση των εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο, ο κ. Βρούτσης σημειώνει στην απάντησή του ότι το ζήτημα της βελτιστοποίησης του νομοθετικού πλαισίου του εργοσήμου είναι σε διαρκή επεξεργασία από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το γράμμα του Νόμου οι αγρότες που υποχρεούνται σε τήρηση του βιβλίου αυτού, πρέπει να το προμηθευθούν, να το θεωρήσουν στον ΕΦΚΑ και μετά κάθε μήνα να πηγαίνουν και πάλι στον ΕΦΚΑ για να δίδουν αντίτυπα των σελίδων με τους εργαζόμενους.

Αυτό λένε πληροφορίες μας, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη, τουλάχιστον σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας και δεν επιβλήθηκε κανένα μέχρι σήμερα πρόστιμο.

Μπίκας Αλέξανδρος

agrotypos.gr